Božské kuře stokrátkrát jinak: Další skvělé recepty, které si oblíbíte!
Kuře patří k nejoblíbenějším pokrmům nejen u nás, ale i ve světě. Kuřecí maso je jemné, křehké a lehce stravitelné. Dusíme ho, pečeme, smažíme i zapékáme. Ztratili jste inspiraci, jak ho připravit? Zkuste některý z našich receptů!
- Budete potřebovat:
Zapečené kuře s pórkem pod pokličkou s listového těsta
- kuře o váze asi 1,4 kg
- svazek bylinek (třeba rozmarýn, tymián, oregano)
- 1 mrkev, cibule a řapík celeru
- několik kuliček pepře
- 50 g másla
- 2 pórky
- 2 lžíce hladké mouky
- kůra z dobře omytého citronu
- hrst petrželky, nasekané
- 3 lžíce zakysané smetany
- 250 g listového těsta
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Postup:
Kuře omyjte, dovnitř vložte čerstvé bylinky, nahrubo nakrájenou mrkev, cibuli a celer. Osolte, přidejte kuličky pepře, vložte ho do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala asi do poloviny kuřete. Přiveďte k varu, pak stáhněte oheň a zakryté vařte doměkka. Uvařené kuře vyndejte, odstraňte zeleninu a vývar přeceďte do jiného hrnce. Rozpalte troubu na 200 °C. Maso z kuřete oberte a dejte do zapékací mísy. Na másle osmažte pórek nakrájený na kolečka, přisypte mouku a asi minutu opékejte. Za stálého míchání přilévejte vývar, aby vznikla hladká omáčka. Odstavte, přidejte citronovou kůru, petrželku a zakysanou smetanu. Osolte, opepřete a omáčkou přelijte kuře. Rozválejte těsto, překryjte jím zapékací mísu a přitiskněte k okrajům. Těsto potřete rozšlěhanýmvejcem, vložte do trouby a pečte dozlatova. - Budete potřebovat:
Kuřecí stehna s bylinkovým mascarpone
- 1 hrst kerblíku, nasekaného
- 2 hrsti petrželky, nasekané
- 1 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
- 250 g mascarpone
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 8 kuřecích čtvrtek
- 6 mladých pórků, podélně přepůlených, nebo 12 jarních cibulek
- 200 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce másla
- bageta či bramborová kaše k podávání
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. Kuřecí čtvrtky osolte a opepřete. Bylinky promíchejte s mascarpone, opepřete a pořádně osolte. Prstem jemně uvolněte kůži na kuřeti a rozdělte pod ni bylinkové mascarpone; náplň pod kůží pak můžete zajistit párátkem. Do zapékací nádoby rozložte pórek (řeznou stranou nahoru) nebo jarní cibulku, zalijte vínem, osolte a opepřete. Na to rozložte kuřecí čtvrtky. Poklaďte máslem a pečte asi 50 minut doměkka a dozlatova. Podávejte s křupavou bagetou nebo bramborovou kaší. - Budete potřebovat:
Česnekové kuře s rozmarýnem a pancettou
- 1 kg brambor
- 1 palice česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 citron (chemicky neošetřený)
- 1⁄2 lžičky hrubé mořské soli
- 2 lžíce másla
- 1,5 kg kuře
- jemná mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 150 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
- 300 ml suchého bílého vína
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Oloupané brambory pokrájejte na 1 cm silné plátky, dejte do hrnce se slanou vodou a přiveďte k varu. Zvolna vařte 5 minut do poloměkka. Slijte a dejte je stranou. Mezitím rozmixujte oloupaný česnek a odrhnutý rozmarýn. Z citronu ostrouhejte kůru a s hrubou solí ji rozmělněte na pastu. Přidejte máslo, pepř a znovu dobře promíchejte. Prsty opatrně uvolněte kůži od prsíček (začněte od krku). Do vzniklé dutiny nacpěte připravenou máslovou směs. Snažte se ji stejnoměrně rozprostřít i dozadu a po stranách, co nejdál to půjde. Zajistí, že obvykle suchá prsíčka zůstanou šťavnatá. Kuře zvenku osolte a opepřete. Do břišní dutiny dejte rozčtvrcený citron. Do pekáče rozložte brambory, osolte je a posypte pancettou nakrájenou na nudličky. Navrch položte kuře a podlijte vínem. Pečte 1,5 hodiny, až bude kuře měkké a zlatavé. Před podáváním nechte maso pět minut odpočinout. Pak naporcujte a podávejte. - Budete potřebovat:
Kuřecí prsíčka plněná špenátem a fetou
- 4 kuřecí prsní řízky
- 85 g mraženého listového špenátu
- 85 g sýra feta
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce piniových oříšků
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Ostrým nožem prořízněte ze strany do masa kapsu. Nechte špenát povolit a vymačkejte z něj co nejvíce vody. Pak ho promíchejte s rozdrobeným sýrem feta a špetkou pepře. Směsí naplňte připravené kapsy v kuřeti a maso zvenku osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a prsa opékejte dozlatova, pak obraťte, přidejte piniové oříšky a opékejte i z druhé strany. Přidejte 6 lžic vody, přiklopte a poduste 15–20 minut doměkka. - Budete potřebovat:
Jarní parmezánové kuře s neobvyklým bramborovým salátem
- 1 bílek
- 5 lžic jemně strouhaného parmazánu
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 800 g nových brambor
- 140 g mraženého hrášku
- 2 pořádné hrsti baby špenátových lístků
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Zahřejte gril na střední teplotu a pekáček vyložte alobalem či pečicím papírem. Bílek prošlehejte na talíři s trochou soli a pepře. Parmezán dejte na jiný talíř. Maso nejdříve dobře omočte v bílku a pak v parmezánu. Grilujte asi 12 minut dokřupava, jednou otočte. Oloupané brambory pokrájejte na malé kostičky a asi 10 minut je vařte, na poslední 3 minuty přihoďte hrášek, pak sceďte. Smíchejte se špenátem, octem, olejem, osolte a opepřete.