Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiny zaměněných dětí: Hrozí doživotní trauma!

Rodiče zaměněných dětí v pátek u soudu: vpravo matka Veroniky Jaroslava Trojanová, vedle ní sedí manželé Jan a Jaroslava Čermákovi, rodiče Nikolky.
30. ledna 2009 | 12:00

Ostře sledovaný soudní proces o milionové odškodnění rodin za záměnu dětí v Třebíči pokračuje v pátek u brněnského soudu výslechem pražských psychologů a psychiatrů, kteří vypracovali znalecké posudky na obě rodiny vyměněných holčiček.

O pátečním soudu čtěte více zde.

Jako první před soudce Michala Ryšku předstoupila Jana Kocourková, dětská a klinická psycholožka. Soudce s ní na úvod probíral dětství Jana Čermáka.

Ten prý měl jako dítě dvojky z chování, dokonce propadl a chodil za školu! To mohlo mít podle psycholožky vliv na jeho vývoj v období dospívání.

K otázce prodeje traumatu médiím v případě Broži a Trojanové se nedá podle znalkyně říct, zda mohl mít tento prodej vliv na prožitou újmu. "Újma je skutečně tak intenzivní, jak ji popisují a snaží se za určité situace docílit určité kompenzace k svému prospěchu," míní Kocourková.

Ve vztahu Broži a Trojanové mohou být podle ní výkyvy. "Ale oni se na druhou stranu snaží mít druhé dítě," upozornila psycholožka.

Prožité zážitky kvůli záměně dětí mohou podle znalkyně rozvrátit vztahy v obou rodinách! "Prožívání celé situace rodiči obou děvčátek ovlivňuje i to, že bojují o vysoké odškodné. Udržuje to v nich pocit křivdy," uvedla znalkyně.

Podle přečteného znaleckého posudku může být ovlivněn celý osobnostní vývoj obou dětí do budoucna. Znalkyně v této souvislosti poukázala na to, že u obou děvčátek se přerušila po prvním roce života péče matek, které si v prosinci 2006 přinesly domů z třebíčské porodnice každá úplně cizí dítě
.
"U Nikolky je větší pravděpodobnost, že bude mít v dalším životě problémy. Může se stát, že obě děti budou komplikovaně reagovat na odpoutávání od rodičů, třeba když půjdou do školky a do školy, když pojedou na školu v přírodě, když v dospělosti odejdou z domova od rodičů. Záleží na tom, kdy děti svoji záměnu začlení do příběhů svého života," říká psycholožka.

"K otázce doživotních následků říkám, že nepochybně zůstanou u rodin dětí traumata na celý život. A je tu i riziko narušení partnerských vztahů rodičů obou holčiček. Záleží však na tom, jak budou o děti pečovat. Prognózu partnerských vztahů ale nelze udělat, to by byla čirá spekulace. Kvalita vztahů se však bude zlepšovat. V případě pana Broži k dceři je již tato vazba plnohodnotná," uvedla znalkyně.

Soudce Michal Ryška se jí také zeptal, jestli prožitá traumata z výměny dětí brání rodičům milovat obě děti stejně. Jak manželé Čermákovi, tak Broža s Trojanovou totiž prožili první rok s cizím dítětem a druhý rok strávili už s vlastními dcerami.

"Blok, na který se rodiče v tomto případě vymlouvají, nemá žádné racionální vysvětlení. Jestliže prohlašují, že milují cizí dítě více než své vlastní, pak mohou mít stále intenzivní citovou vazbu na dítě, které si přinesli z porodnice. Přestože bylo cizí. Na to ovšem neexistuje žádné psychologické měřítko," sdělila soudní znalkyně.

Tu vyslýchal samosoudce přes hodinu. Po 11.hodině začal psycholožce klást otázky právník obou rodin Igor Veleba. I on se ptá na to, zda prožitá traumata při výměně dětí mohou mít na rodiče doživotní následky. Znalkyně znovu potvrdila, že ano!

"Je logické, že pokud někdo prožil takové trauma a má pocit křivdy, pak bojuje o odškodné, které pro něj znamená určitou satisfakci," dodala.
Znalkyni po půl dvanácté začal vyslýchat i právník třebíčské nemocnice Ondřej Dostál. Chce po ní, aby srovnávala stresy a traumata z různých těžkých životních situací jako je například rozvod či smrt dítěte. Podle psycholožky se však určitě nedá srovnat třeba trauma ze ztráty dítěte s traumatem prožitým právě při záměně holčiček.

Výslechy Kocourkové skončily krátce před polednem. Po psycholožce by měl svědčit psychiatr.

Autor: Ondřej Požár