Středa 18. září 2024
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Polojasno 22°C

Transplantace dělohy: Příběhy žen, které i díky mrtvé dárkyni porodily dítě

Transplantace dělohy: Příběhy žen, které i díky mrtvé dárkyni porodily dítě
13. srpna 2024 | 05:03

Držet v náručí vlastní dítě je úžasný zážitek, který ale mnoho žen bohužel jen tak nemůže zažít. Nová experimentální léčba v podobě transplantace dělohy jim dává naději na to, že zažijí těhotenství i porod a stanou se matkami. 

Existují tři skupiny žen, kterým může transplantace dělohy pomoci k otěhotnění a porodu vlastního dítěte. Jsou to ženy, kterým buď chybí děloha vrozeně, nebo o ni přišly v průběhu života, či ji mají z pohledu otěhotnění nefunkční. O vůbec první zdařenou transplantaci dělohy se zasloužil švédský lékař Mats Brännström a v květnu 2016 se to podařilo i českým lékařům ve FN Motol.

VIDEO: Sny o těhotenství a porodu - Olga Plíčková

Video se připravuje ...
Sny o těhotenství a porodu - Olga Plíčková • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Dvaatřicetiletá Brazilka, která se narodila bez dělohy, jako první na světě porodila živé a zdravé dítě poté, co jí lékaři transplantovali dělohu od mrtvé dárkyně. Tehdy, v roce 2012, dvaatřicetileté ženě byla podle vedoucího lékaře studie Daniho Ejzenberga z Univerzitní nemocnice v Sao Paulu transplantována děloha. V prosinci 2017 porodila zdravou holčičku, kterou lékaři přivedli na svět císařským řezem v 36. týdnu, kdy vážila 2550 gramů. Podle lékaře může tento úspěch přinést významné rozšíření počtu transplantací. „Počet lidí ochotných a připravených darovat orgány po své smrti je mnohem vyšší než živých dárců, což nabízí mnohem širší skupinu dárců,“ uvedl v prohlášení a dodal však, že je nutné porovnat výsledky transplantací děloh od živých a mrtvých dárkyň. Techniku transplantací je podle něj možné nadále vylepšovat.

Česká matka darovala dělohu své dceři

Historicky první transplantace dělohy v Česku trvala 16 hodin, respektive celou sobotu 30. dubna 2016. Třicetiletá žena, se totiž narodila bez dělohy, kterou jí ale k možné transplantaci poskytla její třiapadesátiletá matka. „Nejprve jsme provedli odběr dělohy od žijící dárkyně, a poté následovalo promytí dělohy konzervačním roztokem a úpravy před transplantací. Ve třetí fázi jsme provedli samotnou transplantaci,“ popsal docent Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM, který zákrok vedl.

Odběr dělohy je výkon technicky velmi náročný – operuje se totiž v pánvi, kde je omezený prostor. Děloha se musí odebírat velmi opatrně, aby se posléze mohla transplantovat. Má totiž velmi malé cévy, tepny průměru 1 milimetru a žíly maximálně 2 až 3krát větší. Podle lékařů je ale i přes obrovskou náročnost úspěšnost prvních transplantací dělohy velmi vysoká v porovnání s prvními transplantacemi ledvin nebo srdce.

Příprava na těhotenství

Transplantované ženy po operaci čeká období ambulantní léčby a přípravy na otěhotnění. V týdnech a měsících po transplantaci jsou dárkyně i transplantované ženy pravidelně sledovány. „Kontrolujeme postup hojení, prokrvení dělohy a také jim dáváme léky na potlačení imunity,“ vysvětlil Roman Chmel, zastupující přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol. Část medikamentů lékaři vysadí, aby za devět až dvanáct měsíců mohli přistoupit k umělému oplodnění. „Podmínkou transplantace dělohy je předchozí příprava ve smyslu odběru vlastních vajíček a jejich oplození manželovými spermiemi. V rámci studie je v plánu dvacet transplantací. Chceme tak ověřit metodu transplantace dělohy od žijící i zemřelé dárkyně. Pro některé ženy se tak může transplantace stát cestou k vlastnímu dítěti,“ dodal doktor Chmel.

Autor: Monika Vráblíková