Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

6 věcí, které dělat před spaním, abyste si přivolala hezké sny

  • ...
    27. dubna 2016 | 06:00

    Možná si ani nepamatujete, co se vám v poslední době zdálo. Nebo si pamatujete jen sny, které neměly daleko k nočním můrám. A to je škoda, protože sny nám mohou leccos o našem životě napovědět. Jak si přivolat hezké sny? Stačí si dávat pozor na kvalitu spánku. Lidé, kteří pravidelně a dobře spí, mají i hezčí sny. Zkuste pár následujících doporučení a uvidíte sama.

  • Vyhněte se stresu a přílišnému rozrušení

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Toto doporučení pochopitelně napadne každého. Pokud se před spaním pohádáte s partnerem nebo se rozhodnete pokořit rekord ve hře na tabletu, budete si pravděpodobně vyříkávat hádku nebo budete honit body i ve spaní. Nejde ale jen o stres, který řešíte bezprostředně před spaním, promítat se mohou i zážitky z předešlých hodin a dní. Zkuste zklidnit si mysl příjemnou knihou. Rada otřepaná, ale rozhodně ověřená. Vaše sny ale ovlivňují i další věci. Můžete zkusit zklidnit svou mysl i nějakou relaxací – třeba ve vaně – nebo meditací.

  • Zkuste spát pravidelně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Někteří z nás si to kvůli práci nemohou dovolit, protože pracují v dlouhých směnách. Ale každý, kdo může chodit spát jakžtakž pravidelně a zkusí to, to po čase rozhodně ocení. Tělo se v určitou hodinu začne chystat k odpočinku, lidem se pak lépe usíná i vstává, spánek je kvalitnější a přináší větší odpočinek.

  • Správné zvuky

    Pusťte si oblíbený song.
    Autor: thinkstock.cz
    Podstatný vliv na naše sny mají zvuky, které posloucháme před spaním a během spánku. Asi každý z nás zažil hrozný sen, ve kterém houkala sanitka nebo pípal alarm, abychom po chvíli zjistili, že ve skutečnosti to pípá náš budík. Zvuky dokážou z reality proklouznout do našich snů. Před usínáním i během něj si klidně potichu pusťte nějaké příjemné, nerušivé zvuky. Někomu vyhovují zvuky přírody, někdo má pocit, že po něm lezou mravenci či jiná lesní havěť, a dá proto přednost relaxační hudbě nebo šumění moře...

    Také vůně ovlivňují naše sny. Jedna studie zjistila, že lidé, kteří během spaní cítili květinovou vůni, měli lepší sny než ti, kteří cítili nepříjemné pachy. I na to tedy můžete před spaním myslet.

  • Zaujměte správnou polohu

    Žena leží na břiše.
    Autor: Shutterstock.com
    Poloha, ve které spíte, dokáže ovlivnit to, co se vám zdá. Mnoho studií prokázalo, že lidé spící na břiše mívají mnohem častěji erotické sny. Pokud si tedy přejete přivolat do svého spánku zážitky podobného rázu, už víte, jak na to.

  • Vynechte léky, kofein a nikotin

    Otestovali jsme pro vás pražené kávy.
    Autor: Daniel Černovský

    Alkohol, nikotin, kofein, léky na tlak a antidepresiva – všechny tyto léky a látky si s dobrým spánkem nerozumějí. Alkohol může například pomáhat při usínání, člověk se ale pak častěji budí a spánek není osvěžující. Pokud máte večer chuť na šálek teplého nápoje, zkuste třeba čaj z meduňky.

  • Jezte střídmě

    Sacharidy jsou například i v hamburgeru.
    Autor: Shutterstock.com
    Také těžká jídla rozhodně neprospívají kvalitnímu spánku. Vynechte tedy vše, co je náročné na trávení. Lehčí večeři je nejlépe sníst nejméně dvě hodiny před usnutím.

Autor: is
Klíčová slova:  láska a vztahy, spánek, sny, kvalita, noční můry
Diskuse ke článku
.