Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Z toho mrazí! Koucour předpovídá budoucnost!

Nepodceňujte zvířecí schopnosti! Třeba má právě vaše kočka nadpřirozené schopnosti
22. září 2013 | 06:00

Věřte, nevěřte. Kocour Napoleon věděl, jak bude, a nikdy se nemýlil. I vaše kočka pozná víc, než tušíte. Rozumíte řeči jejího těla?

Bude pršet! Moje kočka to ví!

Bílý kocour Napoleon žil v americkém Baltimore. Jeho panička, paní de Shieldsová, si všimla, že si před každým deštěm lehá na zem, přední tlapky natáhne před sebe a hlavu schová mezi ně. Jeden rok bylo velké sucho, nepršelo celý měsíc.

Najednou paní de Shieldsová zpozorovala, že si kocour lehá do své „dešťové“ polohy. Oficiální předpověď ale žádný déšť neoznamovala. Jako správná panička se rozhodla věřit Napoleonovi a zatelefonovala do místních novin: „Konečně bude pršet, moje kočka to předpověděla!“ Že ji nikdo nebral moc vážně, si asi představíte. A světe div se: Pršelo!

První noviny s kočičí předpovědí

Od té doby místní noviny pravidelně otiskovaly vedle oficiální předpovědi i tu Napoleonovu. Na jeho pomníčku je nápis: Napoleon, věštec počasí, 1917–1936. Za šest let, kdy předpovídal déšť, se nezmýlil ani jednou! Takovou úspěšnost mu musí závidět každý meteorolog.

Říkáte si: Že by? Tak to vyzkoušejte. Vaše kočka možná taky umí. A dost možná, že objevíte i další skryté vlohy, které jste zatím přehlíželi.

...
Autor: Shutterstock


Víte, co říká vaše kočka právě teď?

Myje se za ušima? Blíží se déšť.
Líže si ocas? Přichází bouřka.
Líže se proti srsti? Budou padat kroupy.
Spí a má všechny tlapky pod tělem? Bude ošklivo.
Brousí si drápky o nohu stolu? Počasí se obrátí k lepšímu.
Otáčí se ocasem k ohni? Budou kruté mrazy.

Tři hodiny předtím, než se zatřese země

Ale nejde jen o déšť a sluce. Kočky mají náskok až tři hodiny před moderními seismografy. Umí vycítit silné zemětřesení.

V březnu 1944 domácí kočka Toto, která žila v domě na úpatí Vesuvu, začala silně škrábat svého spícího pána do obličeje. Ten ji sice odháněl, ale kočka se zahnat nedala. Jeho ženu napadlo, že je možná chce varovat před výbuchem sopky. V rychlosti opustili dům a Vesuv za hodinu vybuchl a rozžhavená láva zalila i jejich dům.

...
Autor: Shutterstock

Číňané kočkám věří

Číňané považují kočky za spolehlivé indikátory nadcházejícího zemětřesení. V roce 1975 evakuovali město Haichen několik dní před příchodem ničivých otřesů. Důvod? Velmi nervózní chování koček. Zachránili tak odhadem 150 tisíc lidí.

Co dodat? Poslouchejte svoje kočičí děti a pamatujte: Neexistuje obyčejná kočka!

Autor: zum