Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Televizní rekordy! Těchto 5 českých pořadů bylo v historii peoplemetrů nejsledovanějších

  • Nejsledovanější porevoluční pořady
    30. března 2024 | 06:00

    Přemýšleli jste někdy nad tím, které české televizní pořady byly v historii peoplemeterů u diváků nejúspěšnější? Pak vás možná překvapí, že vítězství hokejistů v Naganu nebylo na prvním místě. Jaký pořad obsadil první příčku? A který mu šlapal na paty? Prohlédněte si žebřáček pěti nejsledovanějších porevolučních pořadů!

  • 1. místo: Miss desetiletí (4,9 milionů diváků)

    Autor: ČSFD / archiv TV NOVA

    Pro někoho se poněkud překvapivě nejsledovanějším porevolučním pořadem stal pořad televize Nova Miss desetiletí. Klasická soutěž krásy, kterou známe i dnes, se lišila pouze v tom, že se soutěžního klání účastnily pouze vítězky z předešlých let. Mezi sebou se pak utkaly o nejvyšší a nejvytouženější titul všech dob – Miss desetiletí. Pořad, který byl vysílán na TV Nova v neděli 12. října 1997 od devíti hodin večer zhlédlo na 4,992 milionů diváků, kterým bylo více než 15 let. Výběr nejhezčí dívky devadesátek se tak s přehledem stal nejsledovanějším programem za historii elektronického měření sledovanosti. To u nás funguje od 1. června roku 1997. Celkovou vítězkou se v daném roce stala Ivana Christová.

  • 2. místo: Uvítání zlatých hokejistů z Nagana (4,8 milionů diváků)

    Autor: Profimedia

    Ve sledovanosti následovalo uvítání našich zlatých hokejistů, kteří v roce 1998 přivezli z olympiády v japonském Naganu zlatou medaili. Celý národ fandil nejen na Staroměstském náměstí, ale i u televizních obrazovek. Přímý přenos na ČT1 zprostředkoval všem českým fanouškům přílet medailistů ze zimních olympijských her v Naganu do Prahy, následně také přijetí prezidentem republiky Václavem Havlem ve vile prezidenta republiky a jejich radostné uvítání na Staroměstském náměstí v Praze. Celý přímý přenos měl 106 minut a vysílal se v pondělí 23. února roku 1998 od 19:59 do 21:44 hodin. Sledovalo ho 54,4 % dospělých. Uvítání na Staroměstském náměstí si nenechalo ujít 4 883 000 diváků starších 15 let

  • 3. místo: Hokej ČR vs. Rusko v Naganu (4,5 milionů diváků)

    Autor: Česká televize

    Také třetí místo v devadesátkové sledovanosti pořadů patří hokeji. Tentokrát přímo přímému přenosu věhlasného hokejového utkání České republiky vs. Ruska na olympiádě v Naganu z 22. února roku 1998, které dopadlo ve prospěch našich zlatých hochů. Vůbec nejsledovanější byla konkrétně 3. třetina napínavého finálového zápasu, která přilákala k obrazovkám rekordní 4 460 000 diváků. Tři dvojky v datu (22. 2.) nejspíš přinesli našemu hokejovému týmu štěstí. Díky tomu nakonec oslavoval rovnou nejen vítězství 1:0 nad Ruskem, ale zároveň také zaslouženou zlatou medaili.

  • 4. místo: Pět let s vámi (4,4 milionů diváků)

    Autor: Profimedia

    A diváci slavili ve velkém i 5. narozeniny TV Nova. Pořad Pět let s vámi, který se vysílal přesně 4. února 1999 k výročí 5 let od vzniku televize Nova a byl plný televizní zábavy, si pustilo na 4 433 000 diváků starších 15 let. Rekapitulace uvolněných a někdy trochu kontroverzních pořadů odvážné komerční televize Nova byla skutečným diváckým lákadlem. O to více, že až do vzniku Novy v roce 1994 diváci tyto neotřelé formáty a koncepty ze Západu příliš neznali. Považovali je za inovativní a šokující, první alternativu k usedlejší veřejnoprávní České televizi tak lidé uvítali s otevřenou náručí. A rádi s ní oslavili i páté narozeniny.

  • 5. místo: Novoty v roce 1998 (4,4 milionů diváků)

    Autor: ČSFD / archiv TV NOVA

    Rekordy trhala i známá oblíbená show baviče Petra Novotného Novoty, konkrétně ta z 1. listopadu roku 1998 vysílaná od 20 hodin večer. Přilákala k obrazovkám neuvěřitelné 4 477 000 jedinců nad patnáct let. V oblíbeném televizním pořadu TV Nova nechyběly vtipné kostýmy, převleky a hvězdné návštěvy. Každý díl navíc Petr Novotný okořenil svým ostrým humorem a zábavnými vtípky i příběhy z rodinného prostředí.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.