Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh pana Tarnaie: Rakovinou život nekončí

Pan Tarnai nám poskyt svůj dojemný příběh. za celou redakci jemu, i jeho ženě přejeme mnoho síly a zdraví do dalších let! (Žena pana Tarnaie na fotce vlevo, lékaři vpravo)
21. prosince 2012 | 10:00

Je nedělní večer.  Právě jsem zapálil druhou svíčku na adventním věnci. Pohoda? Po dlouhé době ano. Vzal jsem si do ruky fotku mojí ženy Marušky. Dnes ještě budu mluvit jen k její  fotografii, ale zítra už se s ní uvidím a brzy to bude jako dřív.

Dokud vás smrt nerozdělí

Před osmi měsíci jsme se dozvěděli tu hroznou zprávu, že má rakovinu prsu. Kolem nás bylo stále plno lidí, ale vše bylo jiné než obvykle. Nevěděli, jak se chovat, a s nemocí jsme nakonec zůstávali stále více sami. Stav se pořád zhoršoval a dokola opakované povzbuzování, že to zvládneme, budeme bojovat a podobně se měnilo v křečovité a tvrdohlavé soupeření se stále více se vkrádajícím strachem. Vozil jsem manželku na vyšetření, staral se o rodinu a začínal se smiřovat s tím, že věta oddávajícího: „Dokud Vás smrt nerozdělí,“ nás dožene dřív, než jsme čekali.

Naděje

Pak přišla dcera s tím, že to nevzdáme a najdeme toho největšího odborníka, který nám mamku uzdraví. Je mladá, a tak sedla k počítači. Prsty se jí rychle rozběhly po klávesnici a její jistota ve mně po dlouhé době probudila skomírající naději. Ani jí nevadilo, že zvědavě nahlížím přes rameno.  Nakonec jsme se proklikali ke stránkám Komplexního onkologického centra v Hradci Králové.

Cítili jsme jistotu

Zavolali jsme MUDr. Pavlu Jandikovi, vedoucímu lékaři centra, a požádali ho o návštěvu. MUDr. Jandik nás pozval a předvedl, co znamená slovo „komplexní“ v názvu Centra. Seznámil nás s postupem léčby, věnoval se pacientce i rodině a vybavil nás CD s filmem s odpověďmi na všechny otázky, které nás mohly napadnout.  V jeho jistém a erudovaném vystupování byla jistota, kterou jsme potřebovali cítit. Stále nás povzbuzoval. Věděli jsme, že Marušku čeká těžký boj, ale on nás přesvědčil, že je to boj, který můžeme vyhrát.

Z party zoufalců bojovníky

A u nás opravdu nastal zvrat. Z party zoufalců se stal tým bojovníků. Chemoterapie jsme nemohli z finančních důvodů absolvovat v Hradci a tak je MUDr. Jandik domluvil v Liberci. Stanovil pravidla léčby a my jsme je přesně dodržovali. I přesto často přicházely chvíle zoufalství. Trpěli jsme s Maruškou a v nejtěžších chvílích jsme ji posadili před video a pustili Dr. Jandika. Bylo tam všechno potřebné zabalené v pochopení, podpoře, naději a důvěře.
Po měsících chemoterapie nastal den operace. Maruška se rozhodla pro radikální variantu, která může přinést úplné uzdravení.

Bojujte! Život za to stojí

A až to nastane, přidáme se ke všem těm lidem, kteří věří, že rakovinou život nekončí. Všichni musí slyšet náš vzkaz: „Bojujte. Nejste sami. Máte na své straně mocného spojence – jsou tu lékaři, kteří Vám pomohou. Život za to stojí.“
Děkujeme lidem z Komplexního onkologického centra v Hradci Králové. Především ale MUDr. Pavlu Jandikovi Ph. D. - vedoucímu lékaři Komplexního onkologického centra a ordináři pro onkochirurgii ve FN Hradec Králové a MUDr. Ahmedu Asguearovi.

Pavel Tarnai

Autor: ema