Pondělí 24. června 2024
Svátek slaví Jan, zítra Ivan
Polojasno 24°C

Tajemství sexuálních predátorů odhaleno! Kdy a proč se na českém internetu objevili?

Video se připravuje ...
Tajemství sexuálních predátorů odhaleno! Kdy a proč se na českém internetu objevili?
VIDEO: Prostě fenomén!
20. května 2024 | 05:00

Termín „sexuální predátor“ se v kontextu internetu skloňuje v posledních letech čím dál častěji. A není se čemu divit – hojně přibývá případů, kdy starší muži pod falešnou identitou obtěžují dospívající dívky na internetu. S Pavlem Francírkem, zakladatelem legendární platformy XChat, jsme si povídali nejen o začátku chatovacích platforem v Česku, ale právě i o důvodech, proč se sexuální predátoři začali na českém internetu objevovat a kdy tomu tak bylo.

Internet ještě bez dětí a dalších zranitelných osob

Pavel Francírek založil legendární českou platfmoru XChat na konci 90. let, ale v té době ještě nemusel problematiku internetových sexuálních predátorů řešit. „Internet byl těžko dosažitelný, byla menší pravděpodobnost, že se na internet dostane dítě nebo jiná zranitelná osoba,“ vysvětluje Francírek v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu tohoto článku.

„Už tenkrát jsme ale na XChatu měli mechanismy, jak tomuto problému zabránit. Měli jsme skupinu správců, které jsme znali osobně a naprogramovali jsme jim práva navíc,“ dodává Francírek.

Autor: iStock

Nutná je pro predátory úplná anonymita. Od kdy ji internet umožnil?

„Internetová anonymita na přelomu tisíciletí zdaleka nebyla taková, jako může být dneska. A právě to stěžovalo situaci komukoli, kdo chtěl dělat něco nekalého,“ vysvětluje v rozhovoru Pavel Francírek důvod, proč jsme se se sexuálními predátory začali na internetu setkávat až kolem roku 2004. Právě v roce 2004 vznikl například Gmail, kde si každý může vytvořit mailovou schránku s jakýmkoli jménem. „Díky e-mailům si každý mohl založit falešnou identitu.“ Předtím totiž lidé často měli e-mailovou adresu vázající se na jejich jméno, například prostřednictvím vysoké školy nebo zaměstání.

Autor: Prostě fenomén; iStock

Proč se Pavel Francírek rozhodl XChat založit? Z jakého důvodu zvolil tento název? A kdo tehdy na chat chodil? Celý rozhovor si pusťte v úvodu tohoto článku!

Autor: Johana Fundová, Prostě fenomén