Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Od chudoby a bídy po nejslavnější zpěvačku světa! Toto je příběh Edith Piaf

13. října 2021 | 06:00

Nejslavnější zpěvačka všech dob vyrůstala v bídě a chudobě, přesto se vypracovala vysoko. Talent zřejmě zdědila po své matce, která ji záhy opustila jako malou holčičku. Dětství neměla lehké ani nevyrůstala v pohádkově krásné Paříži, nýbrž spíše vedla kočovný život. Jak se z pouliční zpěvačky stala nejznámější šansonovou tváří Francie – a světa?

Dětství měla Edith velice těžké – narodila se do rodiny, kde jí láska a štěstí moc nepřály. Matka jí utekla v mladém věku za kariérou zpěvačky a otec ji opustil kvůli své pouliční kariéře akrobata. Vyrůstala tedy u své babičky v Normandii. Nicméně ani u ní to nebylo úplně ideální, jelikož babička vlastnila nevěstinec, kde Edith trávila spoustu času.

Ve čtrnácti letech se rozhodl její otec, že si ji odvede s sebou do Paříže. A kvůli čemu? Právě kvůli jejímu hlasu – zpěvu – aby mohl při svých akrobatických vystoupeních více zaujmout, a vydělat si tak více peněz.

Své pěvecké nadání si uvědomuje i sama Edith. Na své cestě potkává SaImone Berteaut. S ní se její život změní, jelikož spolu začnou zpívat a vystupovat. První zlom v její pěvecké kariéře přichází v roce 1935, kdy si jí všimne vlastník nočního klubu Louis Leplée. Ten se rozhodne z Edith udělat skutečnou umělkyni, a tak její vystoupení brzy sklízí nadšení a úspěch. Obdiv vyvolává i ve Spojených státech, zde k uznání stačí jedna pozitivní recenze v novinách New York Herald Tribune.

Celý její život ji doprovází láska k hudbě a mužům, ačkoli nikdy její lásky neskončily šťastným koncem. Na sklonku svého života, po operaci žaludečních vředů, vážila zpěvačka pouhých 30 kilogramů... I přes to všechno se upsala ke koncertování v pařížské koncertní síni Olympia, kde naposled zaznělo její "je ne regrette rien" (neboli "ničeho nelituji")...

Další příběhy a osudy slavných najdete na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

Autor: REDAKCE