Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vášnivá obhájkyně domácích porodů zemřela poté, co porodila doma

Fotografie
2. února 2012 | 16:58

Tragicky skončil další domácí porod. Náhlá srdeční zástava při porodu dcery zbytečně připravila o život mladou maminku. I když byla Caroline Lovell (36) okamžitě převezena do nemocnice, následující den zemřela.

"Mateřská dovolená mi oficiálně začala dnes ráno. Zažila jsem příjemný poslední pracovní den a budu vám postupně ukazovat svoje rostoucí bříško. Budu matkou. Už podruhé," napsala Caroline o svém vzrušení z blížícího se porodu 19. října na Facebook.

Měla velké cíle, byla velmi ambiciózní. Chtěla lobbovat do australské vlády, aby prosadila státní podporu pro ženy, které chtějí rodit doma.

Zbytečná tragédie

Šestatřicetiletou Australanku Caroline Lovell (36) postihla srdeční zástava při porodu druhé dcery Zahry doma v Melbourne. Při příjezdu záchranné služby byla už ve velmi kritickém stavu. Okamžitě byla převezena do nemocnice, kde následující den zemřela.

Zanechala po sobě manžela Nicka, jejich první dceru Lulu (3) a novorozenou Zahru, která naštěstí přežila. Tragédie, která se odehrála na konci ledna, znovu rozpoutala debaty o bezpečnosti domácích porodů.

Všem bude chybět

Na pohřbu paní Lovell jeden z jejích blízkých přátel napsal: "Tomuto světu se bude stýskat po tvé kráse, tvé jiskře a po tvém osvěžujícím, čestném a pravdivém způsobu života. Byla jsi krásná žena. Budeš nám chybět.“

"Caroline byla skvělá bytost. Její přirozenost se dotkla každého z nás. Ona nevěděla, že je pro nás jedinečná. Byla pro nás nenahraditelná. Lidé milovali být v její přítomnosti," zavzpomínal další ze smutečních hostů.

Zarytá propagátorka

Lovell byla zarytou zastánkyní porodů doma. Dokonce v písemném prohlášení k zákonu o porodních asistentkách trvala na tom, že nebude mít jinou možnost než rodit svépomocí, pokud bude chtít potomka přivést na svět doma a porodní asistentky nebudou mít zákonnou ochranu.

Při přezkoumávání zákona z roku 2009 se zasazovala o to, aby tyto zdravotnické pracovnice, které pomáhají při domácích porodech, dostávaly více peněz a byly zákonem chráněny stejně, jako je tomu v jiných zemích.

"Vyzývám vás, aby jste našli nějakou cestu, aby domácí porody mohly pokračovat i po červenci 2010. Prosím najděte řešení pro ženy a děti, jejichž životy budou po tomto datu bez náležité péče porodní asistentky ohroženy," uvedla Lovell.

Stavěla se proti tomu, aby se při těhotenství s nízkým rizikem žena nesměla svobodně rozhodnout pro porod doma. "Nebudu mít jinou možnost, než se rozhodnout pro porod doma bez asistence, protože to je přesně to místo, kde chci, aby se moje děti narodily." dodala.

Domácí porody v Česku

V České republice jsou podle zatím posledního verdiktu Městského soudu v Praze z minulého týdne nemocnice povinny zajistit porodní asistentku ženám i u porodu doma. Soud odkázal na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, podle něhož mají ženy právo na volbu místa porodu a stát má povinnost jim k tomu zajistit podmínky. Ministerstvo zdravotnictví a gynekologická společnost ani po tomto verdiktu plánované porody doma nepodporují, argumentují bezpečím pro rodičku i novorozené dítě.

V Česku je většina porodních asistentek zaměstnána na porodních klinikách, jejich profesní organizace porody doma nepodporuje. Skupina asistentek, která prosazuje porody doma, se snaží dosáhnout toho, aby domácí porod stát uznal a zdravotní pojišťovny jim za to platily. Teď si ženy porodní asistentku pro domácí porod platí samy.

Autor: ema, Klena, ČTK