Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podívaná jako z hororu! V Austrálii z nebe pršeli pavouci, pokryli celou zem

Tomuto jevu se také říká "andělské vlasy", protože vše je pokryté bílým povlakem, a nejčastěji k němu dochází v květnu a srpnu.
30. května 2015 | 09:50

Takhle vypadá opravdová noční můra. Miliardy malinkých pavoučku se snášely z nebe jako černé sněhové vločky. Byly úplně všude. Obyvatelé je měly ve vlasech, lezly jim po těle, jejich jemné pavučiny pokryly doslova celé městečko.

Je to jen pár dnů, co obyvatelé malého městečka Goulburn poblíž východního pobřeží v jižní Austrálii, zažili invazi pavouků. Drobný hmyz se k zemi snášel zavěšený na jemných vláknech pavučin. Během pár hodin bylo celé město i jeho okolí pokryté desítky centimetrů silnou vrstvou pavučin.

"Najednou začali z nebe pršet pavouci a za chvíli jsem měl pavučinami pokrytý celý dům. Měl jsem je i ve vlasech a vousech. Jakmile jste vyšli ven, byli jste během pár vteřin pokrytí pavučinami," řekl deníku Mirroru jeden z místních.

K tomuto jevu, který se také nazývá "andělské vlasy", nejčastěji dochází v květnu a srpnu.

Tomuto jevu se také říká "andělské vlasy", protože vše je pokryté bílým povlakem, a nejčastěji k němu dochází v květnu a srpnu.
Autor: reprofoto INT

Nejde však o žádnou předzvěst blížícího se konce světa, jak si někteří lidé myslí. Jde o běžný, i když v takovém měřítku nepříliš častý způsob migrace tohoto druhu pavouků. Ten využívá své sítě podobně jako horkovzdušný balón a s pomocí příznivého větru dokáže urazit neuvěřitelné vzdálenosti.

Odborníci prokázali, že tímto způsobem jsou mláďata pavouků schopna cestovat na obrovské vzdálenosti. Rekordem je 1 600 kilometrů. Podle údajů biologů se někdy krátkodobě pohybují až ve výšce 5 000 metrů nad mořem.

Autor: red