Pondělí 9. září 2024
Svátek slaví Daniela, zítra Irma
Polojasno 30°C

Propadli drogám, ale dokázali to překonat! Které české celebrity bojovaly se závislostí?

31. července 2024 | 05:00

Život je někdy těžký. Obzvláště pro ty citlivější. Umělce, bohémy, velké talenty, komplikované osobnosti, rozervané duše. Snadným řešením jsou útěky od reality, kterým napomáhají drogy. Jenomže drogy dokážou pořádně zničit život a o tom by mohla vyprávět spousta slavných. Jak si s drogovou závislostí poradily některé známé osobnosti české hudební scény a jak se jim žije s odstupem času? Kdo se netajil tím, že byl v minulosti závislý, a kdo to už ani utajit nemohl? 

Tereza Pergnerová byla jednu dobu nejznámější českou narkomankou

Snad opravdu nejznámější narkomankou z řad našich celebrit byla Tereza Pergnerová. Naštěstí byla, protože se jí bravurně podařilo svou závislost na drogách zvládnout, čímž si získala zpět zaslouženou úctu a obdiv mnoha svých fanoušků. Svého času totiž tato zpěvačka a moderátorka, kterou proslavilo hlavně moderování hitparády Eso, byla závislá na pervitinu i heroinu. V době své největší závislosti stihla také porodit syna Samuela a nafotit porno fotografie do časopisu Leo. Léčila se opakovaně v mnoha léčebnách, zhruba od roku 2005 se vrátila na televizní obrazovky zcela vyléčená a moderovala různé reality show, například několik ročníků Vyvolených nebo pořad Farma. 

Autor: Profimedia

Poté, co se vyléčila a udělala jakýsi životní restart, se usadila s partnerem a narodila se jí ještě dcera Natálie. Své fanoušky a diváky si získala především svou laskavostí, empatií, bezprostředností a otevřeným srdcem. Tereza je zkrátka srdcař s extrémní citlivostí a vnímavostí, takže její jméno bývá často spojováno se slovy emoce, vztahy a láska, proto bývá často vybírána do různých vztahových reality show a projektů, v nichž vyloženě stříkají emoce. V současné době se věnuje natáčení nového vztahového pořadu na Filipínách. 

Drogy Michalu Penkovi vzaly nejlepší roky života

Řeč je o zpěváku a skladateli Michalu Penkovi, někdejšímu idolu dívek. Od dětství vynikal ve hře na klavír jako naprostý virtuóz a velký hudební talent. Vstup do velkého světa showbussinesu mu ale spíše převrátil život naruby, ať už jde o vztahy se ženami, například s Ivetou Bartošovou, tak bohémský způsob života, k němuž patří také drogy. Sám přiznal, že byl v 90. letech závislý, pil alkohol, užíval pervitin a kokain. Na drogách i skládal album pro Terezu Pergnerovou. Postupně se dostal do stavů mimo realitu, měl psychické problémy, velké dluhy, dvě vážné autonehody. Několikrát pobýval v léčebně a někdy po něm pátrala i policie. Také se pokusil o sebevraždu. Jeho život zkrátka nestál za nic.

Michala Penka prý k drogám přivedl film Pulp Fiction!
Autor: archiv

Od roku 2008 se začalo blýskat na lepší časy, Michal Penk začal abstinovat a o pět let později se znovu začal objevovat v médiích. Do té doby žil v ústraní a šel do sebe. V současné době se pokouší o návrat na hudební scénu, který by si jistě zasloužil. Michal Penk je velmi inteligentní, nadaný muzikant, skvělý textař, rád čte a přemýšlí o životě. Jistě by byl rád, kdyby si jej fanoušci nespojovali pouze s tím, že kdysi chodil s Ivetou Bartošovou nebo že si prošel peklem závislosti na drogách. Ocenit lze nejen jeho vynikající hru na klavír, ale také nestárnoucí hity jako například O bláznech nebo Odpusťte nám naše hříchy.

Martin Kocián přestal být kvůli drogám idolem dívčích srdcí

Idolem dívčích srdcí byl také Martin Kocián z kapely Lunetic, který je známý především jako narkoman, nikoli až tak jako zpěvák a rapper. Díky svým závislostem se postaral o mnohé problémy kapely a ostatně díky němu se i kapela v roce 2003 rozpadla. V té době přišel Martin o svou sestru, která byla nalezena mrtvá na Kanárských ostrovech, což byla pro něj opravdu velká rána. Vyučený truhlář v životě ztratil mnohé, tehdy odjel do Irska pracovat jako barman a postupně se ze závislosti dostal. Kapela mu dala další šance, ale bohužel je promarnil a do drog spadal opakovaně znovu. Na drogách se ve vztahu pral i se svou přítelkyní Katkou, které způsobil několik zlomenin, stejně tak se rval se životem a nadělal si všude jen samé problémy.

Video se připravuje ...
Unikátní časosběr Martina Kociána: Od roztomilého zpěváka až po zdrogovaného zápasníka • VIDEO: Prostě fenomén!

Kromě zpěvu se živí jako barman, v roce 2010 se mu narodila dcera, ale dnes by možná nikdo nedal ruku do ohně za to, že je Martin Kocián čistý. 

Pervitin bral Dan Bárta kvůli vysokému pracovnímu nasazení

Problémy s pervitinem přiznal i vynikající český zpěvák, textař a hudebník Dan Bárta, který miluje vážky natolik, že kvůli nim nedávno vystudoval ekologický obor na Ostravské univerzitě. Kromě vysokoškolského studia se na stará kolena stal otcem syna Mikuláše, kterého si pořídil s mluvčí České televize Alžbětou Plívovou, s níž se v roce 2015 oženil. Z předchozího vztahu má dnes již dospělou dceru Elišku. Úspěšný zpěvák již dnes mohl v klidu přiznat, že se svou čtyřletou drogovou závislostí na pervitinu si hravě poradil, i když to byl dle jeho vlastních slov „hnus”. 

Zpěvák Dan Bárta sdílel fotku z mládí
Autor: Instagram, archiv

„Stát se závislý na tvrdých drogách je strašně jednoduché, protože ty drogy jsou tvrdé a závislost vzbuzují po velmi malé dávce. Když to člověk zkusí, měl by vědět, že se z toho v uvozovkách nevyplácá,“ uvedl pro média. Dan Bárta je ale velmi silná osobnost, a je dobře, že svou závislost zvládl a od roku 2000 je zcela čistý a pracuje na svých dalších skvělých hudebních projektech. 

Na křehkou Báru Basikovou toho bylo dost

Loni oslavila šedesátku a má už toho zase sebou dost, jak sama přiznává. Kromě vztahových problémů, lechtivých fotek a vážné nemoci to byla i drogová závislost, která se nadané zpěvačce Báře Basikové nevyhnula v pětadvaceti, kdy byla tři měsíce závislá na pervitinu. V té době také nafotila erotické snímky do pánského časopisu a chodila zároveň se dvěma muži. Později se trochu uklidnila, ale vztahové ekapády se jí nevyhnuly, byla několikrát vdaná a své poslední dítě porodila v šestačtyřiceti. Momentálně stálého životního partnera nemá, řeší zdravotní problémy a nadále se věnuje své umělecké profesi. 

Autor: Hermina.cz

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén