Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak mohu dostat státní dotaci na hypotéku?

Hromosvod ochrání i rodinný dům před případným nebezpečím.
17. března 2009 | 07:05

Ráda bych si letos koupila vlastní byt a slyšela jsem o tom, že stát poskytuje dotaci. Co musím udělat proto, abych státní příspěvek na hypotéku získala? Alena

Odpovídá:

Jan Bureš,
produktový manažer hypoték z Raiffeisenbank

Pokud vám ještě nebylo 36 let, stát vám může měsíčně přispívat určitou částkou na splátky hypotéky. Bude za vás bance platit jedno procento úroků. Dotaci však nedostanete na celou výši hypotéky, stát vám bude dotovat úvěr do výše 800 000 korun. Když bude váš byt stát více, na zbytek úvěru dotaci nezískáte.
Abyste dotaci získala, musíte vyplnit písemnou žádost o poskytnutí podpory a donést ji do banky, u které si chcete vzít hypotéku. Žádost můžete podat už při podpisu úvěrové smlouvy, ale nejpozději to musíte udělat v den, kdy začnete hypotéku čerpat, tedy do chvíle, než zaplatíte kupní cenu bytu. Pokud byste začala hypotéku čerpat a nepodala žádost včas, dotaci nedostanete. Žádost si můžete stáhnout z internetových stránek banky. Musí obsahovat vaše jméno a příjmení, trvalý pobyt, rodné číslo a údaje o bytu, na jehož koupi chcete dotaci. Musíte také doložit, že splňujete všechny podmínky poskytnutí dotace, tzn. je vám méně než 36 let, nevlastníte žádnou jinou nemovitost (dům nebo byt) a nemovitost, na kterou čerpáte dotaci, je minimálně 2 roky stará. Pokud o dotaci žádáte s manželem, musíte všechny tyto podmínky splňovat oba.

Autor: připravila: duš