Čtvrtek 24. září 2020
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno, déšť 22°C

Sladké osvěžení: Rychlé zmrzlinové dezerty 3x jinak

9. července 2013 | 16:00

Co může být v horkém létě lepšího, než se osvěžit a udělat si radost lehkým a ledově vychlazeným dezertem? Oslaďte si život některým z našich zmrzlinových nápadů. Za chvilku jsou hotové a chutnají přímo božsky!

Zmrzlinové dezerty
Horké maliny s vanilkovou zmrzlinou

Doba přípravy: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

8 kopečků vanilkové smetanové zmrzliny
2 lžíce cukru krupice
50 g másla
2 hrnky čerstvých nebo mražených malin
trochu citronové nebo limetové šťávy

Postup:
Na pánvi nebo v kastrolu rozpusťte kousek másla a přidejte dvě lžíce cukru. Směs míchejte, aby se cukr nepřipálil a postupně nechte ztmavnout. Pak přidejte maliny a polijte je trochou šťávy z čerstvého citronu nebo limety. Chvíli opatrně míchejte.
Do připravených misek naservírujte kopečky vanilkové zmrzliny a přelijte hotovou směsí horkých malin. Hned podávejte.

Palačinky s karamelem a se zmrzlinou vás dostanou!
Palačinky s karamelem a se zmrzlinou

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

na těsto:
200 g hladké mouky
2 vejce
400 ml polotučného mléka
špetku soli

na karamel:
1/2 hrnku cukru krupice
2 lžíce vody
4 kopečky vanilkové, jahodové nebo čokoládové zmrzliny
šlehačku podle chuti

Postup:
Palačinkové těsto vytvořte smícháním všech ingrediencí a rozmixujte tak, aby vznikla hustá hmota. Přibližně jednu naběračku těsta vlijte na pánev s rozpáleným olejem a palačinky na něm smažte z obou stran dozlatova.
Karamel uvařte z cukru a vody. Během stálého míchání začne cukr karamelizovat do světlé barvy a vytvoří se sirup. To už máte karamel hotový.
Vychladlé palačinky namažte marmeládou nebo tvarohem, srolujte a uložte na talíře. Přelijte teplým karamelem, přidejte kopeček zmrzliny a podle chuti šlehačku.

Zmrzlinové dezerty
Banán s čokoládou a zmrzlinou

Doba přípravy: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

4 banány
8 kopečků vanilkové, oříškové nebo karamelové zmrzliny
1/2 tabulky mléčné čokolády
trochu másla
mandlové lupínky na ozdobu

Postup:
Mléčnou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a přidejte k ní trochu másla. Odstavte a nechte mírně vychladnout. Oloupaný banán položte na dezertní talíř, přidejte k němu dva kopečky zmrzliny a přelijte rozehřátou čokoládou. Posypte mandlovými lupínky nebo nasekanými mandlemi a podávejte.

Autor: připravila: sim
Klíčová slova: recept, dezerty, léto, zmrzlina
Diskuse ke článku
.