Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Oslaďte si víkend: Jediněčné tvarohové koláče a dezerty

  • Tvarohové dezerty
    5. dubna 2014 | 06:00

    Nevíte, čím o víkendu překvapit rodinu nebo pohostit návštěvu. Vyzkoušejte skvělé recepty na chutné tvarohové dezerty, po kterých se jen zapráší!

     

  • Roláda s mandlovými lupínky

    Budete potřebovat:

    Tvarohové dezerty
    Autor: Shutterstock

    NA TĚSTO:
    80 g hladké mouky
    140 g krupicového cukru
    6 vajec

    NA KRÉM:
    1 tvaroh
    100 ml zakysané smetany
    1 vanilkový cukr
    125 ml smetany
    40 g moučkového cukru
    1/2 balíčku práškové želatiny
    25 ml mléka
    mandlové lupínky na zdobení

    Postup:

    V míse ušlehejte bílky do polotuha a postupně zašlehávejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý tuhý sníh. Pak postupně zpracujte do bílků předem rozšlehané žloutky. Nakonec vmíchejte mouku a těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotový piškot přemístěte na vlhkou utěrku i s pečicím papírem, zatočte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte krém. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukry ušlehejte a vmíchejte ušlehanou smetanu. Želatinu nechte rozpustit v mléce a vmíchejte do krému. Vychladlou roládu rozviňte a potřete krémem. Zatočte a potřete i na povrchu. Nakonec dozdobte mandlovými lupínky. Roládu nechte několik hodin v chladu.

  • Hruškový koláč

    Budete potřebovat:

    Tvarohové dezerty
    Autor: Shutterstock

    NA TĚSTO:
    320 g hladké mouky
    160 g tuku
    160 g moučkového cukru
    1 vejce

    NA NÁPLŇ:
    4 hrušky
    3 lžíce rybízového džemu
    500 g tvarohu
    100 g moučkového cukru
    1 lžíci rumu
    1 vejce
    100 g mletých mandlí

    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, moučkový cukr a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájený tuk, vejce a vypracujte hladké těsto, které nechte chvíli v chladu. Mezitím hrušky nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a rumem. Nakonec vmíchejte ušlehaný bílek smíchaný s mandlemi. Těsto rozválejte na plát a přeneste na plech. Potřete ho rybízovým džemem a tvarohovým krémem. Navrch dejte nakrájené hrušky a koláč dejte asi na 25 minut do trouby předehřáté na 185 °C.

  • Kynutý koláč s třešněmi

    Budete potřebovat:

    Třešňový koláč s tvarohem a mandlovým sypáním
    Autor: Isifa.com

    NA TĚSTO:
    500 g hladké mouky
    250 ml mléka
    1 kostku droždí
    100 g cukru
    150 g másla
    1 vejce
    špetku soli
    tuk na vymyzání plechu

    NA NÁPLŇ:
    třešňový kompot
    500 g tvarohu
    150 g cukru
    1 vejce
    1 lžíci citronové šťávy

    NA DROBENKU:
    200 g másla
    125 g cukru
    250 g mouky
    1 žloutek

    Postup:

    Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Tvaroh smíchejte s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Nakynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech. Potřete tvarohem apoklaďte okapanými třešněni. navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 minut při teplotě 185 °C.

  • Koláč s rozinkami

    Budete potřebovat:

    Tvarohové dezerty
    Autor: Shutterstock

    NA TĚSTO:
    450 g hladké mouky
    1/2 kypřicího prášku
    150 g moučkového cukru
    220 g másla
    2 vejce
    špetku muškátového oříšku

    NA NÁPLŇ:
    700 g tvarohu
    3 vejce
    3 balíčky vanilkového cukru
    220 g cukru
    kůru z 1/2 citronu
    3 lžíce citronové šťávy
    3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
    hrst rozinek

    NA DROBENKU:
    80 g másla
    80 g hladké mouky
    80g cukru

    Postup:

    Na vál prosijte mouku s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vejce. nastrouhejte trochu muškátového oříšku a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a dejte do chladu. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh s cukry, žloutky, citronovou kůrou a šťávou. Z bílků ušlehejte sních a opatrně do něho vmíchejte pudinkový prášek. Vmíchejte do tvarohu a nakonec přidejte rozinky. Těsto rozválejte a dejte na plech. Potřete tvarohovou směsí a posypejte drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru. Koláč dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Koláč s višněmi a čokoládou

    Budete potřebovat:

    Tvarohové dezerty
    Autor: Shutterstock

    450 g hrubé mouky
    300 g másla
    250 g moučkového cukru
    5 vajec
    2 lžíce kakaa
    1 třešňový kompot
    2 čokoládové polevy
    1 prášek do pečiva
    na krém:
    250 g tvarohu
    200 g másla
    200 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr

    Postup:

    Máslo utřete s cukrem do pěny a vmíchejte vejce. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby jej bylo možné vylít na plech. Můžete jej podle potřeby naředit mlékem. Do poloviny těsta přidejte kakao a dobře promíchejte. Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Vlijte světlé těsto, poklaďte třešněmi a poté zalijte tmavým těstem. Dejte péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po vychladnutí potřete krémem připraveným z másla, tvarohu a cukru. Polijte čokoládovou polevou do které vidličkou udělejte ozdobné vlnky.

  • Citrónový koláč

    Budete potřebovat:

    Tvarohové dezerty
    Autor: Shutterstock

    250 g listového těsta
    šťávu z 1 citronu
    kůru z 1 citronu
    300 g tvarohu
    2 vejce
    120 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    2 lžíce citronového pudinkového prášku

    Postup:

    Listové těsto rozválejte a dejte do formy tak, aby byly pokryté i kraje, přebytečně těsto ořízněte. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutky, kůrou a šťávou z citronu a citronovým pudinkovým práškem. Nakonec přidejte tuhý sníh z bílků. Směs nalijte do formy a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

  • Tvarohové muffiny

    Budete potřebovat:

    Tvarohové dezerty
    Autor: Shutterstock

    2 vejce
    100 g cukru
    1 vanilkový cukr
    100 ml oleje
    250 g tvarohu
    200 g hladké mouky
    1 lžičku prášku do pečiva
    1 hrst čokoládových peciček
    1/2 lžičky vanilkového extraktu

    Postup:

    V jedné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a čokoládou. Do jiné mísy dejte vejce, cukr, olej a šlehejte vše do pěny. Přidejte tvaroh a utřete hladkou směs. pak vmíchejte sypkou směs. Lžící rozdělte těsto do vymazaných formiček. Pečte asi 20 minut při teplotě 190 °C.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.