Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otec zaměněné Nikolky: Piju, abych zapomněl

30. ledna 2009 | 10:30

AKTUALIZUJEME: Třebíčská nemocnice bude muset za záměnu holčiček Nikoly a Veroniky vyplatit jejich rodinám celkové odškodné ve výši 3,3 milionu korun. Děti se zaměnily v porodnici po jejich narození v prosinci 2006.

Nemocnice své pochybení přiznala, hlavní viníci přišli o práci. Každé z rodin nabídla odškodné 300.000 korun. S tím ale rodiny nesouhlasí a chtějí za psychickou újmu vysoudit až 12 milionů korun.

S velkými potížemi se po záměně potýká hlavně manželství Čermákových - rodičů Nikoly. Jaroslava dnes soudu řekla, že s manželem Janem zůstává jen proto, že její děti "potřebují vlastního otce". Jan připustil, že má potíže s alkoholem.

"Čtyřikrát jsem loni přemýšlela o rozvodu, a to v období od února do srpna. Manželské problémy sice pořád máme, ale o rozvodu nemůže být kvůli dětem řeč. Snažíme se to dát znovu dohromady," uvedla matka Nikolky Jaroslava Čermáková.

Její manžel Jan Čermák na dotaz soudce Michala Ryšky přiznal, že si občas dopřeje láhev vína. "Piju proto, abych nemusel myslet na problémy, které nám záměna dětí způsobila," vysvětlil Čermák.

Druhá partnerská dvojice Libor Broža a Jaroslava Trojanová plánuje sňatek a druhé dítě. "Určitě bych se chtěla vdát, ale není to aktuální. Svatbu plánujeme od začátku našeho vztahu a chtěli bychom mít druhé dítě," uvedla Trojanová.

Její partner Libor Broža v pátek k soudu nepřišel a advokát obou rodin Igor Veleba ho omlouval s tím, že finále soudního procesu na něj psychicky doléhá, proto se prý raději soudu neúčastní.

Podle soudních znalců Jan Čermák hůře snáší stres, proto se uchyluje ke zmíněnému požívání alkoholu. Navíc má prý horší vztah ke svým dvěma dětem. Oba manželé Čermákovi mají navíc pořád silný vztah k Veronice Brožové.

Trojanová silně prožívá citovou vazbu k oběma holčičkám, její partner Broža naopak podle znalců upřednostňuje vlastní dceru Veroniku.

Jaroslava Čermáková byla podle znalců traumatizována záměnou dětí. Její manžel Jan Čermák trpí úzkostí, oba manželé pak souží traumatizace v oblasti životních jistot.

I Trojanová a Broža trpí podle psychiatrů nepochybnou traumatizací, záporně to působí zejména na Jaroslavu Trojanovou ve vztahu k biologické dceři. Libor Broža to naopak snáší lépe, protože se upevnil jeho vztah otce k dceři Veronice.

Nikola, která po záměně vyrůstala v rodině Libora Broži, mohla podle znalců trpět i problematickým rodinným prostředím, které bylo vyvoláno Brožovými pochybami o otcovství.

Na obou holčičkách se pak podle soudních znalců podepsala ztráta pečující osoby po prvním roce života! "Pro obě děti to byl silně traumatizující zážitek," říkají psychiatři.

Soudní proces nyní pokračuje právě výslechem pražských psychologů a psychiatrů, kteří vyšetřovali obě rodiny. Dále čtěte zde.

Za natáčení v německé televizi ZDF v listopadu 2007 a loni v srpnu dostali Libor Broža a Jaroslava Trojanová celkem 2000 eur. Když se soudce Trojanové ptal, proč s Brožou loni v září zatajili srpnový honorář za vystoupení v televizi, nedokázala na to žena odpovědět. "Nevím, omlouvám se," zněla rozpačitá odpověď Jaroslavy Trojanové.

 

Autor: Ondřej Požár