Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Upečte si poctivý český mazanec z remosky

Upečte si na poslední chvíli skvělý mazanec
30. března 2013 | 08:00

Pekly je naše babičky a bez mazance si Velikonoce vůbec neumíme představit. Upečte si rychlou variantu i vy.

Na mazanec budete potřebovat:

3 žloutky
90 g cukru
105 g Hery
380 g polohrubé mouky
špetku soli
špetku muškátového květu
2dcl mléka
42g  droždí
hrst rozinek
60 g kandované pomerančové kůry nebo ovoce
citronovou kůru
hrst posekaných mandlí
1 vejce na potření

Postup:

Cukr, změklé máslo a žloutky utřete do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Mouku prosejete, přidejte citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smíchejte se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka. Vypracujte hladké, hutné těsto, které se nelepí na mísu. Zaprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout, až zvětší přibližně dvakrát objem.

mazanec
Autor: Shutterstock.com
Pak na pomoučeném vále těsto znovu propracujte, přidejte v rumu namočené a okapané rozinky, kandované ovoce a z těsta vytvarujte bochánek.  Do remosky dejte na dno pečící papír, na který položte mazanec, a ještě asi 20 minut nechte v teple kynout. Pak povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte asi 25minut. Remosku vypněte a mazanec nechte ještě chvíli dojít.

Autor: MAJ