Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otec se musel rozhodnout: Bude žít manželka, nebo syn?

1. prosince 2009 | 22:41

Když se osud setkal s Novozélanďanem Stacy Hortonem, měl krutou náladu. Milujícího otce a manžela postavil před nejtvrdší volbu jeho života.

Při nehodě sjelo auto s jeho manželkou Vanessou (35) a synem Silvou (†13) do řeky, musel se rozhodnout, koho vytáhne dřív. Rozhodl se pro manželku. Na záchranu dítěte pak bylo už pozdě…

Vanessa se synem a jeho kamarádem pronásledovali v autě vandaly, kteří jim rozbili poštovní schránku. Nešťastnou náhodou sjeli s vozem z desetimetrového srázu do řeky Whangagui.

Stacy dorazil na místo neštěstí o pár chvil později a viděl, jak synův kamarád Robert Palmer (14) vylézá s vypětím sil na břeh. Uslyšel manželku, jak křičí z potápějícího se auta, které se stalo jejím a synovým vězením.

Stacy byl osudem postaven před Sophiinu volbu: musel se rozhodnout, zda vytáhne manželku, nebo své dítě. „Rozhodl jsem se a vytáhl ženu,“ řekl zdrcený Stacy. Když se později pokusil potopit a vytáhnout i syna, jeho pokus selhal.

„Viděl jsem pod vodou zadní světla vozu, ale auto bylo daleko a nemohl jsem se k němu dostat,“ vypověděl Stacy. Auto bylo už téměř v pětimetrové hloubce. „Musel jsem se prostě smířit s tím, že je pryč… Místo toho, abych riskoval svůj život a manželky, jsem odtáhl Vanessu na břeh.“

Jde o nejznámější dílo spisovatele Williama Styrona (†81). Tento psychologický román z roku 1979 pojednává o příběhu Sophie Zawistowské, která se v osvětimském zajateckém táboře v období druhé světové války musí rozhodnout, které ze svých dvou dětí zachrání. V roce 1982 se román dočkal fi lmové adaptace s Meryl Streep v hlavní roli.

Autor: INT, shp