Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zatočte s novodobými upíry: Zbavte se lidí, kteří z vás vysávají energii

  • Přátelé nás potřebují, ale my také potřebujeme je
    3. ledna 2016 | 06:00

    Každý z nás to určitě známe: na telefonu se objeví číslo kamarádky nebo někoho z rodiny a my víme, že nejméně půl hodiny je ztraceno. Buď budeme mlčet a poslouchat nekonečný pláč a neštěstí, nebo si vyslechneme, jak jsme neschopní a nevděční. Nedávejme si žádná předsevzetí, ale slibme si jedno: zkusme těmto upírům odstřihnout přísun energie, hlavně té naší. A věnujme ji těm přátelům, kterým ji chceme věnovat a se kterými je nám dobře. Jak poznat vyděrače a jak se jim bránit?

  • Věčný smolař

    Když se chlap nudí, nenapadne ho zapojit se do domácích prací.
    Autor: profimedia.cz
    Možná se vyskytuje někde ve vaší rodině. Měl vždycky smůlu, na učitele, na kamarády, na kolegy v práci. Tu ho někdo deptal, tu si na něj někdo zasedl, ovšem výsledkem je, že kolem něj skáče celá rodina a nutí do toho i vás. Proč bys Vašíkovi nepomohl s plotem, když to potřebuje? Nemohl by chvíli dělat u vás v dílně? Hodíte ho na Vysočinu, vezmete ho s sebou k rodičům – a nemohli bychom se mu všichni složit na auto?

    Tady pomůže jen jedno: stanovit si priority a trvat na svém. Máte právo na svůj život, máte právo říkat ne. V očích ostatních možná budete za sobce, ale vy ušetříte energii a čas. A takovému Vašíkovi rozhodně nijak zásadně neublížíte, on si moc dobře umí najít jinou oběť, která ho bude energeticky či materiálně dotovat.

  • Uplakaná kamarádka

    Petra nestačila vyjádřit svoje city
    Autor: Profimedia.cz
    Uplakaná bytost se nejčastěji objevuje mezi kamarádkami. Zásadně má smůlu na muže. Případně má zlobivé, nemocné nebo hyperaktivní děti. Když ji nedusí šéf, tak má alespoň neskutečně "hustou tchyni" nebo nevyřešené vztahy s matkou. Trpělivě ji posloucháte, radíte, posloucháte – a už neradíte... Až zjistíte, že je to jedno. Cokoliv řeknete, tak po ní steče jako kapka po skle. Ona si dál pořád omílá své problémy dokola.

    Tady je potřeba stanovit si pro sebe, jak často jste ochotni tuto osobu vídat. Jednou za dva měsíce, protože občas s ní je sranda? Dejte si svůj limit a ten dodržte. Nemějte pocit viny, i když budete atakováni žádostmi o schůzku. Opravdový přítel by měl pochopit, že i on musí vyjít vstříc vám.

  • Sebestředná osoba

    Skleničku si dejte, ale raději suché víno.
    Autor: Shutterstock.com
    Tito lidé většinou klamou svým prvním dojmem. Kam přijdou, tam je jich plno, jsou okouzlující, inspirativní, kreativní a zábavní. V jejich přítomnosti se rozhodně nenudíte, ovšem do té chvíle, než zjistíte, že vás potřebují vlastně jako své publikum. Dokud jim tleskáte a smějete se jejich vtipům, fajn. Pokud se potřebují vypovídat, potřebují, abyste je poslouchali. Ale v žádném případě na ně nechoďte se změnou pravidel. Ta určují oni.

    A budou určovat vždycky. Pokud nechcete dotovat tyto lidi, přistupte na jejich hru: berte si jen to, co potřebujete. Chcete se pobavit? Vyrazte si s nimi. A nic víc od nich nečekejte.

  • Věční soupeři

    Kamarádky
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou to jen drobnosti, ale i ty dokážou někdy vyčerpat. Tito lidé se totiž neustále poměřují: kdo má hezčí vánočku, větší okurky, chytřejší dítě nebo menší velikost oblečení. A pokud náhodou vítězíte vy (a většinou si ani nevšimnete, že v něčem soutěžíte), musíte si vyslechnout vysvětlení: Mirek by měl taky vyznamenání, ale učitelka si na něj zasedla. Taky by byla zhubla, ale matka ji tak vyčerpává, že nestíhá chodit do posilovny – a tak dále a tak dále.

    Pokud jsou takoví lidé ve vaší rodině, kterou si člověk nevybírá, a stýkat se s nimi prostě musíte, berte to jako cvičení v trpělivosti a ovládání se. Pokud jsou tito lidé mezi známými, zkuste si z nich začít (třeba s manželem) dělat trochu legraci. "Že bychom se na to zeptali tady Petra, když má ten nejlepší spacák na světě?"

  • Manipulátoři

    Muž se dívá ženě do výstřihu.
    Autor: Shutterstock.com
    A pak jsou tady ti, kteří rady nehledají, ale rozdávají a tím se vás snaží ovládnout. Po dobrém i po zlém. Někteří neváhají ztropit dramatickou scénu jen kvůli tomu, aby dosáhli svého. Jiní manipulují nenápadně, v dobrém: prostě se najednou objeví za vašimi dveřmi s taškou plnou obnošených šatů, které by se mohly hodit vašim dětem. A vy jste jim rázem zavázáni.

    Jak na agresory, tak i na tiché dobráky s košem nevyžádaných rad platí asertivita: poděkujte jim za názor nebo nabídku a řekněte jim, že to nakonec stejně budete muset vyřešit sami. Za nabídku pomoci poděkujte, ale poukažte na to, že by se to možná hodilo někomu jinému. Není to jednoduché, ale cvičením lze dosáhnout lepších výsledků.

  • Ušetříte čas

    Kamarádky na procházce v parku.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud odhalíte, kdo z vašeho okolí vám bere čas a energii, a naučíte se s ním zacházet, ušetříte čas. Pro sebe a hlavně pro své přátele. Pro ty, kteří občas potřebují energii od vás, ale jindy vám ji dodávají po hrstech. Pro ty, kteří si sice o vaši přítomnost tak dramaticky neříkají, ale neznamená to, že vás nepotřebují. Pro ty, kteří mají rádi vás i s vašimi nedostatky, protože to samé cítí od vás. Ti si váš čas a pozornost rozhodně zaslouží.

Klíčová slova:  láska a vztahy, přátelství, energie
Diskuse ke článku
.