Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bitva o tři sestry: Přehazují je jako věci!

„Nejsme feťáci, alkoholici ani vrazi. Své děti milujeme a chceme Kristýnku, Adrianu a Sandru (zleva) vychovávat,“ říkají rodiče holčiček Martin a Jana.
15. září 2010 | 19:30

Tři sestřičky už si toho za poslední rok prožily dost a dost. Jejich rodiče Martin a Jana se ocitli na ulici bez peněz. Adrianka (5), Sandra (8) a Kristýnka (11) už prošly azylovým domem, diagnostickým ústavem i Klokánkem. Právě tam chtějí zůstat. Ale soud rozhodl, že půjdou zpět do ústavu a odtamtud do dětského domova. Sociální pracovnice však odjely s prázdnou, zaměstnanci Klokánku jim děti nevydali!

Pro děti ve středu přijely dvě pracovnice odboru péče o dítě MČ Praha 4. V Klokánku jim však děti odmítli vydat. „Není to v zájmu dětí,“ řekla jim sociální pracovnice Klokánku Petra Vídeňská. Ženy tedy musely odjet bez holčiček.

„Mohou přijít za pár dní s policií nebo se soudním vykonavatelem. My jim sestry vydat nechceme, doufám, že se o ně nebudeme přetahovat,“ dodala Vídeňská. „Sociální odbor úřadu bude informovat soud, na kterém je další řešení,“ komentovala to mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová.

Rodiče dívek Martin a Jana Šimkovi (oba 34) se ocitli ze dne na den na ulici. „Přišel jsem o práci a neměli jsme na nájem. Chvíli jsme žili u babičky, ale nedělalo to dobrotou. Děti jsme dali dobrovolně do Klokánku, jinak by nám je odebrali. Tři dny jsme s manželkou probrečeli,“ vyprávěl otec.

Za dětmi jezdí i několikrát týdně z azylového domu v Pardubicích, kde žijí. „Manželce tam nyní přiklepli plně vybavenou místnost pro čtyři, takže klidně může mít holky u sebe,“ dodal Martin.

Autor: Monika Rubešková, Veronika Pukačová