Co s hromadou kraslic? Skvělé recepty na jídla z vajec
Jako každý rok i dnes se vám pravděpodobně lednice naplní nesmyslným množstvím různobarevných vajec natvrdo a žloutků a bílků z vyfouklých vajec. Co s nimi? Připravte si vaječné hody!
- Na 4 porce budete potřebovat:
Pomlázkový vaječný salát
...Autor: Shutterstock.com- 10 vajec natvrdo
- 6 brambor
- 400ml majonézy
- 4 sterilované okurky
- hrst najemno nasekané pažitky
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 jarní cibulky
- sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Mezi tím oloupejte a nakrájejte vejce. Najemno nakrájejte také sterilované okurky a jarní cibulku.
Vejce, brambory, okurky a cibuli jemně promíchejte ve velké míse a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte hořčici a majonézu a promíchejte, aby se všechny složky spojily. Salát ozdobte pažitkou a nechte vychladit. Podávejte s pečivem a čerstvou zeleninou.
Slovenská vaječná hrudka
...Autor: Recepty z Gruntu- 1l čerstvého plnotučného mléka (farma Vrcovice,k dostání v prodejnách Náš grunt)
- 10 čerstvých vajec (obsahu z těch, co jste vyfoukli)
- půl lžičky soli
Postup:
Prošlehejte mléko s vajíčky a solí a nalijte do mlékovaru (je možno i v hrnci, ale spíše hrozí, že se směs připálí). Přiveďte k varu a průběžně míchejte, po čase se směs začne srážet a připomínat tvaroh – oddělí se voda a pevná hmota. V tom okamžiku směs vylijte do cedníku vystlaného pláténkem, jemně uhlaďte do tvaru bochníku, pláténko svažte a balíček s hrudkou někam pověst, aby vlastní váhou odkapal.
Poté vyklopte a uložte do lednice. Hrudka je velmi jemná lahůdka lehce připomínající sýr. Skvěle se doplňuje výrazné šunky a pálivý křen. Je také možné ji různými bylinkami dochutit – v poslední fází, kdy se v hrnci již sráží, ale nejlépe chutná samotná.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Jarní vajíčková pomazánka
...Autor: profimedia.cz- 6 vajec natvrdo
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 200g lučiny
- 50g másla
- hrst najemno nasekané pažitky a jarní cibulky
- sůl
Postup:
Vejce oloupejte a nasekejte na malé kousky, nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Ve velké míse je pomocí kuchyňského robota vyšlehejte společně s lučinou, hořčicí a změklým máslem. Podle chuti osolte a promíchejte s nasekanou pažitkou a jarní cibulkou. Podávejte na tmavém chlebu s čerstvou zeleninou.
Salát z vajec, medvědího česneku a mladého špenátu
...Autor: Recepty z Gruntu- 200 g mladého špenátu
- 2 svazky medvědího česneku
- 4 farmářská vejce natvrdo
- 2 rohlíky (na krutonky)
Na zálivku:
- 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžičky bílého vinného octa
- špetku soli
Postup:
Špenát i medvědí česnek operte a osušte. Suroviny na zálivku vlijte do malé skleničky, důkladně protřepejte a promíchejte se salátem. Rohlík nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte. Salát podávejte s krutonky a nakrájeným vajíčkem.
- Na 2 porce budete potřebovat:
Dietní salát s vejci
...Autor: Shutterstock.com- 4 vejce natvrdo
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce zeleninového vývaru
- 250g brambor
- 20g rukoly
- 2 lžíce citronové šťávy
- 150g cherry rajčat
- lžička olivového oleje
- lžička balsamica
- sůl
Postup:
Brambory omyjte, uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, potřete česnekem utřeným se solí a dejte do mísy. Vejce oloupejte a pokrájejte na osminky. Listy rukoly omyjte a osušte, cherry rajčata nakrájejte na půlky.
Všechny ingredience dejte do mísy k bramborám, zakapejte balsamikovým octem, vývarem, olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte, rozdělte na talíře a pokapejte citronovou šťávou. Podávejte s plátkem celozrnného chleba.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Vaječné chuťovky
...Autor: profimedia.cz- 16 plátků toastového chleba
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 8 přepůlených cherry rajčat
- 1 salátová okurka nakrájená na kolečka
- 8 plátků uzeného lososa
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- hrst čerstvé řeřichy nebo nasekané petrželky
- sůl, pepř
Postup:
Toastový chléb nasucho opečte a z každého plátku vykrojte kolečko. Na každé dejte půl plátku uzeného lososa, půlku cherry rajčátka, plátek okurky a polovinu vejce. Vše přichyťte ozdobným párátkem.
Z majonézy, jogurtu a hořčice ušlehejte dresing. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním jim přelijte toastová kolečka s vejcem a zeleninou. Posypte sekanou řeřichou nebo petrželkou.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Plněná pikantní vejce
...Autor: profimedia.cz- 8 vajec vařených natvrdo
- 70g sýru niva
- 70g paštiky
- 16 plátků šunky
- 120g másla
- 3 lžičky plnotučné hořčice
- špetka mleté papriky
- pepř, sůl
Postup:
Vejce rozkrojte napůl, vyjměte žloutky a bílky zespodu lehce seřízněte, aby se daly postavit. Změklé máslo osolte a utřete s nastrouhanými žloutky. Máslo se žloutky rozdělte na třetiny. Do jedné vmíchejte hořčici, do druhé najemno nastrouhanou nivu a pepř, do třetí paštiku a červenou papriku.
Pomazánkami naplňte vaječné bílky a dejte do lednice vychladit. Před podáváním dejte každou půlku naplněného vejce do šunkového kornoutku a obložte čerstvou zeleninou. Podávaje s bílým pečivem.
Další recept na vaječný salát naleznete zde>>>