Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 situací, kdy je lhaní ve vztahu povoleno! Kdy je lepší neříkat pravdu?

  • 2. července 2020 | 06:00

    Jasně že lhát se nemá. Hlavně v partnerském vztahu je upřímnost velmi důležitá. Přesto jsou situace, kdy milosrdná lež prospěje víc než pravda.

    Už od malička nám rodiče vtloukali do hlavy, že lež má krátké nohy a jen s pravdou nejdál dojdeme. Jenže přiznejme si upřímně a na rovinu: všichni někdy zalžeme. Ať chceme nebo ne, drobné lži jsou našimi každodenními společníky. Podle výzkumu amerického psychologa Phila McGrawa, který zveřejnil server aolhealth.com, lžou muži dokonce dvakrát častěji než ženy. Pánové lžou v průměru šestkrát za den, dámy třikrát denně.

    Nechceme vás samozřejmě k ničemu navádět. Jistě sama víte, že ve vztahu bychom měli být upřímní a že vztah postavený na lžích nemůže nikdy vydržet. Ale jsou chvíle, kdy je lepší náš názor naplno nesdílet. Zkrátka upřímnost není vždy tou nejlepší vztahovou politikou. V některých případech je drobná milosrdná lež určitě vhodnější. Zachráníte tím nejeden mezilidský vztah, a třeba i pomůžete druhému člověku. Zde je šest situací, kdy je lepší zalhat svému partnerovi než mu říct pravdu…

  • Když dojde na bývalé vztahy

    Autor: istock.cz

    Situace, kdy se milosrdná lež určitě vyplatí, je téma bývalých partnerů. Nikdo z nás určitě neslyší rád o tom, v čem byl jeho předchůdce lepší v posteli – i kdekoli jinde. Hlavně muži mají tendence se vyptávat na sexuální dovednosti našeho ex. Pamatujte, že tady pravda (ať už je jakákoli) ničemu nepomůže, spíš naopak. Pokud mu tedy nechcete ublížit a navždy pošlapat jeho mužské ego, lepší je mu zalhat než ho frustrovat.

  • Když se vám nelíbí, jak zrovna vypadá

    Autor: istock.cz

    Ne každý den je posvícení. I když randíte s chlápkem, jehož styl a vzhled se vám obecně líbí, může se stát, že někdy to prostě neklapne. A jeho outfit na vás nezapůsobí, nebo se za něj dokonce stydíte. Pokud nejste spolu dlouho, je lepší se kritickým soudům vyhnout. Hlavně v situaci, kdy jste třeba ve společnosti a s jeho výběrem oblečení už nic narychlo neuděláte. Pravda by jistě znamenala zkažený večer. A možná by se ho to dotklo i víc. Určitě se později najde vhodnější příležitost, kdy mu budete moct taktně poradit, co mu opravdu sluší, budete moct vyrazit spolu na nákup a vybrat to, co se bude líbit vám oběma.

  • Když vám váš partner uvaří něco, co vám nechutná

    Autor: istock.cz

    Partner se vám snaží udělat radost, chce vás překvapit, a tak vás pozve na večeři k sobě domů. Jenže jídlo není vůbec podle vaší chuti. V tuhle chvíli není potřeba rozplývat se a přetvařovat se, jak skvělý pokrm připravil. Ale také nemusíte říkat ani pravdu natvrdo. Přestože maso bylo tvrdé a těstoviny rozvařené nebo salát nedochucený. V tomto případě může malá lež zachránit nejen celý večer. Oceňte hlavně jeho gesto, že si dal práci s přípravou a chtěl vás pohostit! Uvědomte si, že mužů, kteří se takto v kuchyni snaží, není moc a že váš partner investoval čas, úsilí i peníze, abyste se cítila dobře, takže mu to nezničte. Nebo se žádné další snahy v tomto směru už nikdy nedočkáte.

  • Když chcete zrušit rande nebo společný večer

    Autor: istock.cz

    Jste v novém vztahu, ale prostě nemáte zrovna ten den náladu na rande? Jste prostě unavená nebo jen líná a potřebujete být sama? Každý to tak občas cítí... Jenže jít na rovinu s pravdou ven může být někdy těžké, protože toho druhého nechcete ranit a způsobit mu bolest. Občas je pro obě strany prostě příjemnější vyrukovat s malou, nevinnou lží a vymyslet si důvěryhodný důvod ke zrušení schůzky. Třeba to, že máte uzávěrku a musíte zůstat déle v práci.

  • Když chcete ukončit hádku

    Autor: istock.cz

    Když se s partnerem nemůžete na něčem dohodnout, způsobí to mezi vámi velké napětí a stres. A někdy dost zbytečně! Většinou jde totiž o prkotiny, které vám nesmyslně zkazí náladu i jinak hezký vztah. A právě tady vzniká prostor pro to, uplatnit diplomacii. Myslet si ostatně můžete cokoli, ale někdy je zkrátka lepší být ta rozumnější a souhlasit s názorem svého partnera, i když ten váš je jiný. Určitě ale nelžete a neustupujte v zásadních věcech, to by se vám samozřejmě mohlo do budoucna vymstít!

  • Když se s někým rozcházíte a nechcete víc ubližovat

    Autor: istock.cz

    Být iniciátorem rozchodu není nikdy snadné a měla byste najít chytrý způsob, jak sdělit svému partnerovi, že je po všem. Určitě není vhodné, abyste vše ukončila ledovou sprchou plnou stížností a obviňování. Přestože víte, že větší podíl na tom všem má on, jistě nejste také bez jediné chyby. A je opravdu zbytečné naprostou upřímností ještě více ranit člověka, kterého jste nějakou dobu milovala. Někdy je zkrátka lepší vytasit se s milosrdnou lží. To vám pomůže zachovat si respekt a důstojnost a rozejít se přátelsky bez velkého obviňování, výčitek a zbytečných dramat.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.