Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak číst myšlenky? Známe 5 způsobů! Naučíte se to i vy

  • Až 90 procent komunikace je neverbální! Sledujte, jestli tělo neříká něco jiného, než slova
    10. června 2016 | 06:00

    Říká se tomu empatie a nemá to nic společného s předpovídáním budoucnosti. Nemusíte být věštkyně, abyste věděla, jestli váš protějšek říká pravdu, počítá s vámi, nebo na vás chystá podraz. A tahle schopnost se dá natrénovat. Jak tedy číst myšlenky?

  • Pohled do očí

    Kohoutková voda, kterou v České republice máme, je prý kvalitnější než třeba ta ve Francii.
    Autor: Shutterstock.com
    Zorničky ukazují, co cítíme, na co myslíme a jak se asi v nejbližších minutách zachováme. Když se partnera zeptáte na počasí, pravděpodobně to s jeho zorničkami nic neudělá. Ale položte mu otázku typu "jak hrála Sparta?" a uvidíte, co to s jeho pohledem udělá. Panenky se okamžitě zvětší. Prostě se mu takzvaně rozsvítí oči. Pokud člověka téma zaujme a pohltí ho, automaticky se mu zorničky rozšíří. Při znechucení nebo naštvání se naopak zužují.

  • Tón hlasu

    Ženy s nejčastěji do stresu dostávají hádkami a problémy v rodině partnerské.
    Autor: Shutterstock.com
    Vzpomínáte si na legendární hlášku z filmu Hodíme se k sobě, miláčku? Jana Brejchová si stěžuje na svého partnera Vlastimila Brodského a říká: „Ale ten tón! Ten tón!“ A přesně tak to je. Ono totiž často není důležité to, co říkáte, ale to, jak to říkáte. Rozechvění signalizuje nervozitu, strach a nejistotu, zvýšení hlasu vztek nebo také komplex, někdy také útok (často jako obranný mechanismus). Nenechte se tolik ovlivnit slovy, ale poslouchejte, co se ukrývá za jejich obsahem. Vyzkoušejte si třeba, jakými způsoby se dá říct slovo láska...

  • Ptejte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Překvapuje mě, jak málo se lidí ptáme. Vystačíme si s otázkou "jak se máš?" a dál už nic. Žádné doplňující otázky, žádný zájem o druhého. Přitom ptát se je pořád ještě nejlepší způsob, jak druhého poznat, porozumět mu a vcítit se do něj. Čím víc se ptáme, tím lépe poznáváme. Dokonce bez ohledu na to, co nám druhý povídá.
  • Gesta

    Špatná kamarádka vám dokáže otrávit život.
    Autor: Shutterstock
    Říká se, že přes devadesát procent komunikace tvoří ta neverbální. Mluví za nás výraz v obličeji, držení těla, gesta. Bojovně vysunutá brada ukazuje na agresivitu a dominanci, zrychlený dech na rozrušení a nervozitu, povolená ramena na nedostatek sebevědomí, překřížené ruce a nohy na obranný postoj.
    Když se k nám někdo naklání, jsme mu příjemní, když se odtahuje, něco mu na nás vadí. Ideální je, když protějšek začne kopírovat naše gesta. Z toho je jasné, že s námi jede na stejné vlně.

  • Poznejte lež

    Respekt je jednou z věcí, bez které se muž ve vztahu neobejde.
    Autor: Shutterstock.com
    V době, kdy se lidé – někdy i v rámci svého povolání – učí oblafnout svým projevem „protivníka“ a kdy medový hlas i úsměv trénují někteří chytráci před zrcadlem, je čím dál těžší poznat, jak to s vámi kdo myslí. Ale nikdo se neumí přetvařovat věčně. Pokud se někdo zeširoka usmívá, ale horní část je ztuhlá a oči se nesmějí, tahá vás za nos. Stejné je to i v případě, pokud je jeho hlas přehnaně chlácholivý. A vsadit můžete i na instinkt a odhadnout energii, kterou druhý vyzařuje. Ta se nakamuflovat nedá. Pokud cítíte, že vám na protějšku něco nesedí, buďte ve střehu.

Autor: is
Diskuse ke článku
.