Hruškové mámení: 3 skvělé recepty, kterým neodoláte
Sezóna hrušek je tu. Připravili jsme pro vás tři netradiční recepty, které toto sezónní ovoce povyšují na gurmánskou lahůdku. Zkuste hruškové dezerty bez těsta a také hrušky na slano.
Karamelizované hrušky s Mascarpone
Karamelové hrušky s mascarponeAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 1 ½ hrnku hnědého cukru
- 6 středně zralých velkých hrušek
- 1 ½ hrnku jablečného cideru
- ¾ hrnku mascarpone pokojové teploty
- 2 polévková lžíce mléka
- ¼ hrnku medu
- 1 hrst pekanových ořechů, pražených a nasekaných
Postup:
Předehřejte troubu na 180ºC. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrojíme na půlku. Pečící plech posypte hnědým cukrem. V něm lehce obalte hrušky a položte je rozkrojenou stranou na cukr. Hrušky by měli mít tak akorát místa, aby se nedotýkaly. Pomalu pečte, až hrušky změknou a šťáva z nich se spojí s cukrem v lehký karamelový sirup. Každých 5 až 10 minut je však v troubě kontrolujte, zda mají dost šťávy. Pokud by se vám jejich šťáva odpařila, podlijte je jablečným ciderem. Celkem pečete cca 35 až 40 minut, pak hrušky otočte a pečte ještě dalších 10 minut.
Nechte 10 minut odležet. Mezi tím si v míse smíchejte mascarpone, med a mléko. Pokud je sirup z hrušek moc hustý, nařeďte ho ciderem a prohřejte, naopak pokud je příliš řídký, v čisté pánvi ho zredukujte do požadovaného uskupení.
Servírujeme nejlépe ve skleněné misce. Na dno dále lžíci sirupu, na něj dvě poloviny hrušek, k nim pořádně vrchovatou lžíci mascarpone, posypeme ořechy a dozdobíme sirupem.
Pošírované hrušky na červeném víně
Pošírovaná hruška na červeném víněAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 2 hrnky suchého červeného vína např. cabernet nebo merlot
- ¼ hrnku cukru
- 1 pomeranč, vymačkaný
- 1 asi třícentimetrový proužek pomerančové kůry
- 1 tyčinka skořice
- 2 hřebíčky
- 1 badyán (celá hvězdice)
- 4 zralé hrušky, spíše pevnější
Postup:Ve středně velkém hrnci smíchejte víno, šťávu z pomerančů, kůru z pomerančů, skořici, badyán a hřebíček. To vše přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Během té doby si oloupejte hrušky, opatrně, abyste nepomačkali dužinu a nechte stopku, kde je. Seřízněte hrušky zespoda tak, aby mohly stát, a postavte je do kastrolu. Zakryjeme je pokličkou a dusíme cca 15 až 20 minut, než budou měkké, ale zároveň stále pevné. Každých 5 minut je kontrolujte, zda se nepálí. Případně přidejte vína. Následně odeberte z ohně, odkryjte a nechte v hrnci vychladnout. Vychladnuté je opět přikryjte pokličkou a dejte minimálně na 3 hodiny chladit do lednice.
Před servírováním opatrně vyndejte hrušky z nálevu a odložte stranou. Svařené víno dejte opět na mírný oheň a redukujte, až bude trochu lepkavé jako sirup. Ten pak nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Každou hrušku pak na talířku sirupem pokapejte.
Pečené hrušky plněné kozím sýrem
Pečené hrušky plněné gorgonzolouAutor: ProfimediaPotřebujete:
- 4 spíše menší zralé hrušky s pevnou dužinou
- 250 g čerstvého kozího sýra
- Hrst čerstvých bylinek (např. bazalka, tymián, majoránka, oregano, pažitka)
- 2 polévkové lžíce medu
- 8 tenkých plátků pančety nebo anglické slaniny
- 8 – 12 lístků rukoly
- sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejeme na 180ºC. V misce smícháme sýr, bylinky, med, případně kápneme trochu olivového oleje, aby se směs lépe spojila. Osolíme a opeříme. Hrušky opatrně rozkrojíme tak, aby v jedné z půlek zůstala zachována stopka., a odstraníme jádřinec. Půlky hrušek naplníme sýrovou směsí a slepíme k sobě. Každou hrušku obalíme pančetou nebo anglickou slaninou a vložíme do zapékací nádoby vyložené pečícím papírem. Zastříkněte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečeme cca 30 - 40 minut až je slanina křupavá a hrušky křehké.
Při plnění můžete experimentovat s různými druhy sýrů. Hruška se totiž skvěle hodí ke všem.