Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Seriál Zdivočelá země si před 27 lety získal srdce diváků. Co dělají hlavní představitelé dnes?

9. března 2024 | 06:00

Od premiéry oblíbeného seriálu Zdivočelá země uplynulo už 27 let - na jaře roku 1997 měli diváci České televize možnost zkouknout první sérii. Jak se v současnosti daří představitelům hlavních postav? A co dnes dělají herci, kteří se zahráli mladé kovboje? Pojďme také společně zavzpomínat na seriál, který zasáhl srdce mnoha diváků.

Westernová dobrodružství v Krušných horách i krušných časech

Zdivočelou zemi natočil na motivy dvou románů Jiřího Stránského („Zdivočelá země” a „Aukce”) Hynek Bočan. Postupně vzniklo 45 dílů ve čtyřech sériích, které Česká televize vysílala v letech 1997 až 2012. Titulní píseň k filmu nazpívali Marta Kubišová a Karel Černoch. Dramatické osudy hrdinu se odehrávají na pozadí politicky i lidsky konfliktního osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta.

VIDEO: Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák!

Video se připravuje ...
Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák! • VIDEO: Petr Macek, Petr Soukup

Tato doba plná bezpráví a zbytečných lidských tragédií se odhaluje v celé své bezcitnosti a nenechává jediné oko diváka suché. Bývalý letec Antonín Maděra po svém bolestném návratu do svého rodného kraje s partou sotva odrostlých chlapců a stádem koní prožívá mnohá, nejen kovbojská, dobrodružství – v Krušných horách i krušných časech.

15 let na place, 45 let života v seriálu

Jak si svou roli užil Martin Dejdar a čemu se známý herec, kterého role Antonína Maděry ještě více proslavila, věnuje dnes? I když má v soukromí fobii z létání, v seriálu Zdivočelá země si zahrál válečného pilota RAF. Herec rád vzpomíná na to, že ho původně autor předlohy, Jiří Stránský, do této role vůbec obsadit nechtěl, ale pak změnil názor a přiznal, jak se mýlil, což byla pro Martina Dejdara velká pocta.

V době, kdy hrál v seriálu, mu bylo 32 let, v posledních dílech pak museli velmi dobrou práci odvést maskéři, kteří Martinovi zdárně přidali pořádných let navíc. Postupně mu tak museli přidat zhruba 45 let, což bylo časové rozmezí, v jakém se děj seriálu odehrával. 

Autor: Profimedia

Kromě herectví se Martin Dejdar později úspěšně věnoval i moderátorské činnosti a zaujal i jako komik, třeba v roli Ozzáka ve známém sitcomu Comeback, který běžel na TV Nova poprvé v letech 2008 až 2011. Nadále se věnuje herectví, je ženatý a má dvě již dospělé děti, jeho syn Matěj je talentovaným hokejistou a příležitostným hercem.

Jana Hubinská si zahrála v nové pohádce Tři zlaté dukáty

Martinova seriálová manželka, slovenská herečka Jana Hubinská, je divadelní, muzikálovou i filmovou herečkou, ale též zpěvačkou. Zahrála si také v několika pohádkách, třeba v nejnovější pohádce Tři zlaté dukáty, kterou jste mohli na programu České televize sledovat letos o Vánocích. V roce 2002 za roli matky ve filmovém debutu Benjamina Tučka Děvčátko získala Českého lva za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.

Autor: Profimedia

Zdivočelí herci jménem Jiří

Známý a oblíbený herec Jiří Schmitzer, syn Jiřího Sováka, který si zahrál roli Martina Kandy, se kromě herectví vždy věnoval také zpěvu a skládání písniček s kytarou. Je čtyřnásobným držitelem Českého lva za nejlepší hlavní role ve filmech Bumerang, Kráska v nesnázích, Jako nikdy a Staříci. Má dvě děti.

Autor: Profimedia

Jeho jmenovec Jiří Langmajer rovněž patří k vynikajícím českým hercům, před i po roli Cassidyho na něj čekala ještě velká spousta hereckých příležitostí. Poprvé zazářil v seriálu Třetí patro nebo ve filmu Copak je to za vojáka z roku 1987, proslavil se jak komediálními filmovými rolemi, tak i silnými divadelními rolemi v Shakespearovských dramatech. Věnuje se též dabingu, je ženatý s Adélou Gondíkovou a má dvě dospělé dcery z předchozího manželství.

Autor: Profimedia

„Záporák” daboval Voldemorta

Neoblíbený bachař a StBák Žabák Miroslav Táborský pak za svůj život ztvárnil spoustu zajímavých rolí, především „záporáků”, pro které se ideálně hodí, důkazem toho je i jeho dabování lorda Voldemorta z filmových sérií o Harrym Potterovi. Herec si ale užívá i komediální role a jako výrazná osobnost bývá dodnes hojně obsazován do nejrůznějších filmů, seriálů i pohádek.

Autor: Profimedia

Markéta Hrubešová se věnuje vaření a psaní knih

Herečka Markéta Hrubešová byla nejvíce vidět hlavně v 90. letech, kdy byla obsazována do mnoha rolí i díky své kráse a kouzlu osobnosti. Ve Zdivočelé zemi se objevila ve vedlejší roli Aleny Kandové. Dnes se věnuje vaření, o němž napsala několik knih. Je vdaná za fotografa Davida Krause a mají spolu dceru Christel Lilly.

Autor: Profimedia

 

Autor: Prostě fenomén, Taťána Kročková, Johana Fundová