Středa 23. října 2024
Svátek slaví Teodor, zítra Nina
Oblačno 13°C

Hrál ňoumu, ale patří mezi nejchytřejší herce. Jaké role Rowana Atkinsona možná neznáte?

23. října 2024 | 06:00

I když k jeho nejznámějším rolím patří postava Mr. Beana, britský komik Rowan Atkinson vynikl i v celé řadě dalších hereckých příležitostí a nešlo vždy jen o komediální role. Navíc mnohé scénáře ke svým rolím si napsal sám. Tento svérázný muž má ale i spoustu jiných předností a zálib, jeho soukromý život v žádném případě není nudný a jeho IQ bylo spočítáno na neuvěřitelných 178. 

Směšný, aniž by se o to snažil

Každý zná neskutečně směšného panáčka Mr. Beana, který leckoho dokázal rozesmát k slzám, ale o jeho představiteli už málokdo ví, že není vůbec takový a má dokonce i své bohaté soukromí. Britský herec Rowan Atkinson, který má opravdu vysoké IQ, nejprve vystudoval  na Oxfordu. Poté začal psát krátké scénáře a uplatňovat se v komediálních rolích. Bohužel všem připadal směšný, aniž by se o to musel moc snažit, a tak si z toho udělal přednost. A byla to dobrá volba, protože právě to mu nakonec přineslo velký úspěch, bohatství a slávu po celém světě. 

Autor: Profimedia

Už v roce 1979, kdy mu bylo čtyřiadvacet let, napsal pro televizi BBC seriál Žádné zprávy v devět, kde si samozřejmě také zahrál. Za tento počin získal cenu British Academy Award, a tím se odstartovala jeho scenáristická a herecká kariéra. Další velký úspěch mu přinesl komediální seriál Černá zmije plný parodií a narážek na anglické dějiny, při jehož tvorbě mohl skutečně ukázat svou genialitu. Sám v tomto seriálu ztvárnil hlavní roli. Následovala bondovka Nikdy neříkej nikdy, v níž si Rowan Atkinson zahrál po boku Seana Conneryho a Kim Basinger. 

Autor: Isifa.com

Legendární role Mr. Beana

Ale jakmile se zrodil Mr. Bean, už si snad nikdo Rowana Atkinsona nespojí s jinou rolí, než právě s touto. Seriál Mr. Bean se vysílal a natáčel v letech 1990 až 1995. Má celkem 15 dílů, ale později vzniklo i několik speciálů a celovečerních filmů. Legračního a dětsky se chovajícího mužíčka, který nemluví, miluje svého medvídka Teddyho, jezdí ve svém žlutém autě a ke své přítelkyni se chová jako ke kamarádce, si oblíbilo obrovské množství diváků na celém světě. 

Autor: Profimedia

Další role už nebyly tak výrazné, ale Rowan Atkinson si zahrál v mnoha filmech a komediích, například Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994), Johnny English (2003, pokračování 2011 a 2018) nebo Univerzální uklízečka (2005). Také daboval animované pohádky, třeba Lvího krále (1994). Jeho poslední rolí je role v rodinné fantasy Wonka z roku 2023, ale připomenout si můžeme i seriály Maigret (2016–2017) a Včela na mušce (2022). Největší úspěchy však Rowan Atkinson zažil v 80. a 90. letech. 

Sběratel autíček

Rowan Atkinson je známý tím, že miluje rychlá auta, za které rád utrácí a také s nimi závodí. Možná by za jiných okolností sbíral autíčka, ale protože si za svůj život vydělal obrovské jmění, mohl si dovolit sbírat nejlepší rychlá auta, která se tak stala jeho velkou vášní. 

Rovněž vlastní televizní společnosti Tiger Television a Tiger Aspect Films. Patří k nejsledovanějším lidem na kanále Youtube a sociálních sítích, za svůj život se díky své slávě a úspěchům stal miliardářem a získal spoustu různých ocenění včetně Řádu britského impéria uděleného královnou Alžbětou II. v roce 2013.

Autor: Profimedia

Našel si mladší a naštval sousedy

V roce 1990 se oženil s uměleckou maskérkou Sunetrou Sastry a zplodil s ní dvě děti, dceru Lily a syna Benjamina. Tohle manželství však nevydrželo a po třiadvaceti letech se rozpadlo. Rowan Atkinson si totiž našel o šestadvacet let mladší partnerku, britskou komičku Louisu Ford, s níž si ve svých čtyřiašedesáti letech dokonce ještě pořídil dalšího potomka, dceru Islu. 

Autor: Profimedia

Dnes spolu už několik let spokojeně žijí v kontroverzním domě v hrabství Oxfordshire, kdy původní dům nechal Rowan zbourat a namísto něj postavil moderní prosklenou krychli, která se nelíbila sousedům. Třípatrový prosklený dům se solárními panely, dřevěnými podlahami a množstvím pokojů spojuje most s dalšími prostory pro návštěvníky. Nechybí ani rozsáhlá podzemní garáž, v níž má Rowan Atkinson své miláčky – automobily, včetně žlutého auta, ve kterém jezdil Mr. Bean. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén