Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Každý pátý Brit dá ženě facku bez výčitek

Ilustrační foto
9. března 2009 | 12:29

O rčení, že ženu ani květinou neuhodíš, každý pátý Brit nic netuší. Podle nejnovějšího vládního průzkumu přesně dvacet procent mužů z ostrovního království věří, že lisknout svou přítelkyni či manželku není nic špatného.

Podle pětiny britských mužů je to přijatelná forma, jak vést argumentaci se svým protějškem či jak „ohodnotit“ ženino příliš erotické oblečení na veřejnosti. Britská vláda je z výsledků průzkumu zděšená.

Čtrnáct procent britských mužů nemá problém dát ránu své ženě, když skuhrá nebo do něj rýpe.

Deset procent vyzpovídaných pánů pak míní, že je naprosto v pořádku švihnout jednu ženě, která flirtuje s jiným mužem.

Výsledky vycházejí z britské vládní studie, která se týkala domácího násilí a v níž byly vyzpovídány tisíce mužů a žen.

Mezi další děsivé výsledky patří fakt, že polovina britské společnosti (muži i ženy) si myslí, že žena má na domácím násilí minimálně částečný podíl. Třeba tím, že neumí říct jasné ne. A třetina Britů si myslí, že si za násilí žena může sama, když moc pije. A čtvrtina zase míní, že si nemůže stěžovat na násilí ze strany mužů, pokud nosí příliš vyzývavé oblečení.

Ministryně vnitra Jacqui Smithová je zděšená. A hodlá policií monitorovat ty muže, kteří se násilí na ženách dopustili. Navíc chce vytvořit veřejný registr násilníků. Problematika domácího násilí se dostane také do škol a bude seriózní součástí učebních osnov.

„Násilí na ženách a dívkách je naprosto nepřijatelné. Učinili jsme opravdu velký pokrok, za posledních dvanáct let se počet incidentů domácího násilí zmenšil na polovinu. Ale já chci začít celonárodní diskuzi o tom, co víc ještě můžeme udělat,“ uvedla k výsledkům studie Smithová.

Domácí násilí se ale v Británii netýká pouze žen. V roce 2007 při něm zemřelo 142 osob, z toho 38 mužů.

Autor: Famous