Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máme strach. Předčasnou menopauzou trpí 1% z nás!

Předčasná menopauza je strašák mnoha žen
24. června 2012 | 12:00

Britka Amanda Warne (41) na sobě pocítila příznaky už ve svých jednadvaceti letech. Nemohla tomu uvěřit. Chodila po doktorech s návaly horka, nevolností, únavou a bolením hlavy. Když se dozvěděla výsledek  byla šokovaná….


Diagnóza? Předčasná menopauza. Tento jev ale není nijak ojedinělý! Trpí jim totiž až 1% žen ve věku od 15-45 let. Průměrný věk, kdy by žena přirozeně měla přejít do menopauzy je ale až 51 let. Amandě doktoři nařídili přísnou dietu, cvičení a neustále jí dělali testy, aby přišli na nějakou příčinu.

„Byla jsem zlomená,“ říká Amanda. „Tehdy jsem studovala vysokou školu, měla jsem přítele, kterého jsem milovala a samozřejmě jsem věděla, že jednou budu chtít mít děti. Jenomže on mi tehdy řekl, že mi nemůže slíbit, že se mnou zůstane navždy. Už jenom proto, že by si jednou přál mít alespoň jedno dítě.“

Amanda popisuje, že se cítila nemožná a připadala si jako handicapovaná. Navíc trpěla klasickými příznaky menopauzy: změnami nálad, depresemi, panickými úzkostmi, sexuální nechutí a ukrutnými bolestmi hlavy. Doktoři jí navíc byli nuceni sdělit, že ženy, jež menopauza postihne v tak raném věku, mají vyšší procento výskytu mozkových příhod a krevních sraženin.

„Věděla jsem, že se mi může klidně zkrátit délka i kvalita života,“ říká, dnes jedenačtyřicetiletá Amanda. Většina předčasných menopauz je z důvodu předčasného selhání vaječníků, které prostě přestanou produkovat potřebné hormony a nejsou nadále schopny tvořit vajíčka.

Co může hrát roli při předčasné menopauze?
V prvé řadě je to hlavně genetika. Pokud se někomu z vaší rodové linie tento jev již objevil, je velké riziko, že se to může projevit i u vás. Další věc je pak životní styl. Daleko náchylnější jsou kuřačky, což dokazuje i nedávná studie.

Amandin příběh ale bohužel končí smutně. Před rokem si nechala implantovat vajíčka od dárkyně, která se uchytila. Bohužel se ale neudržela a Amanda, která byla ve třetím měsíci, potratila. Sama říká, že další zákrok podstoupit už nechce.

„Je to pro mě obrovská bitva, ale vím, že nejsem sama. Je tu tolik mladých žen, který mají stejný problém! Proto budu ráda, když můj příběh a hlavně můj optimismus vykouzlí úsměv na tváři alespoň jedné z nich,“ uzavírá statečná Amanda.

Co si o tom myslíte? Máte podobný zajímavý příběh, či zkušenost? Pokud ano, pište na eva.dvorakova@bleskprozeny.cz

Autor: Eva Dvořáková