Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

6 věcí, kterých lidé nejčastěji litují na své kariéře

  • Bojíte se změny? Jednou budete litovat spíš toho, že jste ji neudělala, než naopak.
    13. dubna 2016 | 06:00

    Prací stráví člověk podstatnou část svého života. Možná cítíte, že to úplně není ono, ale bojíte se změny. Je to příliš riskantní, stálo by to moc úsilí a budete se raději věnovat něčemu jinému. Nebo přece jen – nestálo by za to se ještě vrhnout na něco jiného? Pokud přemýšlíte o tom, jestli je vaše zaměstnání pro vás to pravé, možná vám pomohou následující řádky od lidí, kteří už mají ve svém životě víceméně odpracováno. Čeho lidé zpětně na své kariéře nejvíce litují?

  • Že nedělali víc to, co chtěli

    Bolest hlavy může být i ze stresu.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho lidí tráví život v nudných zaměstnáních s tím, že "později" budou dělat to, co je skutečně baví. Jenže zpravidla na to "později" nikdy nedojde. Většina lidí se ale shodne na jednom: nikdy nelitovali rozhodnutí zkusit to, co je baví, i když to nedopadlo dobře.
  • Že zůstávali v práci jen kvůli pocitu jistoty

    Neodbývejte se v práci jídlem z fast foodu.
    Autor: Shutterstock.com
    Až jedna třetina zaměstnanců je podle výzkumů v práci nespokojená. A to nejen kvůli tomu, že nedělají to, co je baví. Svou roli hrají i okolní prostředí, protivný nadřízený, nedůvěra, to, že nedostávají více odpovědnosti, mizerný plat. Přesto mnoho nespokojených lidí žádnou změnu neplánuje. Tady mají alespoň nějakou jistotu. Ne vždy je řešením odejít a hledat jinde: někdy stačí si o situaci promluvit. Může se stát, že ve společnosti se najde jiné místo, které vám bude vyhovovat více.

  • Že si příliš dlouho mysleli, že jsou nenahraditelní

    Když chcete pracovat doma, potřebujete pracovní místo, kde bude mít vše potřebné své místo. Jinak pro samé hledání nic neuděláte.
    Autor: Shutterstock.com
    Každý člověk se dá nahradit někým jiným. Na tom není nic špatného. A uvědomit si tuto skutečnost včas může člověku ušetřit spoustu energie a nervů. Vaše společnost si poměrně dobře poradí i bez vás, tak si šetřte nervy. A navíc – pokud může někdo nahradit vás, můžete zase jinde nahradit někoho vy.

  • Že neměli dost odvahy začít dělat na sebe

    prodavačka
    Autor: Shutterstock
    Možná máte nápad, jak si zařídit vlastní živnost, ale spousta věcí vás odrazuje. Je to riziko, stojí to úsilí, práci, nervy. To je pravda, ale i tady platí stejná rovnice jako v případě vaší vysněné práce: většina lidí nikdy nelituje toho, že to zkusili. Litují jen v případě, že se k tomu neodhodlali.

  • Že pracovali příliš na úkor rodiny

    Více úkolů najednou? To je podle vědců nad mužovy síly!
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud máte jasně ohraničenou pracovní dobu, pak asi nemáte takový problém. Mnoho lidí zpětně lituje toho, že nedokázali nějakou práci odmítnout. Že zůstávali v práci dlouho, leckdy zbytečně, protože se to tak nějak čekalo. Leckdy to bylo na úkor času, který mohli strávit se svou rodinou. Žádná kariéra není úspěšná, pokud vede k rozpadu rodiny. Tady byste nikdy neměli váhat. Rodina není to, co byste měli obětovat.
  • Že nevyužili příležitost

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Člověk se mění a to, co mu vyhovovalo před pěti lety, mu možná nevyhovuje teď. Možná jste dříve žili trochu jinak a teď potřebujete změnu: nebojte se toho. Pokud dostanete nabídku, která vás zajímá, nelpěte na starých zvycích jen kvůli tomu, že vám kdysi bylo tak dobře. Změna je život.

Autor: is
Klíčová slova:  láska a vztahy, zaměstnání, kariéra
Diskuse ke článku
.