Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 vět, které svobodným mámám raději neříkejte

  • Být na dítě sama je dost těžké i bez hloupých otázek.
    4. dubna 2015 | 06:00

    Možná to nemyslíme zle, ale občas máme tendenci mluvit rychleji než myslet, a nechtěně tak můžeme druhé straně ublížit. Co pravděpodobně rozhodí maminky, které táhnou výchovu i výživu svých dětí samy a občas nevědí, kde jim hlava stojí?

     

  • Můžeš si za to sama

    Isabella přiznává, že děti byly její velkou životní chybou, které dodnes lituje.
    Autor: Shutterstock.com

    Připadá vám nemožné, že by tohle někdo řekl? Ale ano, i takových soudů se ty, které neměly dvakrát štěstí, občas dočkají. Někdy vám okolí bezděčně vyčítá, že jste nebyla dost trpělivá, měla jste pro udržení rodiny udělat více. V případě, když tuší, že partner nebyl žádný anděl, vám pak pro změnu předhodí, že jste si s ním neměla pořizovat děti, když je to takový parchant, měla jste si vybrat lépe, případně počkat. Ale uznejte sama: jak odhadnete, že vás mnohaletý partner opustí krátce po porodu, když předtím nevydal žádné varovné signály? Nebo že od vás odejde ještě v těhotenství a o rodinu se více nebude zajímat?


  • Mají děti stejného otce?

    matka, žena, děti
    Autor: Figaro

    I když doba pokročila, předsudky se nás drží jako klíště. Žena, která skončí s dětmi sama, je automaticky považovaná za trochu divnou, v tomhle ohledu se nic moc nezměnilo. Moje kamarádka mi jednou svěřila, že se jí známí, kteří ji dlouho neviděli, dost často ptají, jestli mají dcery stejného tatínka. Prý kvůli tomu občas brečí, protože pro zachování rodiny sama udělala maximum, ale partner o společné soužití zkrátka nestál. Užila si své, a teď ještě musí čelit tomu, že ji někteří považují za nepřizpůsobivou ženu lehčích mravů.

  • Najdi si hodného chlapa, děti potřebují tatínka

    Ve třiceti letech jsou ženské orgány lehce poznamenány mateřstvím a porodem.
    Autor: Shutterstock.com

    Máte za sebou náročný rozchod. A iniciativa k němu třeba vůbec nevyšla z vaší strany. Možná ještě svého muže stále milujete, rozvádět jste se nechtěla. Pořád se vzpamatováváte, na nový vztah nejste připravená. Ale okolí má jasno: "Ten tvůj za nic nestál, ale děti pozitivní vzor potřebují, najdi si jiného. Sama děti nezvládneš...." A nikoho nezajímá, jestli nového muže vůbec chcete, že váš ex si třeba nerozuměl s vámi, ale jako táta funguje skvěle. Nebo že nemáte ani potuchu, jak byste v neustálém zápřahu měla ještě někoho uhánět. Možná vám nakonec samota i vyhovuje. Ale zajímá někoho váš názor?

  • Jak to máš se sexem?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tuhle větu můžete slyšet pro změnu od bližších přátel. Ale opět je to otázka takzvaně mimo mísu. Pro celibát jste se pravděpodobně nerozhodla. Ale s nízkým sebevědomím, které někdy po rozchodu máme, s časem vyšponovaným na maximum (obzvlášť pokud jsou děti malinké), kdy padáme únavou, sotva ratolesti ulehnou, těžko najdeme kapacitu a prostor pro příležitostné románky. Třebaže bychom o ně i stály.

  • Nevypadáš dobře


    žena, dítě, multitasking
    Autor: Shutterstock

    "Holka, měla by ses někdy vyspat, dělat něco pro sebe..." Jako byste to nejlépe nevěděla sama! Ale nikdo už vám neporadí, jak to realizovat. Když nemáte zrovna k ruce ochotnou kamarádku, babičku, která hlídá, nemůžete si dovolit chůvu, je to zkrátka sci-fi. Určitě byste více ocenila, kdyby někdo pronesl: "Pohlídám ti děti na tři hodiny, zajdi si na masáž, do kina, jdi si lehnout..."

  • Platí ti aspoň na děti?


    žena, dítě, matka, peníze
    Autor: Shutterstock

    Zajímavé je, jak bezostyšně se dokážou ostatní s touhle připomínkou vnutit. Ale přitom vám pravděpodobně sami nikdy dobrovolně neodtajní, kolik osobně berou. Asertivně se proti dotazům podobného charakteru ohraďte, pokud jsou vám nepříjemné a pokud zrovna dotyčný nechce být vaším sponzorem v horších časech.

  • Nechtěla bych být ve tvé kůži...


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Ježíš, to je hrozné, být s dětmi sama... Jak to zvládáš, já tě lituju..." Opět nepromyšlená podpásovka, která vás dovede bleskurychle vrátit do nepříjemné melancholie. Máte-li sílu, upozorněte "soucitné" tazatele, že ani vy jste neplánovala, že budete na všechno sama. A rada pro všechny, kdo se k podobným projevům někdy uchylují. Zkuste to takhle: "Ty jsi šikovná, jak to všechno zvládáš. Nepotřebovala bys s něčím pomoct?"

Autor: Alena Dušková
Klíčová slova:  rozvod, svobodná matka, rozvedená matka
Diskuse ke článku
.