Úterý 24. září 2024
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno, déšť 18°C

Měl Slunce v duši a přál ho i divákům. Proč na Jána Zákopčaníka nikdy nezapomeneme?

24. září 2024 | 06:00

Hlasatel zpráv o počasí Ján Zákopčaník, který proslul pozdravem: „Slunce v duši”, zůstal navždy v srdci diváků, kteří na něj nikdy nezapomněli. Laskavý moderátor s oduševnělým přístupem si získal jejich sympatie a zaujal netradičním a milým pozdravem. Vlastně i díky tomu byl snadno zapamatovatelný a tolik jiný oproti jiným moderátorům. Ján Zákopčaník do své práce dával celou svou duši i srdce a bylo to dost vidět. Pojďme na něj trochu zavzpomínat, dnes již totiž není mezi námi.

Táhlo ho to ke Slunci a hvězdám

Ján Zákopčaník, který se narodil na Slovensku, vystudoval meteorologii na Karlově Univerzitě. Původně si jeho maminka přála, aby se stal knězem, on ale chtěl být pilotem nebo archeologem, později astronomem, což už mělo k meteorologii blízko a svědčí to rozhodně o tom, že ho to táhlo ke Slunci a hvězdám. Nakonec zvolil studium meteorologie a celoživotně se věnoval předpovědi počasí. Nejprve jako letecký meteorolog na letišti v Ruzyni, poté už jako hlasatel v televizi. 

Autor: youtube.com

Pro Českou televizi pracoval více než deset let od roku 1994, kdy moderoval Předpověď počasí a působil jako šéfredaktor redakce počasí. Okamžitě si získal diváky na svou stranu, a proto také pětkrát vyhrál anketu Rosnička roku. Bohužel pro neshody s vedením televize v roce 2005 svou činnost ukončil.

V soukromí to Ján Zákopčaník neměl jednoduché, musel živit pětičlennou rodinu, takže po odchodu z televize vítal každou pracovní nabídku. Byl ženatý a měl tři děti, dva syny a jednu dceru. Po ukončení spolupráce s televizí tak začal spolupracovat s rádiem Blaník, kde měl svůj pořad a zpracovával také kalendáře s pranostikami. O dva roky později pak nastoupil do Českého hydrometeorologického ústavu jako letecký meteorolog.

Autor: archiv Blesku

Pozdrav „Slunce v duši” přinášel i problémy

I když v roce 2001 musel kvůli existence likéru nazvaného Slunce v duši, který sám pokřtil, přestat z důvodu zakázané soukromé reklamy zdravit diváky, stejně už tento jeho pozdrav zůstal v povědomí stejně jako třeba originální pozdrav moderátorky Terezy Pergnerové, která sledující pořadu Eso zdravila: „Čágo, bélo, šílenci!” A stejně jako Tereza Pergnerová i Ján Zákopčaník měl na svůj pozdrav ochrannou známku, a proto se párkrát o své „Slunce v duši” soudil, například s firmou, která v roce 2005 uvedla na trh nový automobil Chevrolet Lacetti se stejným sloganem. 

Autor: Profimedia

Pozdrav „Slunce v duši” mu ale kromě toho, že těšil diváky, přinášel další nesnáze. Spousta lidí ho milovala, avšak některé diváky tento pozdrav značně iritoval. To ostatně přimělo vtipálky z České sody k tomu, aby si z pana Zákopčaníka pořádně vystřelili a že jejich vtípky na jeho adresu byly pořádně drsné!  Jednou uvedli, že by zatčen za sex se zvířaty, jindy zase předstírali, že předpověď počasí moderuje nahý, když na jeho hlavu namontovali cizí nahé tělo.

Ten však urážku nenechal bez odezvy a pohotově zareagoval: přímo ve vysílání nechal promítnou obrátek tří prasat s tím, že to jsou Čtvrtníček, Šteindler a Vávra. Vedení České televize však muselo zakročit, kam by Česká televize přišla, kdyby si tohle přímo ve vysílání dovolil každý. Proto dostal pak Zákopčaník pokutu a několik dní nesměl vysílat. 

Dělal lidem psychologa

Diváci svého oblíbeného předpovídatele počasí tak milovali a vzbuzoval v nich tak velkou důvěru, že denně dostával stovky dopisů, v nichž se s ním radili ohledně svých starostí. „Slunce v duši” totiž slibovalo psychologickou a duchovní podporu, navíc Jána Zákopčaníka dokonce napříč časem spousta lidí házela do jednoho pytle se zapálenými ekology, lidmi z různých sekt či těch, kteří věří v UFO, co přiletí a spasí svět. 

Autor: Profimedia

Jednou hlasatel sdělil pro magazín Koktejl: „Úplně vedle. Já s ekologickým hnutím neudržuji vůbec žádné kontakty. Ani nevím, v jakém je to stavu, co se tady děje. Nemám na to čas. Mnozí si dokonce myslí, že jsem čestný předseda nejradikálnějších ekologů. Jednou jsem se dozvěděl, že jsem členem nějaké kontaktní skupiny, která navazuje hovory s UFO, to už jsem byl úplně vyvedený z míry. Taky jsem asi ve čtyřech nebo pěti náboženských sektách.“ 

Ján Zákopčaník však před dvěma roky zemřel: náhle, ale klidně. Příčinu úmrtí jeho rodina nezveřejnila. Ve věku 63 let tak opustil svou rodinu i diváky, pro které se stal nezapomenutelným, i když už dávno počasí v televizi nehlásil. „Vždy, když na Jána Zákopčaníka vzpomínám, usmívám se nad tím, jak byl svůj. Za jakéhokoliv počasí vždy dokázal do místnosti přinést neuvěřitelný klid,“ sdělila nedávno Deníku meteoroložka Dagmar Honsová. Možná by z něj skutečně byl i dobrý psycholog, anebo kněz, jak si kdysi přála jeho maminka. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén