Co s hromadou kraslic? Skvělé recepty na jídla z vajec | Pro ženy | Blesk.cz

Co s hromadou kraslic? Skvělé recepty na jídla z vajec

  • Z velikonoc zbude často spousta vajec, můžete je jíst na mnoho způsobů celý týden.
    21. dubna 2014 | 06:00

    Jako každý rok i dnes se vám pravděpodobně lednice naplní nesmyslným množstvím různobarevných vajec natvrdo a žloutků a bílků z vyfouklých vajec. Co s nimi? Připravte si vaječné hody!

  • Pomlázkový vaječný salát

    Na 4 porce budete potřebovat:
    ...

    • 10 vajec natvrdo
    • 6 brambor
    • 400ml majonézy
    • 4 sterilované okurky
    • hrst najemno nasekané pažitky
    • 2 lžičky plnotučné hořčice
    • 2 jarní cibulky
    • sůl, pepř

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Mezi tím oloupejte a nakrájejte vejce. Najemno nakrájejte také sterilované okurky a jarní cibulku.

    Vejce, brambory, okurky a cibuli jemně promíchejte ve velké míse a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte hořčici a majonézu a promíchejte, aby se všechny složky spojily. Salát ozdobte pažitkou a nechte vychladit. Podávejte s pečivem a čerstvou zeleninou.

  • Slovenská vaječná hrudka

    ...
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 1l čerstvého plnotučného mléka (farma Vrcovice,k dostání v prodejnách Náš grunt)
    • 10 čerstvých vajec (obsahu z těch, co jste vyfoukli)
    • půl lžičky soli

    Postup:

    Prošlehejte mléko s vajíčky a solí a nalijte do mlékovaru (je možno i v hrnci, ale spíše hrozí, že se směs připálí). Přiveďte k varu a průběžně míchejte, po čase se směs začne srážet a připomínat tvaroh – oddělí se voda a pevná hmota. V tom okamžiku směs vylijte do cedníku vystlaného pláténkem, jemně uhlaďte do tvaru bochníku, pláténko svažte a balíček s hrudkou někam pověst, aby vlastní váhou odkapal.

    Poté vyklopte a uložte do lednice. Hrudka je velmi jemná lahůdka lehce připomínající sýr. Skvěle se doplňuje výrazné šunky a pálivý křen. Je také možné ji různými bylinkami dochutit – v poslední fází, kdy se v hrnci již sráží, ale nejlépe chutná samotná.

  • Jarní vajíčková pomazánka

    Na 4 porce budete potřebovat:
    ...

    • 6 vajec natvrdo
    • 2 lžičky plnotučné hořčice
    • 200g lučiny
    • 50g másla
    • hrst najemno nasekané pažitky a jarní cibulky
    • sůl

    Postup:

    Vejce oloupejte a nasekejte na malé kousky, nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Ve velké míse je pomocí kuchyňského robota vyšlehejte společně s lučinou, hořčicí a změklým máslem. Podle chuti osolte a promíchejte s nasekanou pažitkou a jarní cibulkou. Podávejte na tmavém chlebu s čerstvou zeleninou.

  • Salát z vajec, medvědího česneku a mladého špenátu

    ...
    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 200 g mladého špenátu
    • 2 svazky medvědího česneku
    • 4 farmářská vejce natvrdo
    • 2 rohlíky (na krutonky)

    Na zálivku:

    • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
    • 1 lžíce hořčice
    • 2 lžičky bílého vinného octa
    • špetku soli

    Postup:

    Špenát i medvědí česnek operte a osušte. Suroviny na zálivku vlijte do malé skleničky, důkladně protřepejte a promíchejte se salátem. Rohlík nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte. Salát podávejte s krutonky a nakrájeným vajíčkem.

  • Dietní salát s vejci

    Na 2 porce budete potřebovat:
    ...

    • 4 vejce natvrdo
    • 4 stroužky česneku
    • 3 lžíce zeleninového vývaru
    • 250g brambor
    • 20g rukoly
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 150g cherry rajčat
    • lžička olivového oleje
    • lžička balsamica
    • sůl

    Postup:

    Brambory omyjte, uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, potřete česnekem utřeným se solí a dejte do mísy. Vejce oloupejte a pokrájejte na osminky. Listy rukoly omyjte a osušte, cherry rajčata nakrájejte na půlky.

    Všechny ingredience dejte do mísy k bramborám, zakapejte balsamikovým octem, vývarem, olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte, rozdělte na talíře a pokapejte citronovou šťávou. Podávejte s plátkem celozrnného chleba.

  • Vaječné chuťovky

    Na 4 porce budete potřebovat:
    ...

    • 16 plátků toastového chleba
    • 8 vajec uvařených natvrdo
    • 8 přepůlených cherry rajčat
    • 1 salátová okurka nakrájená na kolečka
    • 8 plátků uzeného lososa
    • 2 polévkové lžíce majonézy
    • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
    • 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice
    • hrst čerstvé řeřichy nebo nasekané petrželky
    • sůl, pepř

    Postup:

    Toastový chléb nasucho opečte a z každého plátku vykrojte kolečko. Na každé dejte půl plátku uzeného lososa, půlku cherry rajčátka, plátek okurky a polovinu vejce. Vše přichyťte ozdobným párátkem.

    Z majonézy, jogurtu a hořčice ušlehejte dresing. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním jim přelijte toastová kolečka s vejcem a zeleninou. Posypte sekanou řeřichou nebo petrželkou.

  • Plněná pikantní vejce

    Na 4 porce budete potřebovat:
    ...

    • 8 vajec vařených natvrdo
    • 70g sýru niva
    • 70g paštiky
    • 16 plátků šunky
    • 120g másla
    • 3 lžičky plnotučné hořčice
    • špetka mleté papriky
    • pepř, sůl

    Postup:

    Vejce rozkrojte napůl, vyjměte žloutky a bílky zespodu lehce seřízněte, aby se daly postavit. Změklé máslo osolte a utřete s nastrouhanými žloutky. Máslo se žloutky rozdělte na třetiny. Do jedné vmíchejte hořčici, do druhé najemno nastrouhanou nivu a pepř, do třetí paštiku a červenou papriku.

    Pomazánkami naplňte vaječné bílky a dejte do lednice vychladit. Před podáváním dejte každou půlku naplněného vejce do šunkového kornoutku a obložte čerstvou zeleninou. Podávaje s bílým pečivem.

Diskuse ke článku
.