Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nenechte se využívat: 5 kroků, jak se naučit říkat NE!

  • Nebuďte otrokem představ vašeho okolí.
    1. července 2015 | 06:00

    Uprostřed víkendové procházky s rodiči přemýšlíte, jestli potom stihnete odvést syna na oslavu narozenin jeho spolužáka. A co kamarádčin pes, kterého jste slíbila vyvenčit – vydrží to, než kluk sfoukne svíčky? Do toho všeho vás koušou šaty, které jste si včera koupila, i když jste je ani nechtěla, ale prodavačka byla tak hodná... Nepřipomíná vám to něco? Nemáte i vy občas pocit, že jste si toho na sebe vzala moc? Nejspíše patříte k lidem, pro které je těžké odmítnout prosby a pozvání ostatních lidí. Seznamte se s novým slovem ve vašem životě: NE! 

  • 1. Přestaňte o všem moc přemýšlet

    Stres a únava dietu provázet nemusí
    Autor: Shutterstock
    Kamarádka vás už potřetí zve na návštěvu, ale vy byste chtěla ležet doma a konečně si přečíst časopis. Kolega se ptá, jestli byste si s ním nevyměnila službu, chce jet o víkendu za rodiči. Máte sto chutí říct, že nechcete, ale než tak učiníte, fantazie začne pracovat na plné obrátky: kamarádka mě nebude mít ráda a pomluví mě u ostatních. Kolega se naštve a nebude se mnou mluvit, a ještě ke všemu... Dost! Zastavte své myšlenky! Váš mozek je mistr fabulace, ale nikdy nemůže doopravdy vědět, jak se vaši přátelé budou chovat a co si budou myslet. Zkuste si tyhle myšlenky zakázat a víc se věnovat tomu, co si o té věci myslíte vy, a ne oni. Oni si totiž většinou nemyslí nic.

  • 2. Naslouchejte svým pocitům

    Oční víčka mohou natékat i z nedostatku spánku.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud přestanete myslet na to, co si myslí druzí, zkuste se věnovat sobě. Co opravdu chcete: odpočívat, nebo vidět kolegy z práce na večírku? Proč tam chcete jít: udělá vám to radost, nebo je vám hloupé nepřijít? Jak se cítíte při představě, že tam půjdete – bolí vás z toho předem hlava? Zkuste si ujasnit, kvůli komu danou variantu zvažujete, a řekněte si: Nechci být otrokem něčích představ. Chci žít podle sebe.
  • 3. Nevysvětlujte, nelžete

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Na svoje NE! máte právo. A nikomu nic nemusíte vysvětlovat, omlouvat se, vymlouvat se a věci zamlouvat. Postupně určitě přijdete na to, jak věci jednoduše, pravdivě a bez zbytečného vysvětlování druhému sdělit. Kamarádka vás zve na víno, ale vy chcete večer odpočívat před televizí, a ne poslouchat podesáté kamarádčiny trable s nevychovaným synem. Na to ale existuje jednoduchá a pravdivá věta: "Nepůjdu, díky, mám na večer jiné plány."
  • 4. Neodpovídejte hned

    V kanceláři vás v horku snadno přepadne únava. Zatočtš s ní!
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Zkuste se nejdřív naučit větu: Teď ti na to nedokážu odpovědět, můžeme se k tomu vrátit za chvíli? Neřeknete rovnou ne (i když tušíte, že byste asi chtěla a měla) a získáte drahocenný čas, jak se na své NE! duševně připravit. Pro klid své duše se můžete ještě chvilku rozmýšlet. A pokud jde o práci, zkuste popřemýšlet, jestli by zrovna to, o co vás šéf žádá, nemohl udělat někdo z vašich kolegů. Někdo, komu jde říkat ne možná trochu lépe než vám.
  • 5. Trénujte to zas a znovu

    Jestliže začnete milovat sama sebe, budete rázem šťastnější!
    Autor: Shutterstock.com
    Dost možná, že párkrát z vás vyletí ANO mnohem dříve, než si uvědomíte, že přece "ode dneška je všechno jinak a já říkám NE!". Možná vám u prvních vašich NE! bude bušit srdce a budou hořet tváře. Možná budete poté znovu fabulovat a myslet na to, co si asi teď myslí kamarádka, šéf, máma... Ale dost možná, že si konečně najdete čas a dopletete ten svetr, protože se na to těšíte a protože vás to baví. Nebo se konečně podíváte s rodinou na film, což si slibujete už dlouho. Kromě času sama pro sebe získáte ještě něco navíc: sebevědomí. A to už za to stojí, ne?

Autor: is
Diskuse ke článku
.