Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

21 praktických triků, díky nimž zaručeně ušetříte!

V dnešní době se snaží ušetřit každý. Proto jsme se vám rozhodli přinést seznam 21 věcí, na kterých chytře a hlavně jednodušše ušetříte!
26. května 2012 | 10:00

Stále jen přemítáte jak a na čem byste mohla ušetřit? Vypínáte všechny elektrické spotřebiče, zmražujete všechno jídlo na horší časy a radíte se s kamarádkami, jak šetří ony? Máme pro vás 21 tipů!


Děsíte se účtů? Nevíte, co s tím? Zkuste se doma držet našich jednoduchých, ale přitom úsporných rad. Peněženka vám bude vděčná.

1. Vymyslete si jídelníček na týden dopředu a podle něj nakupujte. Pokud se necháte unést a naházíte do nákupního koše bez většího přemýšlení spoustu věcí, zbytečně utratíte.

peníze
Autor: Profimedia.cz


2. Aspoň měsíc si zapisujte každou korunu, kterou vydáte. Na konci si sedněte i s celou rodinou a dohodněte se, kde máte největší rezervy a čeho se můžete vzdát.

3. Jdete do obchodu jenom pro pár věc í ? Neberte si velký vozík, ale pouze košík a nekupujte nic navíc.

4. Na nákupy neberte děti. S nimi utratíte až o čtvrtinu více, než když půjdete sama.

5. Vařte v přiměřeném množství vody. Jestliže použijete litr tam, kde by stačilo čtvrt, zvýšíte spotřebu energie až o 75 %.

6. Nezapomeňte si včas vyndat z mrazáku potraviny, které potřebujete k vaření. Při rozmrazování v mikrovlnce zbytečně vyplýtváte spoustu energie.

7. Nenechávejte v zásuvce nabíječky. I když nejsou zapojené v přístroji, berou si energii.
peníze
Autor: Profimedia.cz


8. I když se sušička prádla v českých domácnostech pomalu zabydluje, měla byste vědět, že patří k největším žroutům energie. Když se čtyřčlenná rodina tohoto luxusu vzdá, může ušetřit i více než dva tisíce korun za rok. A to už za úvahu stojí.

9. Vařte v hrncích s pokličkami. Bez nich spotřebujete až trojnásobné množství energie. Zvažujte i velikost plotýnky. Když je například plocha dna hrnce o tři centimetry menší než plotýnka, můžete přijít zbytečně až o 30 procent energie.

10. Plotýnku vypínejte dřív, než úplně dovaříte. Zbytkové teplo je mnohdy dostatečné.
peníze
Autor: Profimedia.cz

11. Svěřte nádobí myčce. Šetříte tak peníze, ale i životní prostředí. Jen dbejte, aby byl vždy zvolený vhodný program a myčka zcela zaplněná.

12. Čím vyšší teplotu při praní zvolíte, tím máte vyšší spotřebu energie. Pokud používáte kvalitní prací prostředky, můžete vynechat praní při vysokých teplotách. Na většinu oblečení stačí nastavení na 40 stupňů Celsia.

13. Ledničku otvírejte vždy jen na krátký čas. Rozhodně ji za chodu nevymývejte či několik minut nepřerovnávejte. Při špatném provozu, tedy častém otvírání a zavírání, můžete přijít až o pětistovku ročně. Správně nastavená teplota je kolem šesti stupňů Celsia.

14. Co nejčastěji používejte rychlovarnou konvici. Můžete si v ní ohřát vodu nejen na kávu či čaj, ale i na těstoviny nebo rýži ve varných sáčcích. Vyplatí se to!
peníze
Autor: Profimedia.cz

15. Vzdejte se koupání ve vaně. Sprcha - rychlá a ne příliš horká - je prospěšná nejen pro peněženku, ale i pro tělo. Poohlédněte se také po úsporné sprchové hadici. Spotřebu vody snížíte v součtu až o 50 procent.

16. Televizi, počítač a video vypínejte příslušným tlačítkem, nenechávejte je v pohotovostním režimu stand-by. Ročně uspoříte až stovky korun.

17. Co takhle vyzkoušet úsporné zářivky? Jsou sice dražší, ale ve finále levnější. Kompaktní žárovky mají pětkrát menší spotřebu a až patnáctkrát delší životnost než klasické. Jen z nich nezapomínejte utírat prach.

18. Víte, že místnosti s bílými stěnami jsou podstatně světlejší než jinak barevně laděné? Bílá totiž odráží až 80 procent světla. V nákladech na osvětlení to tedy hraje velkou roli.
peníze
Autor: Profimedia.cz

19. Kape vám kohoutek nebo sprcha? Pak počítejte s tím, že za měsíc vám může takhle odkapat až 80 litrů vody. A to už za pár korun na výměnu těsnění stojí, ne?

20. Necháváte při čištění zubů téct do umyvadla vodu? Pokud to takhle dělá čtyřčlenná rodina, okrádá se až o dva tisíce korun ročně.

21. Poohlížíte se po novém spotřebiči? Držte se označení: třída A, což značí šetrnou spotřebu. Když se u písmene navíc objevují znaménka +, jde o ještě výhodnější a šetrnější verzi.
peníze
Autor: Profimedia.cz

Autor: kač, vin, Kema