Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žijete s despotou? Jak s ním vyjít a kdy radši utéci?

  • 15. března 2017 | 06:00

    Máte pocit, že žijete s tyranem, který vás nenechá nadechnout? Nebo nad křikem, výhrůžkami a nadávkami máváte rukou? Zjišťovaly jsme, jak poznáte despotu a jestli se s ním dá vůbec žít.

  • Křížové výslechy a urážky

    ...
    Autor: Shutterstock

    „Manžel je despota, cholerik a za každou cenu musí mít navrch. Urážky a svalování viny na mě za cokoli jsou na denním pořádku. Neustále je negativně naladěný, drží kasu a koupí jen to, co uzná za vhodné. Všechno pro děti tedy musím pořizovat ze svých úspor, které jsem už skoro utratila. Hlídá mi každou minutu, a to jsem s dětmi na rodičovské. Křičí na mě a dělá křížové výslechy, i když se jen zdržím v obchodě. On si samozřejmě dělá, co chce. Dřív byl naopak milý a pozorný, ale to už je pryč. Nevím, jestli to má řešení. Momentálně nemám peníze na to, abych s dětmi odešla.“ Takhle zoufale popisuje na internetu svůj vztah Eva.

     

  • Jde mi o tvé dobro

    ...
    Autor: Shutterstock

    Rady typu "já bych ho hnala" nikomu nepomůžou. Jednak ho máte ráda, jednak – každý má nějaké chyby. Jak ale poznat, kdy už byste měla ze vztahu opravdu raději vycouvat? Jak poznáme, že žijeme s despotou? „Despotický partner umí šikovně manipulovat svou partnerkou tak, aby dosáhl svých cílů. Mnohdy své despotické chování maskuje tím, že projevuje starostlivost a péči, dává najevo, že je jakýsi zachránce své partnerky. Postupně ale přitvrzuje a říká, že bez něj by žena nebyla nic, a také přesně popisuje, jak by se správná partnerka měla chovat, čímž usiluje o to, aby tu svou donutil jednat podle svých představ.

    Despotický partner svou partnerku postupně izoluje od okolí, nenápadně ji přiměje k odchodu z práce, vyčítá jí setkávání se s přáteli, až ona najednou zjistí, že je na svém partnerovi plně závislá. Despotický partner, který cítí, že má ženu jistou, pak nejde daleko ani pro ránu, tedy vedle psychického ponižování používá i fyzické násilí,“ vysvětluje psycholožka a vztahová poradkyně z Mylifestudio.cz Alexandra Hrouzková.

     

    A jak vidí vztahy mezi muži a ženami naši komici? Podívejte se na video.  

    Video se připravuje ...
    Komici v ženském světě: Jirka Jakima o tom, jak ženy vládnou mužům! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

     

     

  • Ničemu nerozumíš, mlč

    ...
    Autor: Shutterstock

    Většinou to takhle děsivé nebývá, ale je fakt, že v Čechách jsou muži pořád tak trochu "mača". Alespoň někteří. Umějí nám výborně vysvětlit, že jsme mimo a oni mají pravdu. Neumějí vést diskusi, jakékoli argumenty shazují, svůj protějšek více či méně nápadně urážejí a kritizují. Tak co, ulevilo se vám, protože váš partner takový není, nebo jste naopak chytla paniku z pocitu, že žijete s tyranem, ale bojíte se ho opustit? Bohužel, řešení nikdy není jednoznačné...

     

  • Opustit? Ani náhodou

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejčastější problém žen, které žijí s tím nejhorším typem despoty, je to, že ho prostě neumějí opustit. Někdy je na vině strach, že by se neuživily, jindy už je žena tak zdeptaná, až má sama pocit, že by bez něj nezvládla ani nakoupit, natož žít samostatný život. A aby toho nebylo málo, diktátoři mají v rukávu ještě jedno tajné eso. Ve chvíli, kdy mají pocit, že by se ochočená partnerka od nich mohla odtrhnout, neváhají padnout na kolena, vyznají jí lásku, slibují hory doly, kupují dary a udělají všechno pro to, aby se jejich milovaná vrátila a neopouštěla je. A co si budeme namlouvat, většina žen se nechá udyndat, uvěří na velkou lásku i nápravu partnera a i ty, které odešly, se často vracejí. Jenže místo idylky se rozpoutá ještě větší peklo. Tyran totiž přitvrdí. Musí partnerku přece potrestat za neposlušnost a zpupnost. To je ten nejhorší scénář.

     

  • Z ďábla anděl?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Říkáte si, že jediné řešení, jak přežít vztah s despotou, je utéct od něj, jak nejrychleji umíte? Zeptala jsem se Alexandry Hrouzkové, jestli existuje i jiná cesta. „Ano, existuje. Partneři by měli docházet na párovou psychoterapii. Muž se může naučit kontrolovat své chování, větší ohleduplnosti a respektu k ženě a žena zároveň musí rozvinout svou schopnost sebeprosazení a naučit se převzít zodpovědnost za události ve svém životě. Zkrátka ona se odnaučí být obětí a on postupně pochopí, jak moc ji trápil.

    Oba potřebují rozvinout své sebevědomí. Partneři prostřednictvím terapie mohou vyjít ze začarovaného kruhu tyran-oběť-zachránce a zaujmout rovnocennější pozice,“ dává naději všem zoufalým ženám psycholožka. Má to jen jeden malý háček. Musíte partnera přesvědčit, aby s vámi chodil na terapii a začal na sobě pracovat. Pokud na to nepřistoupí, zařiďte se podle sebe a začněte se víc prosazovat. Ohraďte se, když vás urazí na veřejnosti, pracujte na tom, co vás baví, a choďte s kamarádkami na kafe. Pokud si na to váš milý nezvykne, vážně bych zvažovala rozchod...

     

     

     

     

     

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.