Oslaďte si víkend: Jediněčné tvarohové koláče a dezerty
Nevíte, čím o víkendu překvapit rodinu nebo pohostit návštěvu. Vyzkoušejte skvělé recepty na chutné tvarohové dezerty, po kterých se jen zapráší!
Roláda s mandlovými lupínky
Budete potřebovat:
Tvarohové dezertyAutor: ShutterstockNA TĚSTO:
80 g hladké mouky
140 g krupicového cukru
6 vajecNA KRÉM:
1 tvaroh
100 ml zakysané smetany
1 vanilkový cukr
125 ml smetany
40 g moučkového cukru
1/2 balíčku práškové želatiny
25 ml mléka
mandlové lupínky na zdobení
Postup:V míse ušlehejte bílky do polotuha a postupně zašlehávejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý tuhý sníh. Pak postupně zpracujte do bílků předem rozšlehané žloutky. Nakonec vmíchejte mouku a těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotový piškot přemístěte na vlhkou utěrku i s pečicím papírem, zatočte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte krém. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukry ušlehejte a vmíchejte ušlehanou smetanu. Želatinu nechte rozpustit v mléce a vmíchejte do krému. Vychladlou roládu rozviňte a potřete krémem. Zatočte a potřete i na povrchu. Nakonec dozdobte mandlovými lupínky. Roládu nechte několik hodin v chladu.
Hruškový koláč
Budete potřebovat:
Tvarohové dezertyAutor: ShutterstockNA TĚSTO:
320 g hladké mouky
160 g tuku
160 g moučkového cukru
1 vejceNA NÁPLŇ:
4 hrušky
3 lžíce rybízového džemu
500 g tvarohu
100 g moučkového cukru
1 lžíci rumu
1 vejce
100 g mletých mandlíPostup:
Do mísy prosijte mouku, moučkový cukr a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájený tuk, vejce a vypracujte hladké těsto, které nechte chvíli v chladu. Mezitím hrušky nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a rumem. Nakonec vmíchejte ušlehaný bílek smíchaný s mandlemi. Těsto rozválejte na plát a přeneste na plech. Potřete ho rybízovým džemem a tvarohovým krémem. Navrch dejte nakrájené hrušky a koláč dejte asi na 25 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
Kynutý koláč s třešněmi
Budete potřebovat:
Třešňový koláč s tvarohem a mandlovým sypánímAutor: Isifa.comNA TĚSTO:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 kostku droždí
100 g cukru
150 g másla
1 vejce
špetku soli
tuk na vymyzání plechu
NA NÁPLŇ:
třešňový kompot
500 g tvarohu
150 g cukru
1 vejce
1 lžíci citronové šťávy
NA DROBENKU:
200 g másla
125 g cukru
250 g mouky
1 žloutek
Postup:Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Tvaroh smíchejte s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Nakynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech. Potřete tvarohem apoklaďte okapanými třešněni. navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 minut při teplotě 185 °C.
Koláč s rozinkami
Budete potřebovat:
Tvarohové dezertyAutor: ShutterstockNA TĚSTO:
450 g hladké mouky
1/2 kypřicího prášku
150 g moučkového cukru
220 g másla
2 vejce
špetku muškátového oříškuNA NÁPLŇ:
700 g tvarohu
3 vejce
3 balíčky vanilkového cukru
220 g cukru
kůru z 1/2 citronu
3 lžíce citronové šťávy
3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
hrst rozinekNA DROBENKU:
80 g másla
80 g hladké mouky
80g cukru
Postup:Na vál prosijte mouku s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vejce. nastrouhejte trochu muškátového oříšku a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a dejte do chladu. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh s cukry, žloutky, citronovou kůrou a šťávou. Z bílků ušlehejte sních a opatrně do něho vmíchejte pudinkový prášek. Vmíchejte do tvarohu a nakonec přidejte rozinky. Těsto rozválejte a dejte na plech. Potřete tvarohovou směsí a posypejte drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru. Koláč dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Koláč s višněmi a čokoládou
Budete potřebovat:
Tvarohové dezertyAutor: Shutterstock450 g hrubé mouky
300 g másla
250 g moučkového cukru
5 vajec
2 lžíce kakaa
1 třešňový kompot
2 čokoládové polevy
1 prášek do pečiva
na krém:
250 g tvarohu
200 g másla
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Postup:Máslo utřete s cukrem do pěny a vmíchejte vejce. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby jej bylo možné vylít na plech. Můžete jej podle potřeby naředit mlékem. Do poloviny těsta přidejte kakao a dobře promíchejte. Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Vlijte světlé těsto, poklaďte třešněmi a poté zalijte tmavým těstem. Dejte péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po vychladnutí potřete krémem připraveným z másla, tvarohu a cukru. Polijte čokoládovou polevou do které vidličkou udělejte ozdobné vlnky.
Citrónový koláč
Budete potřebovat:
Tvarohové dezertyAutor: Shutterstock250 g listového těsta
šťávu z 1 citronu
kůru z 1 citronu
300 g tvarohu
2 vejce
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce citronového pudinkového práškuPostup:
Listové těsto rozválejte a dejte do formy tak, aby byly pokryté i kraje, přebytečně těsto ořízněte. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutky, kůrou a šťávou z citronu a citronovým pudinkovým práškem. Nakonec přidejte tuhý sníh z bílků. Směs nalijte do formy a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.
Tvarohové muffiny
Budete potřebovat:
Tvarohové dezertyAutor: Shutterstock2 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
250 g tvarohu
200 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 hrst čokoládových peciček
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:V jedné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a čokoládou. Do jiné mísy dejte vejce, cukr, olej a šlehejte vše do pěny. Přidejte tvaroh a utřete hladkou směs. pak vmíchejte sypkou směs. Lžící rozdělte těsto do vymazaných formiček. Pečte asi 20 minut při teplotě 190 °C.