Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chlapeček (3) je bojovník: Přežil i se srdcem mimo tělo!

21. února 2012 | 12:16

Lékaři mu předpovídali maximálně tři dny života. Všechny ale překvapil svým bojovým duchem a přežil i se vzácnou vadou, která postihuje jednoho z milionu. Malý Američan Ryan Marquiss (3) měl po narození srdce vně těla!

„Je to lékařský zázrak. Každý den, když ho vidíme pobíhat po hřišti, si říkáme, že jsme o něj mohli přijít. Vážíme si každého momentu!“ řekla šťastná matka Leighann (34).

Ve dvanáctém týdnu těhotenství se manželé Marquissovi dozvěděli zprávu, která jako noční můra děsí snad všechny rodiče. U jejich ještě nenarozeného dítěte byl zjištěn defekt, který postihuje jeden plod z milionu. Srdce bylo mimo hrudní koš. A navíc půlka byla nefunkční. S tím se lékaři ještě nikdy nesetkali.

Rodičům byla okamžitě doporučena interupce, tu však odmítli. „Chtěli jsme, aby to zařídila příroda po svém,“ dodala matka. Děti s touto diagnózou se obvykle již rodí mrtvé nebo umírají do tří dnů od porodu. Tentokrát se však hazard vyplatil.

"Doktoři nám řekli, že žádné dítě s takovou kombinací vad nikdy nepřežilo. Skutečnost, že je tu dnes Ryan s námi, je prostě úžasná. Vážně nás všechny ohromil," říká šťastná matka.

Ryan musel od narození podstoupit desítky operací a nějaké ho ještě čekají, ale vede se mu dobře. Jeho rodiče dokonce počítají s tím, že bude moci rekreačně sportovat.

Neuvěřitelně vzácná vada, ektopie cordis, postihuje pouze osm z každého milionu narozených dětí. Jde o nenormálně uložené srdce vně hrudní dutiny. Devadesát procent dětí s touto vadou je předem odsouzeno k smrti, většina novorozenců pak zemře do tří dnů. U Ryana byla navíc správně vyvinuta pouze levá strana srdce.

Autor: INT, evak, simao.k, lena