Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Seriál Úspěšné ženy: Finanční poradkyně Kateřina: Ušetřím někomu pár tisíc a on se radostí může zbláznit

14. července 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Obyčejná učitelka ve speciální třídě Kateřina Smékalová, jejíž ambicí spíše než pracovat na své kariéře, bylo pomáhat lidem a být ve společnosti prospěšná, se ve finančně - poradenské společnosti Partners proměnila v úspěšnou byznysmenku. Pocit zadostiučinění na místo v práci s problematickými dětmi paradoxně nalezla v podnikání. 

Neznáš někoho schopného? Snad pouze sebe!

Kateřina Smékalová vystudovala speciální pedagogiku. Kvůli dostupnosti milovaných hor a zimních sportů se přestěhovala ze Svitavska do Trutnova, kde nastoupila jako učitelka ve speciálním ročníku na základní škole. „Jednou, bylo to asi půl roku poté, co mi poradila s řešením hypotéky, se mě má kolegyně, která byla ve škole známá i jako finanční poradkyně, zeptala: Neznáš někoho schopného? Zasmála jsem se a s humorem jí odvětila, že snad jen sebe. Na druhý den mi domluvila pohovor, a protože zastávám názor, že nic v životě není náhoda, tak jsem na něj šla,“ uzavírá Kateřina.

Autor: Partners

Ke změně ji dohnal pocit nedoceněnosti

V té době navíc v Kateřině, kterou vždy hnal dopředu silný motiv být ve společnosti prospěšná, sílil pocit nedoceněnosti v oboru, o kterém si do té doby myslela, že ji bude živit celý život. Jako speciální pedagog chtěla spasit svět, ale pocit satisfakce se bohužel nedostavoval.Rodiče ani učitelský kolektiv nespolupracovali tak, jak očekávala, a nelíbil se jí způsob výuky „jen kvůli známkám“ a ne „pro život“. „V Partners jsem se najednou nečekaně ocitla v prostředí, kde jsem své sociální cítění mohla uplatnit stejně tak dobře. Poprvé jsem si to uvědomila, když jsem potkala svou sousedku nějakou dobu poté, co jsem jí jako jedné z prvních klientů refinancovala úvěr, který si vzala kvůli synovi. Ušetřila asi dva nebo tři tisíce. Řekla bych nic moc výjimečného. Ona ale téměř brečela dojetím a pořád jen opakovala, že jsem jí zachránila život. Když jsem chtěla společnosti pomáhat jako pedagog, nikdo neocenil moji práci, tady někomu ušetřím peníze a on se z toho může zbláznit,“ říká nadšeně Kateřina. V oboru financí nakonec našla ten pocit prospěšnosti, který do té doby marně hledala v sociální sféře.

Autor: Partners

Z učitelky nadějnou vizionářkou

Ale nezůstala jen u dobrého pocitu. Z bývalé učitelky se stala i nadějná vizionářka. Když jednou seděla na manikúře a manikérka jí navrhla, že jí zastříhne ofinu, najednou se jí rozsvítilo. Uvědomila si, jak by bylo skvělé nabízet příbuzné poradenské služby na jednom místě. Nápad začala rozvíjet ve spolupráci s dalšími místními podnikateli. „Taková spolupráce na trhu tady v Česku zatím moc nefunguje. Pro Čechy je to něco neznámého. Věřím ale, že je v ní ukryt potenciál. Tím, že jsem se do Trutnova přistěhovala až v dospělosti, tady nemám příliš známých. V podnikání musím neustále hledat cesty, jak někoho oslovit,“ vypráví bojovná Kateřina. Příležitost, jak své jméno ve zdejším prostředí zviditelnit, si však našla.