Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno 24°C

Technika = zabiják vztahu?

Také máte pocit, že váš partner miluje svůj počítač víc než vás?
26. listopadu 2007 | 10:00

Také máte pocit, že váš partner miluje svůj počítač víc než vás? Poradíme vám, jak poznat, zda už jde o závislost a jak ji zvládnout

Některé ženy se v životě dostanou do situace, kdy musí dát svému partnerovi na výběr.

Počítač, nebo já!

Když Kristýna přišla z práce domů, neměla žádnou šanci. Její sokyně už tu byla. Prsty jejího přítele se jí něžně dotýkaly a jeho oči zářily spokojeností. Kristýna s údivem pozorovala, že se jí její přítel věnuje celý večer až dlouho do noci. Klávesnice počítače se stala její noční můrou. Po 18 měsících Kristýna kapitulovala a odstěhovala se. Usoudila, že muž, který nevnímá, že okolo něj existuje život, není ten pravý. Počítač ho fascinoval víc než žena z masa a kostí.

ERROR

Někde se stala chyba

Kdy je toho příliš a kdy nastal nejvyšší čas ukázat partnerovi záda? Na otázku, kdy je možné hovořit o závislosti, není lehké odpovědět. Bohužel zatím neexistuje definice nelátkových závislostí. Lze je zahrnout do "návykových a impulzivních chorob", kam patří také patologické hráčství, závislost na práci apod.

DELETE

Vymazali reálný život

Závislost na médiích, jako jsou počítač, televize či mobilní telefon, může vést až k sociálním problémům. Izolace, ztráta kontaktů a rozpad vztahu nejsou jediným nebezpečím. Hrozí i pocit vyčerpanosti až vyhoření a mohou přijít také duševní problémy. Vysoké výdaje provázející tuto závislost mohou vést k zadlužení. Závislost na médiích bývá kombinována s další závislostí. Nelátkově závislí mají zkušenost, že v době životní krize vyvolané nekontrolovaným telefonováním, esemeskováním nebo počítačovými hrami začali pít, případně požívat drogy a ocitli se na úplném dně. Technika může uškodit i zdravotnímu stavu uživatele. Dlouhé sezení u počítače v jedné poloze, narušená životospráva, nedostatek pohybu i spánku a nevhodné stravování vedou k bolestem zad, hlavy, očí, k únavě, poruchám spánku a k nadváze. Závislost na přístrojích přichází pomalu, vnikne do celého vašeho života, naruší ho a může ho i zničit - stejně jako choroba.

BACKSPACE

Cesta zpět

Smyslem léčby je, aby závislý člověk dokázal kontrolovat problémové činnosti, aby neohrožoval sebe ani své blízké, i když práce s technikou je dnes nezbytnou součástí běžného života. Uvědomění si své závislosti a odhodlání změnit život k lepšímu vede závislého člověka ke zmobilizování všech sil. "To je první předpoklad pro úspěšnou léčbu," zdůrazňují psychoterapeuti.

INSERT

Je čas zasáhnout

Do vřelého vztahu k technice byste se měla vložit, když váš partner tráví víc času s ní a dává jí přednost před vámi. Řekněte mu, že cítíte, že vás zanedbává a že s ním ztrácíte kontakt nejen vy, ale i okolí. Pokuste se ho donutit, aby si s vámi na chvíli sedl a přemýšlel o tom, co mu ve vztahu chybí nebo překáží a co vlastně hledá. Dohodněte se na společné aktivitě a stanovený termín dodržte. Bude-li i nadále propadat virtuálnímu světu, vyhledejte odbornou pomoc. Laik má omezené možnosti a není kompetentní tento stav řešit. Předpokladem úspěchu je informovanost o problému, stejně jako možnost postarat se v této tíživé životní situaci o sebe. Základní pravidlo zní: přenechejte partnerovi zodpovědnost za jeho problémy! Věčně vyčítající, později prosící partnerka se pro závislého partnera paradoxně stává zátěží, kterou on neakceptuje, naopak reaguje tím, že zhoršuje své chování k ní.

ESCAPE

Únik před problémem

Každá závislost je ve své podstatě jen převlekem toho, že nejsme spokojeni - je to únik před něčím. Když nemáme dobré rodinné zázemí, stáváme se závislými na práci. S technikou je to podobné. Problémy s nelátkovými závislostmi patří do rukou odborníků - psychiatrů, psychologů a psychoterapeutů. Léčba bývá dlouhá, dominantní část tvoří terapie na psychiatrických odděleních. Pokud budou mít narušené vztahy negativní vliv i po ukončení léčby, má důležité místo v terapii také práce s rodinou závislého. Tato spolupráce je nezbytná pro zafixování nového životního stylu i k objevení nového smyslu života.

END

Rozhodnutí skončit

K uvědomění si problému závislosti, stejně jako k pomoci vedou různé cesty, často dlouhé, klikaté a plné nástrah a trápení. Ale jen sám závislý člověk je kompetentní rozhodnout, kdy chce své utrpení ukončit a vést spokojený život.


Všímejte si ho!

Jaké jsou známky toho, že se stává závislým?

* Počítač vůbec nevypíná.

* Počítačové komponenty má k dispozici v několika kusech, aby - když něco nefunguje - mohl nefunkční součástku okamžitě nahradit.

* Každodenní činnosti (jako například jídlo) neodděluje od práce na počítači.

* Aktivity ve volném čase ukončuje dříve s odůvodněním, že chce ještě pracovat na počítači.

* Často ruší domluvené termíny a čas tráví před monitorem.

* Nedokáže vypnout fyzicky ani psychicky.

* Ztrácí pojem o čase. Nedokáže mít pod kontrolou čas, který tráví u počítače.

* Ztrácí sociální kontakt a uzavírá se do sebe.

* Má posunutý denní a noční rytmus.

 

Klíčová slova: vztahy;vztah;technika;pc;
Související články