Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženy zpátky k plotně! Souhlasíte s exministryní Kovářovou? My ne

Vždy příjemně naladěná sexy hospodyňka, která má vždycky připravenou teplou večeři? Děkujeme, nechceme
28. prosince 2015 | 20:00

Jak by se vám líbilo, kdyby vám nebo vaší dceři někdo řekl, že se musíte chovat jako svůdkyně a neustále dbát o teplo domácího krbu, jinak od vás každý chlap uteče? Možná byste si pomyslela něco o názorech z minulého století, případně něco o tom, že to určitě řekl nějaký zneuznaný muž. Omyl, tohle si myslí advokátka a někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Mě to tedy dost nadzvedlo. 

Když Daniela Kovářová před několika lety coby ministryně přišla s nápadem, že by se alimenty mohly počítat z pevně daných tabulek podle výše platu dotyčného rodiče, stala se z ní moje hrdinka. A to přestože návrh narazil a neprošel. Stálo to za to minimálně díky tomu, že se na dané téma konečně rozpoutala nějaká diskuse. 

Kdo se má starat o domácí krb? 

JUDr. Daniela Kovářová
Autor: Archiv Blesk
Teď mě naštvala. V rozhovoru na webu www.ceska-justice.cz se totiž obula do žen způsobem, který považuju za poněkud pomýlený, ačkoli se odvolává na své zkušenosti z advokátní praxe.

Vysvětlila nám, že jsme to hlavně my ženy, kdo může za rozpadající se partnerské vztahy obecně. Protože se málo snažíme, o své muže nepečujeme, málo je svádíme, a ještě k tomu nedbáme o teplo domácího krbu. Není divu, že si nás pak nechtějí vůbec brát. Co když si je naopak nechceme brát my? 

Přišlo mi to podobně logické jako to, když někdo tvrdí, že si ženy za znásilnění mohou samy, protože nosí krátké sukně. Netvrdím, že někteří muži si skutečně představují, že kolem nich budou partnerky poskakovat, a že některé ženy si to ještě stále nechají líbit, ale proč to i v roce 2015 považovat za normální?

Podle Daniely Kovářové je naivní myslet si, že mezi muži a ženami může panovat nějaká rovnoprávnost. A že pokud si to ženy myslí, dojíždějí na to, což dokládá třeba poukazem na obrovské množství žen, které žijí samy s dětmi a někdy mají co dělat, aby vyšly s penězi.

Advokátka poněkud v rozporu se svým předchozím tvrzením říká, že ženy muže lehkomyslně opouštějí při první krizi a pak se diví, jak těžko se jim žije bez nich. Advokátní praxi nemám, ale taky už jsem něco zažila a viděla kolem sebe a skoro bych řekla, že muži i ženy se navzájem opouštějí tak nějak stejně.

Na jedné straně je asi vážně pravda, že to v krizi někdy vzdají příliš brzy, což ale platí pro obě pohlaví. Na straně druhé chválabohu za to, že ženy nejsou na mužích tak ekonomicky závislé, jako byly, a mohou si dovolit opustit vztah s násilníkem. 

Bohužel názory, jaké začala šířit známá advokátka, nejsou ojedinělé. Z podobného ranku je i článek, který koncem minulého týdne vyšel na serveru Novinky a který napsal sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Podle něj se málo dětí rodí mimo jiné kvůli tomu, že ženy (potvory jedny, chtělo by se říci) je nechtějí. A víte proč? Třeba kvůli tomu, že muži jim s dětmi nepomáhají, což ale není divu, jak míní odborník: "To, co v této oblasti svedou muži, dokáže každá průměrná žena stokrát lépe a efektivněji." Hájí tradici, která velí, že o kojence či batolata se mohou pořádně postarat jen ženy. Tak tady snad taky jen připomenutí, jaký rok se píše a že naštěstí přibývá mužů, kteří to vidí jinak.