Svérázný mistr kuchař Jamie v akci
Autor: Profimedia.cz
Pikantní kuřecí kebab s cuketou podle Jamieho Oliver
Budete potřebovat:
500 g kuřecích prsních řízků
4 cukety, nakrájené po délce na velmi tenké plátky
6 – 8 bambusových špejlí nebo větviček z čerstvého tymiánu (spodní lístky otrhejte, na špičkách je nechte)
Na marinádu:
1 hrst čerstvého koriandru
1 hrst čerstvé máty
3 stroužky česneku
6 jarních cibulek
1 červená chili paprička
kůra a šťáva z 1 citonu
mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř
olivový olej
Postup:
Kuře nakrájejte na 2,5 cm kostky a vložte je do mísy. Plátky cukety oblanšírujte 30 vteřin ve vroucí osolené vodě, slijte a nechte vychladnout. V mixéru rozsekejte všechny přísady do marinády (kromě olivového oleje), směs pak olejem rozřeďte na kašičku. Marinádu nalijte na kuře a dobře promíchjte. Nechte hodinu rozležet. Pak maso napichujte na špejli nebo větvičky rozmarýnu, propleťte ho plátky cukety. Grilujte asi 5 minut, pravidelně otáčejte, až je maso hotové. Pokud chcete zkusit, jestli je maso propečeném klidně jeden kousek rozkrojte.
Zdeněk Pohlreich
Autor: Profimedia.cz
Krůtí burgery s okurkovou salsou podle Zdeňka Pohlreicha
Budete potřebovat:
Na burgery:
500 g mletého krůtího masa
100 g strouhanky
4 jarní cibulky, nasekané
30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
malá hrst čerstvé bazalky, jemně nasekané
15 ml sójové omáčky
1-2 stroužky česneku, nasekaného
špetku chilli
mořskou sůl
čerstvě namletý černý pepř
Na salsu:
300 g okurky, nahrubo nastrouhané
trochu čerstvého kopru, najemno nasekaného
špetku papričky jalapeño, najemno nasekané
mořskou sůl
pepř
80-100 ml olivového oleje
Postup:
V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6-8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a dejte do lednice. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3-4 minuty z každé strany. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíř a servírujte s okurkovou salsou.
Emanuel Ridi se už brzy vrátí na obrazovku FTV Prima
Autor: archiv FTV Prima
Steak z tuňáka v chlebovo-bylinkové krustě podle Emanuela Ridiho
Budete potřebovat:
4 čerstvé filety tuňáka (á 200 g)
čerstvé bylinky (bazalka, fenyklová nať, petrželka, tymián)
1 šálek strouhanky
extra panenský olivový olej
Postup:
Bylinky nadrobno nasekáme a smícháme je se strouhankou a olivovým olejem tak, aby strouhanka zvlhla, ale nebyla příliš nasáklá tukem. Ochucenou masu na tuňáka přitlačíme ze všech stran a na grilu ho jednu minutu z každé strany opečeme. Maso uvnitř musí zůstat trochu syrové. Jinak ryba zbytečně vyschne a její chuť ztratí na výjimečnosti. Přílohou může být rozpečená bageta potřená bylinkovým máslem.
Ondřej Slanina
Autor: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny
Pikantní vepřová panenka v křenové marinádě podle Ondřeje Slaniny
Budete potřebovat:
220 g vepřové panenky v celku
2 stroužky česneku
polévková lžíce křenu
polévková lžíce pikantní hořčice
polévková lžíce rajského protlaku
2 polévkové lžíce oleje
Na přílohu:
větší rajče
velká brambora
čajová lžička másla
Postup:
Česnek s křenem nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme hořčici, rajský protlak, část oleje a vše vymícháme.. Očištěné maso osolíme, opepříme a vložíme do marinády. Necháme minimálně 4 hodiny v chladničce odležet. Omytou bramboru ve slupce uvaříme do poloměkka. Dáme vychladnout. Poté ji podélně rozkrojíme a vyplníme vnitřek kouskem másla. Osolíme, opepříme, zase spojíme a zabalíme do alobalu. Rajče rozřízneme na půl, odkrojíme patky, ochutíme pepřem, solí a potřeme z obou stran olejem. Vše společně grilujeme. Maso by mělo být středně propečené.