Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recept dne: Thajské smažené rýžové nudle (Pad Thai)

Thajské smažené rýžové nudle (Pad Thai)
13. června 2013 | 15:12

Tenhle dokonalý pokrm vás alespoň na chvíli přenese do dalekého Thajska. Rýžové nudle smažené s vejci, kuřecím masem, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené pikantní sladko-kyselou zálivkou, si okamžitě oblíbíte.

Thajské smažené rýžové nudle (Pad Thai)

Budete potřebovat (na 2 porce):

rýžové nudle – asi ½ balení
3 – 4 vejce
1 menší cibule
100 g klíčků
půl svazku jarní cibulky
1 mrkev rozkrájená na drobnější nudličky
olej (nejlepší je arašídový nebo sezamový)
kuřecí maso nebo krevety
třtinový cukr
rybí omáčka
sójová omáčka
1 limeta
1 lžíce rýžového octa
asi 2 lžíce nesolených arašídů
čerstvý koriandr
čerstvé čili papričky

Thajské smažené rýžové nudle (Pad Thai)
Autor: Shutterstock.com
Postup:
Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu, většinou je třeba je namočit, a potom ještě krátce povařit. Do hluboké pánve (nejlepší je wok) vlijte olej, zkaramelizujte asi lžíci cukru, přidejte 1 lžíci sójové, půl lžíce rybí omáčky a 1 lžíci rýžového octa. Přidejte uvařené nudle a asi minutu je na velkém plameni opékejte. Pak je vyndejte je a dejte si je stranou. Na oleji krátce orestujte kousky kuřecího masa nebo krevety (nebo oboje) a také si je odložte stranou. Pak na oleji usmažte vejce - jako když připravujete míchaná vajíčka, akorát je nechte na větší kusy a víc je upečete, jako byste je chtěli vysušit. Potom si v pánvi dejte vejce na stranu a krátce orestujte klíčky, cibuli, mrkev a cibulku, vhoďte zpátky nudle, maso (krevety) vše dobře zamíchejte a ještě chvíli spolu restujte. Na závěr ještě dochuťte zálivkou ze sójové a rybí omáčky, cukru, limetové šťávy, čerstvé nasekané čili papričky a čerstvého nasekaného koriandru (poměr ingrediencí závisí jen a jen na vaší chuti). Servírujte posypané nasekanými arašídy a ozdobené jarní cibulkou, ke každé porci přidejte měsíček limetky na dochucení.

Inspiraci na každý den

Další tisíce receptů naleznete na stránkách recepty.blesk.cz. Recepty jsou napsané pěkně přehledně krok po kroku! Díky naší internetové kuchařce budete hned vědět, kolik času vám vaření či pečení zabere, i kolik kalorií jednotlivé recepty obsahují.

VIDEO: Co takhle zkusit i thajský salát? Recept najdete níže ve videu.