Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Muž dostal ledvinu od matky, otce i sestry! Až poslední pomohla

Andy Knox podstoupil už tři transplantace ledviny. Všechny dostal od své rodiny
13. května 2014 | 13:44

Andymu Knoxovi (42) bylo pětadvacet let, když mu poprvé selhaly ledviny. Tak se jeho matka rozhodla, že mu daruje jednu svoji. Bohužel i tento nový orgán mu po několika letech přestal fungovat. V tu chvíli na scénu nastoupil jeho otec, který mu také daroval svůj orgán. Ani v tomto případě nevydržela ledvina na věky. Třetí orgán dostal od své sestry.

Zdá se, že Angličan Andy Knox měl štěstí v neštěstí. A to hned několikrát. Když mu bylo dvacet pět let, selhaly mu obě ledviny. Okamžitě mu byla zavedena dialýza a byl zapsán na listinu čekatelů na orgány. Dialýza supluje funkci ledvin a místo nich filtruje krev od škodlivých látek. Ačkoliv je pro tělo nezbytná, může být pro lidský organismus náročný. Léky totiž oslabují imunitní systém a tělo je pak náchylnější na infekce.

Andyho rodiče se nedokázali dlouho dívat na to, jak se jejich syn trápí, tak se rozhodli zakročit. Absolvovali testy, aby zjistili, zda by i oni mohli být dárci a své ledviny věnovat synovi. U obou vyšly výsledky pozitivně. Byla to ale jeho matka, kdo se rozhodl operaci podstoupit. Ta proběhla bez problémů a vše se zdálo být v naprostém pořádku.

Několik let docházel Knox pravidelně na kontroly a dle všech výsledků ledvina fungovala správně. Ale během osmého roku mu orgán opět přestal pracovat. Přišel tedy na řadu otec, který chtěl synovi také pomoct. Muž podstoupil další operaci, která opět proběhla bez komplikací a ledvina se v novém těle normálně uchytila a začala fungovat. Andy Knox žil bez větších zdravotních problémů, když po sedmi letech jeho ledvina opět přestala fungovat. A on se musel opět vrátit k dialýze.

„Mám radost, že vím, komu můžu poděkovat“

Naštěstí se v jeho okolí objevil další anděl strážný – jeho sestra. I ona byla vhodným dárcem. Sourozenci tedy vloni podstoupili operaci, která dopadla dobře. Ale dělat v tuto chvíli jakoukoliv prognózu by bylo zbytečné, vzhledem k předchozím zkušenostem. Andy Knox prohlásil, že se cítí jako znovuzrozený a těší se, až se bude moct plně vrátit do běžného života.

Ihned po první operaci se totiž stal dobrovolníkem v neziskové organizaci, která podporuje sportovce, jež potkal podobný osud, a mají některé z orgánů  transplantované. Několikrát se zúčastnil her pro lidi po transplantaci. Dokonce získal tři zlaté medaile z her v Thajsku v roce 2007, v Austrálii v roce 2009 a ve Švédsku v roce 2011. „Tyto hry mají ukázat, že nejsme žádní mrzáci a že můžeme vést normální život i s transplantovanými orgány,“ upozorňuje Knox.

„Máma, táta a Helen riskovali svůj život pro ten můj. Za to jsem jim neskutečně vděčný a nikdy na to nezapomenu,“ říká dojatě. Snaží se stále udržovat si zdravý životní styl, aby ukázal své rodině, jak si jejich pomoci váží. „Nedovedu si představit, že někteří lidé jsou na dialýze třeba i deset, dvacet let. Pak dostanou ledvinu od anonymního dárce a ani mu nemohou osobně poděkovat. Já takhle vím každý den, komu jsem vděčný,“ vypráví.

Podle lékařů není neobvyklé, že pacient musí podstoupit více operací, než se orgán chytne. Je ale opravdu hodně výjimečné, aby dostal jeden člověk třikrát orgán od své rodiny. Ledviny v našem těle fungují jako čistička, která z krve vylučuje nepotřebné látky přijaté potravou, nebo vytvořené naším tělem.

 

Autor: maš