Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pes místo dítěte? Má to smysl? Nebo jen odsouváte problémy?

  • 13. listopadu 2016 | 06:00

    Třicetiletý Honza, úspěšný manažer, miluje svou Lucy. Nade vše. Vodí ji do práce, chodí s ní do restaurace a bere ji na dovolenou. Proč ne, když ji miluje – říkáte si asi. Jenže Lucy je pes. Tedy fenka labradora. Krásná, vychovaná, prostě úžasná. Honza prý stálou partnerku vlastně nepotřebuje.

  • Single a mazlíček: náhradní partneři

    ...
    Autor: Shutterstock

    V současnosti narůstá počet mladých lidí, kteří si místo partnerů pořizují psy nebo kočky. Podobně jako Honza ze začátku našeho článku. I on nehledá vážnou známost a přednost dává své fence. „Dokáže mě pobavit, zbavit stresu a nedělá žádné problémy, nevyvolává konflikty a nic mi nezakazuje,“ říká.

    Hledání stálé přítelkyně nepovažuje za stěžejní. „Když chci, dívku si na večer seženu, ale druhý den jsem už zase volný. Mám více času na seberealizaci, na své koníčky a dělám spoustu věcí, které ze mě dělají lepšího člověka. Manželku nebo stálou partnerku k tomu nepotřebuji. Tedy zatím. A ještě jedno plus moje fenka má. Je stoprocentně věrná a oddaná,“ říká.

    Honza rozhodně není sám. Podle studie, kterou provedli odborníci v Kanadě, asi polovina kanadských domácností bez dětí vlastní domácí zvíře. Trendem je zůstat co nejdéle sám, tedy aniž by lidé založili rodinu.

     

  • Strach z budoucnosti a zodpovědnosti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová, lidstvo je po tisíce let formováno (s drobnými odchylkami) do jednotného scénáře. „Dva se potkají, najdou v sobě zalíbení, nějakou chvíli se oťukávají a pak do toho po hlavě spadnou. Hovořím zde samozřejmě o vztahu, ač to možná vypadá, že mluvím o přírodní katastrofě. Zamilovanost ji však tak trochu připomíná. Stejně jako kalamita v přírodě, ani ona zamilovanost nevydrží věčně. Pomyslně vystřízlivíme a začneme budovat společné hnízdo,“ vysvětluje psycholožka. Pokud ve zdraví přežijeme tuhle etapu, polehounku se začnou vtírat myšlenky na stvrzení svazku manželským slibem a na společné potomstvo.

    „Nutně ne v tomhle pořadí, někteří možnost manželského svazku velkoryse přehlédnou. A při těchto úvahách nás přepadá lehká nervozita, zvláště když si uvědomíme, že potomci jsou jaksi napořád. A to bychom nebyli my, moderní lidé, abychom se nesnažili vymyslet, jak by se ten pověstný vlk nažral a koza zůstala celá. Ejhle, najednou nás napadnou domácí mazlíčci, pes je přece přítel člověka,“ říká Magdalena Dostálová.

  • Mazlíček jako nácvik na dítě?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč si tedy najednou pořídíme raději psa? Nebo kočku? „Slibujeme si, že se náš partnerský svazek posune koupí psa o úroveň dál. Že to bude nácvik na miminko. Jenže ono to tak bohužel není. Psa máme sice rádi, ale lidské mládě z něho nikdy nebude. Není tvořen polovinou našich genů, nevyvíjí se tak, aby se v něm viděli všichni příbuzní široko daleko. Nevyroste v parťáka, se kterým můžeme debatovat nad zhlédnutým filmem," vysvětluje psycholožka.

    "Ze psa prostě nevyroste dítko, nesledujeme, jak z neobratného brnkání postupně tvoří lahodnou klavírní melodii. Pes může být příjemným společníkem, ale je to pořád zvíře,“ říká psycholožka. „Zkusme vymyslet, jak se nebát tak prosté záležitosti, jako je reprodukce lidského rodu. Psi budoucnost lidstva zjevně nezachrání.“

  • Zvíře jako barometr kompatibility vztahu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vztah mezi člověkem a zvířetem se vyvíjí docela podobně jako vztah mezi lidmi. Když pak ale do takového vztahu vstoupí třetí osoba, která navíc zvíře nesnáší, může dojít ke katastrofě. Pokud je mezi vámi a zvířetem dlouholetý vztah a najednou se ocitnete v situaci, kdy musíte učinit volbu mezi partnerem a domácím mazlíčkem, může skutečně dojít na lámání chleba. Většinu problémů jde ale vyřešit ke spokojenosti všech. Takže pokud ještě partnera nemáte nebo se zatím „jen“ oťukáváte, je vhodné, abyste s potenciálním partnerem mluvili o tom, jak moc by mu váš mazlíček vadil. Na druhou stranu, jen těžko si lze představit, že by vás přitahoval někdo, kdo zvířata nesnáší – a vy je milujete.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.