Velikonoční pečení: Recepty na nejlepší mazanec, jidáše, i netradičního beránka | Pro ženy | Blesk.cz

Velikonoční pečení: Recepty na nejlepší mazanec, jidáše, i netradičního beránka

  • Mazanec
    19. dubna 2014 | 06:00

    Bez velikonočního mazance a chutného beránka na stole, by to snad ani nebyly ty pravé svátky jara. Inspirujte se našimi recepty a upečte svým blízkým něco dobrého na zub.

  • Staročeský tvarohový mazanec

    Mazanec
    Mazanec
    Autor: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    • 500 g hladké mouky
    • 1 prášek do pečiva
    • 250 g netučný tvaroh
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 citron
    • 60 g kandovaného ovoce
    • 160 g rostlinného tuku
    • 250 g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • 60 g hrozinek

    Postup:
    150 g rostlinného tuku utřete s 200 g moučkového cukru, přidejte vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, tvaroh, mouku s práškem do pečiva, vmíchejte hrozinky předem namočené v rumu a kandované ovoce. Vše důkladně promíchejte a vytvořte bochánek, který pečte na vymazaném plechu při 160°C asi 20 minut a dalších 30 minut při 180°C.

    Ještě horký mazanec potřete zbylým tukem a silně pocukrujte zbylým moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí zabalte mazanec do potravinářské fólie a nechte dva dny uležet. 

  • Velikonoční jidáše


    Velikonoční Jidáše skvěle chutnají, ale také mohou posloužit jako pěkná dekorace na jarní věnec.
    Budete potřebovat:

    • 60 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml dvanáctiprocentní smetany
    • 40 g droždí
    • 2 žloutky
    • 150 g změklého másla
    • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1 vanilkový cukr
    • špetka soli
    • 1 vejce na potření
    • med na pokapání

    Postup:
    Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

    Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

  • Citronový beránek s příchutí zeleného čaje

    Citronový beránek s příchutí zeleného čaje

    Budete potřebovat:

    • 7 vajec
    • 250 g krupicového cukru
    • 1 citron
    • 300 g hladké mouky
    • 5-10 g čaje matcha

    Postup:
    Ušlehejte 5 žloutků a 2 celá vejce spolu s krupicovým cukrem (250 g) a jedním vanilinovým cukrem. Přidejte trochu čerstvé citronové šťávy a nastrouhané kůry. Poté přidejte hladkou mouku (300 g) a úplně nakonec zelený práškový čaj (dle chuti 5 – 10 gramů).
    Přidejte do tuha ušlehaný sníh (bílky z 5 vajec) a velmi lehce ho vmíchejte do těsta.
    Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou, přiklopte zadní částí formy a vložte do předehřáté trouby (180°C).
    Pečte cca 40 minut – zda je hotovo, je třeba zkoušet špejlí, s matchou se těsto bude chovat jinak než obvykle. Beránka byste neměli přepéci, matcha by tak mohla ztratit svou svěží zelenou barvu.
    Po upečení formu vyjměte a na hodinu zabalte do vlhké utěrky. Až vychladne, vyklopte beránka opatrně na tác. Nakonec ho ještě můžete poprášit směsí moučkového cukru a práškového čaje matcha (v poměru 1:1).

Klíčová slova: recept, velikonoce, mazanec, beránek
Diskuse ke článku
.