Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Manžel ji zohyzdil, ale bude zase krásná

Zmrzačená Ajša (18) se nyní objevila na obálce amerického časopisu Times
9. srpna 2010 | 06:22

Z příběhu afghánské dívky Ajši (18) se tají dech. Provdala se za bojovníka Tálibánu, který ji týral. Když se zmučená dívka pokusila utéct, krutý manžel ji chytil a za trest jí odřezal uši a nos. Nakonec se však znetvořené dívce podařilo uprchnout. Nyní je v USA, kde ji čeká plastická operace, která jí vrátí její krásu.

Když bylo Afghánce Ajše šestnáct, provdali ji rodiče za muže, který působil jako bojovník Tálibánu. Manžel i jeho rodina však dívku začali krutě trýznit. Po dvou letech se proto zoufalá Ajša rozhodla utéct. Na útěku ji ale zatkla tamní policie a později ji našel její tchán, který ji odvedl zpět do hor.

Týraná dívka byla tálibánským soudem odsouzena za údajné zneuctění manželovy rodiny k zohavení v obličeji. Vlastní manžel jí tak pro výstrahu uřízl uši a nos! Po vykonání trestu Ajšu nechal v horách, aby tam zemřela. Statečné dívce se podařilo v pustině přežít a dostat se až k americkým jednotkám, které v oblasti působily.

Znetvořené Ajše vrátí krásu

V současné době je tak Ajša v USA. Za přispění nadace Grossman Burn Foundation se jí američtí plastičtí chirurgové chystají transplantovat nos a uši. Dívka se rozhodla upozornit na krutosti, ke kterým v Afghánistánu dochází, a nechala se vyfotografovat na titulní stranu časopisu Time.

Obálka splnila účel a okamžitě vyvolala vášnivé diskuze. Ajša je prý ráda, že se na jejím případu svět dozví o násilí páchaném na ženách nejen v Afghánistánu. Mladá dívka je nyní už v bezpečí a může se těšit na operaci, která napraví její zmrzačenou tvář a vrátí jí krásu, o kterou brutálním způsobem přišla.

Autor: ČT, jen