Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevyléčitelně nemocná Marínka (4): Tančím jako maminka!

21. listopadu 2009 | 05:00

Je na vozíku, a přesto tančí! Nevyléčitelná nemoc upoutala malou Marianu (4) ze Zlína na vozík. Se svou nemocí denně statečně bojuje, a to dokonce orientálním tancem, kterému propadla její maminka Marie Vaněčková (34).

Absolventka klavírní konzervatoře Marie Vaněčková se věnuje již devět let své velké lásce – orientálním tancům. Talent po ní zdědila i dcera Mariana (4). Holčičku ale zasáhla nevyléčitelná nemoc. Je sice upoutaná na vozík, přesto denně tančí!

Marínka, jak jí říkají, má vynikající hudební sluch a je pohybově nadaná. Tančila od malinka a maminka s uměleckým jménem Oriana se v ní viděla. Pak přišel zlom. Ve dvou letech holčičce začaly ochabovat nožičky. Lékaři vyřkli diagnózu – spinální atrofie II. stupně. „Ten den se mi zhroutil svět. Měla jsem pocit, že něco uvnitř mě umřelo. Říkala jsem si – to je konec, se vším končím. Nechtělo se mi žít. Ale jen do druhého dne,“ zavzpomínala Marie.

„Marínka se na mě úžasně usmála a já jí řekla – nevzdáme se, budeme spolu bojovat,“ pokračovala. Rok nato dostala Mariana silnou chřipku a od té doby je na vozíčku. „Teď už vím, že to není konec světa. Dceru beru jako velký dar, i když je to hodně náročné. Musela jsem upravit byt, denně jezdíme do rehabilitačního stacionáře. Natahujeme šlachy. Bolí ji to. Dříve plakávala, teď to sama vyžaduje. Je to velká bojovnice,“ chválila ji maminka.

Holčička denně tančí na vozíčku. „Nejraději s křídly, závojem nebo hůlkou. Baví mě to a jde mi to,“ chlubila se. Posiluje tak ruce a břišní svalstvo. Umí dokonce rozpohybovat bránici, což mnohé dospělé tanečnice nezvládnou. Marie s dalšími lektorkami pořádají v sobotu ve zlínském velkém kině již třetí benefiční show, kde se představí více než 60 tanečnic. Vystoupí i Marínka!


Co je svalová atrofie

Spinální muskulární atrofie je onemocnění buněk míchy. Postihuje svaly, díky kterým například lezeme, chodíme, ovládáme hlavu a krk a polykáme. Na onemocnění není lék a vede ke kombinovanému postižení, které vyžaduje celodenní péči. Konečnou příčinou smrti je nejčastěji selhání dýchání.


Autor: Slávka Červená