Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Výhody manželství? Může ochránit před infarktem a mrtvicí, tvrdí nová studie

8. července 2018 | 06:00

Možná si říkáte, že manželství je přežitek a ke šťastnému vztahu prstýnek nepotřebujete. Ovšem vědci si myslí něco jiného. Nejnovější studie prokazují, že single lidé, rozvedení nebo ovdovělí mají mnohonásobně vyšší riziko, že je postihne srdeční onemocnění, infarkt nebo mrtvice.

Jestli hledáte důvod, proč se vdávat nebo ženit, tady ho máte. Výsledky nejnovější studie, které byly zveřejněny v časopise Heart, totiž naznačují, že manželský stav může ochránit před rozvojem srdečních onemocnění, mrtvicí či infarktem. Vedle toho může značně ovlivnit to, zda na právě tyhle zdravotní komplikace zemřete.

Kdo by to byl řekl?

Odborníci, kteří studii prováděli, došli k závěru, že rodinný stav by měl být zohledněn jako určující faktor pro posouzení rizika vzniku srdečního onemocnění či cévní mozkové příhody. Na většinu kardiovaskulárních onemocnění mají vliv různé faktory, jako jsou pohlaví, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, kouření či cukrovka. Tyhle faktory se podílejí na vzniku onemocnění z 80 procent, není však jasné, co ovlivňuje dalších 20 procent. Sem by mohlo patřit právě to, zda jste, nebo nejste v manželském svazku.

Souhrnná analýza údajů ukázala, že ženy, které nebyly nikdy vdané, rozvedené, ovdovělé, byly vystaveny zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění (až o 42 procent) a mrtvice (až o 16 procent). Zvýšené bylo i riziko úmrtí na následky těchto onemocnění – u srdce o 42 procent, u mozkové příhody o 55 procent.

Dva je vždycky víc než jeden

Stejně zajímavé byly výsledky studií, které se zaměřily na následky rozvodu. Ten byl spojen s pětatřicetiprocentním rizikem, že rozvedené osoby onemocní se srdcem, ovdovělé osoby měly zase o šestnáct procent vyšší pravděpodobnost, že je postihne cévní mozková příhoda.

A proč je podle odborníků manželství tak skvělé? V manželství totiž nikdy nejste úplně sami, což je velmi zásadní věc. Ten pocit, že máte parťáka i že máte o koho se v nouzi opřít. Také třeba dříve rozpoznáte zdravotní problémy a můžete lépe tyhle potíže řešit. Partneři se také vzájemně hlídají, zda užívají léky a zda poctivě dodržují léčbu.

 

 

 

Autor: aši