Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jelena (43): Po 20 letech vztahu jsem nečekaně otěhotněla. Manžel dítě nechce!

25. července 2021 | 06:00

Život je plný překvapení. Například když žijete několik let ve spokojeném vztahu, máte dospělé děti, a najednou zjistíte, že jste po letech se svým partnerem neplánovaně těhotná.

Párům, které už další potomky neplánují, nebo těm, kteří nejsou sezdáni, studují či budují kariéru, může neplánované těhotenství zkomplikovat život. O to víc, když žena dítě chce, ale partner ne.

Video se připravuje ...
Těhotenský test a příznaky těhotenství. Jak ho zaručeně poznat? • VIDEO: Videohub

Zpožděná menstruace

Jelena (43) a její manžel Radek (48) spolu žijí přes dvacet let, vychovávají dvě děti a další potomky už neplánovali. „Byl to pro mě opravdu šok, když jsem zjistila, že jsem po letech opět v jiném stavu. Myslela jsem, že se mi jen zpozdila menstruace, nikdy by mě nenapadlo, že bych mohla být těhotná. Když jsem si udělala test a uviděla na něm dvě čárky, podlomila se mi kolena,“ popisuje své dojmy Jelena. „Nejdříve jsem se musela dostat z prvotního šoku a až po delším přemýšlení jsem se rozhodla, že situaci spolu určitě nějak zvládneme vyřešit,“ svěřila se. Když ukázala manželovi test, dal jí hned najevo svůj názor. „Dalšího potomka si nepřál. Argumentoval tím, že nejsme nejmladší, proč pokoušet osud... Máme dvě zdravé děti, navíc už plně samostatné. Měli jsme v plánu cestovat, začít si konečně zase víc užívat. Navíc bychom museli řešit větší bydlení, já bych musela jít na mateřskou, přišli bychom o můj plat a museli bychom se uskromnit,“ vysvětluje Jelena, která se nakonec rozhodla jít na potrat, i když by si raději dítě nechala.

Přemlouvání partnera

V případě neplánovaného těhotenství nelze o situaci vyjednávat či případně dělat kompromisy. Buď se pro dítě spolu rozhodnete, nebo ne. „Hodně záleží na vztahu a taky na tom, co zrovna v životě řešíme. Roli hrají i další děti. Může to být milé překvapení, nebo taky opravdu velký problém ve chvíli, kdy řešíme například zdravotní problémy nebo již máme malinké děti. Záleží i na tom, jak se k možnosti mít další dítě staví druhý rodič,“ říká vztahová koučka Lilia Khousnoutdinova. Tato životní situace není na vyřešení vůbec jednoduchá, pár může posílit, nebo naopak rozdělit. A co dělat, když partner těhotenství odmítá? „To je skutečně velmi těžká situace. Když si žena ,vybere miminko‘, zpravidla musí buď odejít, nebo se připravit na velmi nemilý úsek v partnerství. Když si ,vybere muže‘, téměř jistě mu bude interrupci zazlívat. Když ne hned, tak časem,“ upozorňuje vztahová koučka.

Upřímná komunikace

K nečekanému těhotenství je třeba se postavit a je třeba mluvit o svých emocích, veškeré myšlenky a pocity musí ven. „Je dost pravděpodobné, že taková situace partnerství zničí v obou případech, je tedy velmi dobré udělat vše pro to, abychom našli skutečnou shodu a ani jeden z nás se necítil nucen ani tlačen do rozhodnutí proti své vůli. Možná bude na místě se obrátit na odbornou pomoc, například mediátora,“ doporučuje Lilia Khousnoutdinova.

Kam se obrátit?

Nečekaně těhotným pomáhá například organizace Hnutiprozivot.cz, která se snaží obnovovat společenský respekt k nenarozeným dětem, snaží se předcházet zbytečným potratům a pomáhat ženám, které se cítí být k potratům nuceny, a také těm ženám, které mají po potratu psychické potíže. Poradenství pro ženy, které se v důsledku těhotenství nebo mateřství ocitly v obtížné situaci, má také organizace Napocatku.cz. Nabízí vyslechnutí, podporu i praktickou pomoc.

Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>  

 

 

Autor: Lucie Ulmanová