Velikonoční pečení: Recepty na nejlepší mazanec, jidáše, i netradičního beránka
Bez velikonočního mazance a chutného beránka na stole, by to snad ani nebyly ty pravé svátky jara. Inspirujte se našimi recepty a upečte svým blízkým něco dobrého na zub.
Staročeský tvarohový mazanec
MazanecAutor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g netučný tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
- 60 g kandovaného ovoce
- 160 g rostlinného tuku
- 250 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 60 g hrozinek
Postup:
150 g rostlinného tuku utřete s 200 g moučkového cukru, přidejte vejce, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, tvaroh, mouku s práškem do pečiva, vmíchejte hrozinky předem namočené v rumu a kandované ovoce. Vše důkladně promíchejte a vytvořte bochánek, který pečte na vymazaném plechu při 160°C asi 20 minut a dalších 30 minut při 180°C.
Ještě horký mazanec potřete zbylým tukem a silně pocukrujte zbylým moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí zabalte mazanec do potravinářské fólie a nechte dva dny uležet.Velikonoční jidáše
Velikonoční Jidáše skvěle chutnají, ale také mohou posloužit jako pěkná dekorace na jarní věnec.Autor: Profimedia.cz- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 300 ml dvanáctiprocentní smetany
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 150 g změklého másla
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- med na pokapání
Postup:
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Citronový beránek s příchutí zeleného čaje
Citronový beránek s příchutí zeleného čajeAutor: keiko.cz
Budete potřebovat:- 7 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 1 citron
- 300 g hladké mouky
- 5-10 g čaje matcha
Postup:
Ušlehejte 5 žloutků a 2 celá vejce spolu s krupicovým cukrem (250 g) a jedním vanilinovým cukrem. Přidejte trochu čerstvé citronové šťávy a nastrouhané kůry. Poté přidejte hladkou mouku (300 g) a úplně nakonec zelený práškový čaj (dle chuti 5 – 10 gramů).
Přidejte do tuha ušlehaný sníh (bílky z 5 vajec) a velmi lehce ho vmíchejte do těsta.
Těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou, přiklopte zadní částí formy a vložte do předehřáté trouby (180°C).
Pečte cca 40 minut – zda je hotovo, je třeba zkoušet špejlí, s matchou se těsto bude chovat jinak než obvykle. Beránka byste neměli přepéci, matcha by tak mohla ztratit svou svěží zelenou barvu.
Po upečení formu vyjměte a na hodinu zabalte do vlhké utěrky. Až vychladne, vyklopte beránka opatrně na tác. Nakonec ho ještě můžete poprášit směsí moučkového cukru a práškového čaje matcha (v poměru 1:1).