Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete spolu začít bydlet? Tady je pár rad, aby to fungovalo

  • 7. března 2021 | 06:00

    Chystáte se udělat velký krok a sestěhovat se se svou drahou polovičkou? Jak se na tohle poprvé připravit a na co důležitého od začátku společného bydlení myslet? 

    I mně se jako spoustě dalších mladých lidí z domova dlouho nechtělo. S mamkou si skvěle rozumíme, podobné zázemí bych si sama dovolit nemohla a povinnosti jsme si rozdělily, tak proč se stěhovat? Jenže pak najednou víte, že už je ta správná chvíle, nebo jako já potkáte partnera, se kterým do toho prostě chcete jít! Pokud se nacházíte v podobné fázi, tyhle rady z vlastní zkušenosti se vám budou hodit...

  • Ještě než začnete

    Před stěhováním si uvědomte, z jakého důvodu tento velký krok podstupujete. Pokud je to z čistě praktických záležitostí, může se stát, že i v dokonalém bytě nebudete úplně šťastná. Pokud vás ale žene touha po něčem novém a máte chuť se do toho s vervou pustit, jste na dobré cestě. U nás to bylo půl na půl, a tak jsem doufala, že jsem se rozhodla správně.

  • Začátky bývají krušné

    Věděla jsem, že to nebude úplně snadné, ale měla jsem za to, že mě mamka nijak nerozmazluje, a tak si v pohodě poradím. Teď máme za sebou už asi desátý stěhovací a uklízecí víkend, několik hádek o nezavírání zubní pasty, a navíc jsem pořád nezařídila ten plyn… S přítelem se ale snažíme si úkoly spravedlivě rozdělovat, a tak, ač nám to nejde úplně rychle, se pomalu, ale jistě konečně blížíme ke konci – tedy k začátku!

  • Člověk, tvor přizpůsobivý

    Podle výzkumů se člověk dokáže adaptovat téměř v jakémkoliv prostředí. Všechno ale chce svůj čas, proto se neděste, že už týden nemůžete v novém bytě usnout, a nestyďte se, když tajně chodíte do bývalého domova. Já a přítel to máme dost rozdílné. On se stěhoval už mnohokrát, pro mě je to úplně poprvé. Při napjatých situacích tedy utíkám do své „staré“ postele, která je jen o ulici dál. Všechno chvíli trvá a zaběhlé rituály a zvyklosti dvou lidí se můžou dost lišit, tak je prostě potřeba sladit je dohromady.

  • Ve vybrané společnosti

    Pokud se rozhodnete s někým žít, není to jen tak. Mělo by vám být s danou osobou dobře a měla byste už vědět, jak se chová v nejrůznějších situacích. Dobré je také povědomí o tom, kolik osobního prostoru každý z vás potřebuje, a v neposlední řadě je nutno cítit ve svém protějšku podporu a bezpečí. Zní to jako klišé, ale zařízení bytu vám vytvoří opravdu jen pěkný interiér, nikoli však domov. Ten se tvoří a přetváří, a to nejen stěhováním, ale právě i energií lidí, kteří v něm žijí.

  • Co je moje, není tvoje

    Určete si, které věci chcete sdílet a které ne. Nechcete si střídat kartáčky a žiletku na holení? Naštve vás, když přijdete domů a vaše čokoláda, na kterou se tak těšíte, je pryč? Řekněte to!

  • Ale oni to tak mají...

    Nesrovnávejte se s ostatními páry, protože nikdy nevíte, jak to mají doopravdy. Takže spěte klidně každý pod svou peřinou a občas třeba u kamarádek, je to jen na vás.

  • Soukromí je základ

    To, že s někým žijete, neznamená, že s ním musíte sdílet úplně všechno. Proto mu nekontrolujte mobil, a když máte potřebu být sama, klidně se zašijte do jiné místnosti (když tedy tuhle možnost máte).

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

     

Autor: Natálie Hrdá
Klíčová slova:  vztahy, láska, společné bydlení, partner
Diskuse ke článku
.