Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Známe tajemství spokojených párů: Stačí spolu mluvit a smát se

Tajemství šťatsného manželství prozrazeno.
26. září 2013 | 06:00

V posledních letech se zdá, že dlouhodobým svazkům štěstí nepřeje, jsou ale páry, které spolu vydrží celý život. Jaké je jejich tajemství? Trojici nejdůležitějších přísad šťastného dlouhodobého vztahu je odhalena.

10 minut konverzace denně

Podle více jak 20 let trvajícího průzkumu, kterého se zúčastnily stovky párů, se ukázalo, že základem šťastného partnerství je komunikace. Jenže ne ta, kdy spolu dva lidé hovoří o práci, o tom co nakoupí k jídlu a kam pošlou děti na prázdniny, ale taková, která odkrývá jednotlivé sny a přání partnerů. Podle vědců stačí hovořit spolu o těchto věcech 10 minut denně a vaše pouto lásky zůstane pevné jako ocelové lano.

Co muži očekávají od žen? Jejich požadavky jsou stejně náročné jako ty naše.
Autor: Shutterstock
Malá láskyplná gesta

Toužíte po tom, aby vám muž pěl písně pod oknem, skládal básně nebo zasypával postel růžemi? Tahle gesta jsou kýč, kterým se často ten, kdo je dělá, snaží přesvědčit sám sebe, že to myslí vážně. Podle průzkumu z roku 2011 jsou pro vztah mnohem důležitější malá gesta, která často partneři dělají nevědomky. Nebudete tomu věřit, ale vztah upevňují maličkosti, které jsou nad rámec partnerských povinností. Patří sem uvařená káva pro partnera, to, že pro vás přijde do práce a pomůže s nákupem nebo podobné maličkosti.

...
Autor: Shutterstock
Společný smích

Nejšťastnější páry, které spolu vydrží celý život, se spolu dokáží upřímně zasmát. Společný smích je podle vědců tím největším poutem. Podle párů, které se zúčastnily nedávné studie, je nejdůležitější, že se spolu dokáží zasmát ne vtipným situacím, ale naopak ve chvílích, které k smíchu nejsou.