Neděle 13. října 2024
Svátek slaví Renáta, zítra Agáta
Oblačno, déšť 13°C

5 receptů na rychlé polévky, se kterými zhubnete

  • Polévky mohou jednoduše suplovat holavní jídůlo a pomohou vám snížit váhu
    5. července 2014 | 06:00

    Připravíte je rychle, zasytí a hlavně: je jich tolik druhů, že se jich nikdy nepřejíte. O čem je řeč? Přece o polévkách a my se podíváme na ty, po kterých se podle odborníků hubne! „Polévky mají hned několik dobrých vlastností, které se hodí pro hubnutí. Výzkumy ukázaly, že u polévek připravených z rozmixovaných ingrediencí se zvýší potřebné vylučování trávicích šťáv a mozek dostane signál o zasycení daleko lépe, než když zapíjíme pevnou stravu. Zároveň si zlepšíme pitný režim, a pokud jsou připravené ze správně zvolených surovin, také příjem vlákniny, vitamínů a dalších živin,“ říká odborník na výživu Filip Degl.
    Navíc se jedná o jídlo, které lze uplatnit v jakékoliv roční období i denní hodinu. Ráno polévka zahřeje, dostatečně sytou polévku si můžete dát i na oběd nebo večeři a v létě za studena zaručeně osvěží.



  • Dýňová polévka


    Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru (můžete mít připravený dopředu zamrazený v krabičkách), 100 g dýně, sůl, pepř, lžička másla, špetka muškátového oříšku, petrželová nať
    Postup přípravy: Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.
    Autor: profimedia.cz


  • Celerová polévka


    Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 200 g celeru, 100 g hlívy ústřičné, nať petržele nebo řapíkatý celer, sůl, pepř, muškátový oříšek
    Postup přípravy: Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem. Stejně lze připravit brokolicovou polévku.
    Autor: Shutterstock.com


  • Pórková polévka


    Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 100 g pórku, sůl, pepř, lžička másla
    Postup přípravy: Pórek nakrájíme na kolečka a 5–10 koleček odložíme stranou. Zbytek pórku osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Nechá se povařit, aby pórek změkl. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Na závěr ozdobíme kolečky pórku, která jsme si nechali stranou.
    Autor: shutterstock


  • Zelná polévka


    Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 200 g kyselého zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g hlívy ústřičné, cibulka, lžíce smetany 30%, drcený kmín dvouletý, sůl, pepř, lžička másla
    Postup přípravy: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme lžíci 30% smetany.
    Autor: Shutterstock.com


  • Boršč


    Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 100 g kysaného zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g červené řepy, malá cibulka, lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, lžička másla, nať petržele
    Postup přípravy: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a červenou řepu. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme lžíci zakysané smetany. Ozdobíme natí petržele.´

    Zdroj: Ketofit.cz

    Autor: Shutterstock.com

Klíčová slova:  recepty, polévka, hubnutí, zdravé
Diskuse ke článku
.